Purtătorul de cuvânt al BOR, atac indirect la IPS Teodosie: „Preoţii care transmit mesaje anti-vaccinare ar trebui sancţionaţi”

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 09:53
4363 citiri
Purtătorul de cuvânt al BOR, atac indirect la IPS Teodosie: „Preoţii care transmit mesaje anti-vaccinare ar trebui sancţionaţi”
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR FOTO Basilica.ro

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat sâmbătă, la B1 TV, că preoţii care transmit mesaje conspiraţioniste împotriva vaccinării şi care îndeamnă credincioşii să nu creadă în consecinţele COVID-19 trebuie sancţionaţi:

„Poziţia Patriarhiei Române a fost constant una echilibrată de realism şi una adecvată la realitate, respectând echilibrul între cele văzute şi cele nevăzute. Niciodată un creştin autentic nu se hazardează să creeze un dezechilibru prin discursul său între cele două planuri. A vorbi critic şi nepregătit despre subiecte dintr-o sferă care nu îţi aparţine nu cred că este ceva onorabil. Patriarhia Română a sfătuit permanent pe toţi ierarhii ei să nu se antepronunţe şi să nu se pronunţe în domenii care depăşesc pregătirea profesională, teologică.

Aceste persoane, izolate, dar care fac audienţă pentru faptul că au un mesaj strident, sunt persoane care fac parte dintr-o administraţie locală bisericească. Aceste cazuri trebuie sancţionate pentru că nu există raţiune pentru care un cleric s-ar putea imixa într-o problemă medicală, socială şi trebuie tranşată cu un instrumentar propriu şi nu teologic”, a declarat Vasile Bănescu la B1 TV.

Declaraţiile lui Bănescu vin în contextul în care, recent, în spaţiul public au făcut valuri o serie de declaraţii ale ÎPS Teodosie despre vaccinare.

ÎPS Teodosie a afirmat, joi, că nu ar exista „nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin. Vaccinurile clasice pe care noi le-am făcut erau asumate, acesta este experimental”. El a adăugat că oamenii „dacă deja sunt bolnavi şi se vaccinează, mor”.

IPS Teodosie, noi declarații false

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, joi, în cadrul emisiunii Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă vaccinul anti-COVID este "lepădare, este pecetea sau Antihristul".

"Nu putem spune că este pecetea, dar nu ştim prea multe despre vaccin. De aceea, mulţi sunt îndoielnici, nu putem să îi silim să nu fie îndoielnici. Sigur că nu există nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin. Vaccinurile clasice pe care noi le-am făcut erau asumate, acesta este experimental, nu este asumat, a produs atâtea neajunsuri. Pentru că este o obligaţie, tot ce este obligat nu este de la Dumnezeu, Dumnezeu nu obligă pe nimeni. De aceea, orice om îşi pune întrebarea cum să facem ceva inconştienţi? Bine este să fim conştienţi când facem ceva”, a afirmat IPS Teodosie.

El a susţinut că nici producătorii vaccinului nu şi-l asumă.

"Nici medicul nu îţi poate tălmăci cât este de precis, cât este de folositor, nici ei pentru că, dacă producătorii vaccinului nu şi-l asumă, toţi care se vaccinează dau o semnătură prin care şi-l asumă, dar şi-l asumă orbeşte şi atunci cine ne orbeşte pe noi? Satana ne orbeşte. De aceea, mulţi spun că este pecetea datorită modului cum este tratat acest vaccin, ca o obligaţie, o normă de vaccinare. Trebuie ca oamenii să aibă discernământ, să fie în cunoştinţă de cauză şi atunci nu ştim nici dacă este pecetea, nici dacă este pecetea. Oricum, nu e pecetea lui Antihrist, că Antihrist nu a venit”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Valeriu Gheorghiță, replică nervoasă după ce ÎPS Teodosie a spus că vaccinurile sunt experimentale

Coodonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri, 10 decembrie, că declarații despre vaccinul anti-Covid precum cele făcute de Arhiepiscoul Tomisului ar trebui să înceteze. ”Suntem responsabili moral de moartea oamenilor”, a subliniat medicul/

Gheorghiță a subliniat că persoanele care fac astfel de afirmații nu sunt responsbilizate într-un fel sau altul.

Reacția vine după ce ÎPS Teodosie a declarat că vaccinul este experimental şi persoane care s-au vaccinat au murit.

”Din punctul meu de vedere, astfel de declaraţii sunt extrem, extrem de periculoase prin faptul că creează şi accentuează neîncrederea şi ezitarea în rândul oamenilor, cu atât mai mult cât parte din aceste informaţii şi aceste declaraţii sunt eronate. În primul rând, nu sunt vaccinuri experimentale. Sunt vaccinuri autorizate ca orice alt medicament. Vaccinul de la compania Pfizer, de pildă, de la vârsta de 16 ani în sus are autorizare definitivă de la FDA. Deci, nu se va mai întâmpla nimic de aici înainte. Sunt peste opt miliarde de doze de vaccin administrate la nivel mondial. Sunt vaccinuri discutate, răsdiscutate, analizate şi răsanalizate”, a explicat medicul.

Gheorghiță a precizat că trebuie încetat cu asemenea declaraţii pentru că acele persoane sunt responsabile moral de moartea oamenilor.

”Nu poţi să vii să spui public, mai ales persoană care este extrem de cunoscută în spaţiul public, care reprezintă un corp profesional important, de care oamenii ţin cont, că aceste vaccinuri au prospecte îndoielnice. Sunt prospecte ca la orice alt medicament. Cred că trebuie să încetăm cu astfel de declaraţii pentru că suntem responsabili moral de moartea oamenilor. Din păcate, eu nu văd ca aceste persoane să fie responsabilizate într-un fel sau altul. Au toate libertatea să declare orice, când vor informaţii neadevărate”, a mai transmis coordonatorul CNCAV.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Vasile Banescu, #IPS Teodosie, #Biserica Ortodoxa Romana, #vaccinare covid , #biserica