Vezi ce aduce nou Legea Farmaciei

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 23:08
4644 citiri
Vezi ce aduce nou Legea Farmaciei
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. Acesta prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare se realizeaza in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500 de metri de o alta farmacie comunitara.

De asemenea, in noua forma a Legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, gari si aerogari, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prin exceptie de la criteriul demografic vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 de m de spitalele care au compartimente de permanenta sau UPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.

O alta prevedere importanta care a fost introdusa in noua lege este aceea a serviciului de permanenta in unitatile farmaceutice.

Asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei este obligatorie pentru minimum o farmacie in localitatile cu cel putin 20.000 de locuitori. Metolologia de functionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania in termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

"Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent", a declarat ministrul Cseke Attila.

Farmacia va functiona ca o societate comerciala

Mai mult, conform noilor prevederi o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni.

"In acest fel, vom readuce farmacia in mainile farmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceuticea unitatii respective. Vrem sa ne asiguram ca farmaciile nu devin niste societati comerciale care urmaresc doar profit", a adaugat ministrul CSEKE Attila.

Farmacistul sef are nevoie de minimum 2 ani de experienta

Noua Lege a Farmaciilor modifica regulamentul in ceea ce priveste obtinerea functiei de farmacist sef.

Daca pana acum farmacistul sef conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza.

In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera: Va fi interzisa vanzarea pe Internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic.

De asemenea, farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii, in caz contrar vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cseke Attila legea farmaciilor, #modificari legea farmaciilor , #locuitori