Vela anunta ca romanii pot sa iasa din case de Paste. Ce masuri au luat celelalte tari ortodoxe

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 09:12
25328 citiri
Vela anunta ca romanii pot sa iasa din case de Paste. Ce masuri au luat celelalte tari ortodoxe
Foto: Arhiva Ziare.com

Anuntul facut de ministrul de Interne, Marcel Vela, marti seara, potrivit caruia romanii pot merge vineri si sambata la biserica pentru a lua Sfintele Paste iar Lumina ne va fi adusa in fata locuintelor de catre voluntari si echipaje MAI, a fost primit diferit de catre romani.

Pe de o parte, unii s-au bucurat pentru ca, desi ne aflam in plina stare de urgenta, prelungita in aceeasi zi de presedintele Klaus Iohannis cu inca o luna, pot astfel sa mearga catre lacasurile de cult, in preajma Invierii Domnului, dar si pentru ca vor primi Lumina Sfanta.

Pe de alta parte, invocand acelasi decret si faptul ca romanii sunt izolati in case pentru a impiedica raspandirea coronavirusului, exista si intrebarea daca nu cumva in acest fel se contribuie la cresterea riscului ca si mai multe persoane sa fie infectate.

Dincolo de aceste discutii, haideti sa vedem cum a evoluat in ultimele saptamani dezbaterea referitoare la ce vom face de Sarbatorile Pascale, ce au facut alte tari care au sarbatorit Pastele Catolic si Protestant duminica si ce vor face ceilalti ortodocsi din alte tari saptamana aceasta.

Autoritatile au rugat romanii din diaspora sa nu vina de Paste

Acum trei saptamani, profesorul Molnar Geza avertiza ca dupa Paste vom avea al doilea varf al epidemiei, iar in acest context autoritatile romane - presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul de Interne Marcel Vela - i-au rugat pe romanii din afara tarii sa nu se intoarca de sarbatori, pentru ca oricum si-ar petrece Pastele in carantina:

De altfel, duminica, de Pastele Catolic, un clip cu mai multi romani din afara tarii a aparut pe Facebook, compatriotii nostri transmitand ca nu vor veni in Romania de Paste. In aceeasi zi, Grupul de Comunicare Strategica a adus mai multe precizari legate de ce avem voie sa facem si ce nu in perioada sarbatorilor de Paste, de la achizitionarea de produse si pana la vizitarea familiei si participarea la slujbe religioase.

Potrivit site-ului World Atlas, in Romania se afla cea de-a patra comunitate crestin ortodoxa a lumii, dupa Rusia (101 milioane), Etiopia (36 de milioane) si Ucraina (35 de milioane). Grecia, Serbia, Bulgaria, Belarus, Georgia, Moldova si Macedonia de Nord sunt alte tari din Balcani si estul Europei care au milioane de ortodocsi.

Cum se va desfasura Pastele in alte tari ortodoxe

Rusia

Biserica Ortodoxa din Rusia le-a cerut credinciosilor sa se roage acasa, transmitea BBC in urma cu aproape o saptamana: "Sarbatoarea Invierii este o sarbatoare a victoriei asupra mortii. Vom sarbatori cu siguranta Pastele, chiar daca nu va fi posibil sa mergem la biserica".

Cateva zile mai tarziu, Radio Europa Libera preciza ca bisericile vor avea usile inchise pentru grupurile mari de credinciosi la slujbele din Saptamana Mare. Cu peste 20.000 de cazuri si mai mult de 170 de decese anuntate, potrivit site-ului Worldometers, autoritatile ruse au anuntat restrictii pentru slujbele de Paste din Moscova si din jurul sau.

Luni, insa, Moscow Times scria ca, desi multe biserici au oferit posibilitatea ca slujbele sa poata fi urmarite online, Biserica Rusa nu si-a inchis usile de Florii, in ciuda recomandarilor autoritatilor - in unele cazuri pastrandu-se o distanta sociala, dar in alte cazuri nu.

Ucraina

Tot in urma cu o saptamana, mitropolitul Kievului, Epifanie, a transmis la randul sau ca "rugaciunile si slujbele ar trebui sa aiba loc, pentru ca membrii comunitatii noastre religioase sa se poata alatura urmarindu-le in direct online si stand acasa, astfel incat sa simta aceasta sarbatoare magnifica venind la ei in ciuda circumstantelor dificile ale vremurilor noastre", relateaza agentia Unian.

Totodata, institutia prezidentiala din Ucraina a transmis ca "cei mai multi cetateni sustin masurile de carantina, cu slujbele religioase ce pot fi urmarite online. Pana la 70% dintre cetateni sustin masurile si doar 3% intentioneaza sa mearga la biserica", transmite site-ul Ukrainian News.

Ucraina, care are peste 3.300 de cazuri si aproape 100 de decese de coronavirus, a impus masura obligatorie a purtarii mastilor in public.

Grecia

Greek City Times scria, la sfarsitul saptamanii trecute, ca autoritatile au fost nevoite sa suspende slujbele in bisericile ortodoxe, cel putin pana pe 27 aprilie, ceea ce inseamna ca grecii nu vor sarbatori Pastele decat in case.

Insa Guvernul grec intentioneaza sa ia masuri si mai dure si mai restrictive pentru a combate pandemia. Purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena, Stelios Petsas, a spus luni ca autoritatile sunt dispuse "sa faca orice este nevoie" pentru a se asigura ca Grecia nu va inregistra o izbucnire a cazurilor de coronavirus la sfarsitul lunii, din cauza unei posibile relaxari in timpul zilelor Pastelui.

Astfel, o masura extrem de stricta care este luata in discutie include interzicerea temporara a calatoriilor cu masina in tara, sambata si duminica, scrie Greek Reporter.

Amintim ca, pe 1 aprilie, Sfantul Sinod oricum anuntase ca bisericile vor ramane inchise de Paste. Grecia a inregistrat pana acum peste 2.100 de cazuri si mai mult de 100 de morti.

Serbia

Vecinii nostri din sud-vest, care au o importanta comunitate romaneasca, se confrunta cu o situatie similara cu cea din Romania. Astfel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe a cerut autoritatilor sa aprobe suspendarea restrictiilor pentru cateva ore in ziua de Paste si sa permita cetatenilor sa se deplaseze intre orele 5 si 10 dimineata, astfel incat "crestin ortodocsii care nu sunt in izolare sau autoizolati sa poata participa la slujba de dimineata si la liturghia din marea lor zi de sarbatoare", scrie site-ul Orthodox Times. Acelasi lucru l-au cerut si preotii romani, aminteste si Balkan Insight.

Marti, insa, guvernul sarb a extins restrictiile, iar acestea vor fi in vigoare de vineri, ora 17, pana martea de dupa Paste, ora 5 dimineata, pentru a acoperi zilele Pastelui, relateaza N1. Restrictii similare au fost in vigoare si cu ocazia Pastelui Catolic.

Serbia a inregistrat pana marti seara aproape 4.500 de cazuri de imbolnavire si aproape 100 de morti din cauza COVID-19.

Belarus

Mitropolitul Pavel, capul Bisericii Ortodoxe din Belarus, a transmis crestinilor din aceasta tara sa nu participe la slujbele de Paste, ci in schimb sa ramana si sa se roage acasa. Potrivit acestuia, preotii vor sfinti pasca si ouale in afara bisericilor: "In acelasi timp, nu trebuie sa ne inchidem templele. Slujbele se vor tine. Doar le cerem celor care vin totusi la biserica sa pastreze distanta si isi ia masurile necesare pentru a evita raspandirea virusului", informeaza Belsat.

Belarus are aproape 3.300 de cazuri si 33 de morti, cu toate ca presedintele Aleksandr Lukasenko da asigurari ca nicio persoana nu a murit din cauza noului coronavirus, iar tara este singura din Europa unde se mai desfasoara competitii oficiale de fotbal si tenis.

Bulgaria

Autoritatile bulgare au anuntat ca purtarea mastilor este obligatorie in public, scrie Medical Express, in conditile in care bisericile vor ramane deschise si de Paste, insa vor merge la slujbe doar cei mai credinciosi.

In acelasi timp, autoritatile de la Sofia au lansat apeluri catre populatie sa ramana acasa si sa se roage de acolo de Sarbatorile Pascale. Premierul Boiko Borisov a spus sambata ca bisericile vor ramane deschise, deoarece oamenii au nevoie de acest lucru in aceasta perioada: "Pur si simplu, nu pot emite un astfel de ordin (de a inchide bisericile - n.red.)". Tara are peste 700 de cazuri si 35 de morti de coronavirus.

Moldova

In Republica Moldova, atat presedintele Igor Dodon, cat si Biserica Ortodoxa au transmis enoriasilor sa ramana acasa de Paste si sa lase doar preotii si alti slujitori sa participe la slujbe, informeaza Accent Tv. Credinciosii pot urmari slujbele la televizor sau pe Internet, precum si la radio, informeaza si Publika.

"Slujbele sa aiba loc fara enoriasi. Aceasta este recomandarea catre toate bisericile si toti preotii din Republica Moldova si stiu ca aceste recomandari se respecta", a spus Igor Dodon.

Republica Moldova a inregistrat aproape 2.000 de cazuri si 38 de decese.

Macedonia de Nord

N1 informeaza ca Guvernul de la Skopje a impus restrictii in timpul Pastelui, care vor incepe vineri la ora 16 si se vor incheia marti dimineata, la ora 5, asadar asemanator cu situatia din Serbia. Ministrul interimar de Interne, Nake Ciulev, a spus ca asemenea masuri stricte sunt necesare pentru ca oamenii sunt foarte sociabili, informeaza si Intellinews.

Tara a inregistrat peste 900 de cazuri si 44 de decese din cauza coronavirusului.

Georgia

La sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile georgiene au cerut enoriasilor sa ramana acasa in perioada Pastelui, cu toate ca influenta Biserica Ortodoxa a respins aceste masuri menite sa limiteze raspandirea coronavirusului, scrie agentia AFP.

Georgia a declarat stare de urgenta si a interzis deplasarile pe timpul noptii, precum si adunarile mai mari de trei persoane, totul in incercarea de a impiedica raspandirea virusului. Cu toate acestea, Biserica nu a descurajat credinciosii din participarea la slujbe si a refuzat sa foloseasca lingurite de unica folosinta pentru impartasit.

In aceste conditii, autoritatile au avertizat ca adunarile in masa in biserici ar putea duce la o izbucnire a infectiilor cu coronavirus.

Pana marti seara, in Georgia se raportasera 3 morti si mai putin de 300 de cazuri de imbolnavire.

Egipt

In Egipt, unde populatia de crestini ortodocsi copti este cuprinsa intre 10 si 20 de milioane, participarea fizica la sarbatoarea Pastelui va fi suspendata pentru prima data, in acest an, ca parte a masurilor de a impiedica raspandirea virusului, scrie Arab News. Astfel, nu vor avea loc slujbe in Saptamana Mare si de Paste.

Tara are 2.350 de cazuri si aproape 180 de morti de coronavirus.

Cum s-a desfasurat Pastele in tarile catolice si protestante

Asa cum am vazut, peste doua miliarde de crestini catolici si protestanti au fost nevoiti sa petreaca Pastele aproape toti departe de biserici, weekeendul trecut. Autoritatile din mai multe tari au luat diverse masuri restrictive in acest sens, iar slujbele s-au tinut cu usile inchise in catedrale istorice din tari precum Italia sau Franta.

BBC aminteste despre restrictiile severe din tari catolice precum Polonia si Portugalia, ibericii impunand controale si baraje rutiere pentru a fi impiedicate calatoriile, dar si suspendarea zborurilor si inchiderea aeroporturilor pana luni.

In Australia, ministrul Sanatatii, Greg Hunt, le-a cerut oamenilor sa faca alegeri care le-ar putea salva vietile, in perioada Pastelui, scrie Canberra Times: "Virusul nu isi ia vacanta".

Premierul regiunii Victoria, Daniel Andrews, a spus ca intelege ca oamenii sunt disperati sa faca lucrurile obisnuite in perioada Pastelui, precum vizitarea rudelor, dar ca acest lucru nu va face altceva decat sa favorizeze raspandirea virusului, scrie si 7news.

De asemenea, premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk, anuntase ca restrictiile de deplasare vor ramane valabile si de Paste, informa Brisbane Times.

Tot duminica, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a spus ca Pastele nu este anulat, in timp ce papa Francisc, aflat singur la slujba din ajun de Paste, a transmis ca mesajul "Pastelui singuratatii" trebuie sa fie o "epidemie a sperantei".

In aceeasi zi, am avut parte de un concert Andrea Bocelli in Domul din Milano, tenorul cantand singur in impunatoarea cladire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Vela MAI Lumina Paste, #romani restrictii Paste, #tari ortodoxe restrictii Paste, #restrictii Paste coronavirus, #romani Paste coronavirus , #Paste