Cum evoluează valul 4 pandemic. ”Vom vedea dacă numărul cazurilor va crește și săptămâna viitoare sau ne apropiem de faza de platou”

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 04:15
3878 citiri
Cum evoluează valul 4 pandemic. ”Vom vedea dacă numărul cazurilor va crește și săptămâna viitoare sau ne apropiem de faza de platou”
Pacient internat în ATI COVID FOTO: Facebook/ RoVaccinare

Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 crește încontinuu de aproape o lună și jumătate și pare să nu se oprească aici. Specialiștii spun că în această săptămână rapoartele arată o creștere cu aproximativ 40% față de săptămâna anterioară.

Au fost luate măsuri în localitățile unde incidența a depășit pragul scenariului roșu, iar rezultatele ar urma să se vadă în aproximativ 10-14 zile.

Cazurile legate de deschiderea școlilor, raportate în această săptămână

”Pare că în această săptămână avem o creștere considerabilă, de aproximativ 35%-40%, a numărului de cazuri față de săptămâna anterioară. Depinde însă și de cum vor fi raportările din weekend.

Ceea ce putem afirma cu siguranță este faptul că în această săptămână am asistat la atingerea unui nou prag, în jurul valorii de 7.000 de cazuri pe zi. Săptămâna trecută au fost aproximativ 5.200-5.300 de cazuri.

Avem o creștere pentru a cincea săptămână la rând.

Creșterea din această săptămână are o semnificație în plus pentru că așteptam să se obiectiveze, în creșterea numărului de cazuri, deschiderea școlilor cu tot ceea ce a însemnat aceasta, cu unele cazuri de infecție în unitățile de învățământ și închiderea unor clase”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină pentru Ziare.com.

Ne apropiem de faza de platou?

Deși numărul cazurilor este pe o pantă ascendentă, iar numărul de persoane internate, inclusiv la ATI este tot mai mare, se pune problema dacă ne apropiem de o fază de platou sau vor fi tot mai multe infectări.

”Vom vedea dacă acest trend crescător va continua și săptămâna viitoare sau dacă nu cumva ne apropiem de o fază de platou pentru acest val 4.

O altă caracteristică a acestui val este că din nou avem câteva orașe și județe care au cea mai mare pondere a numărului de cazuri, București, Timișoara, mai multe localități din Ilfov, de exemplu, sunt și cele în care, depășind pragul de 3 la mie sau chiar mai mult, se vor lua primele măsuri de către autoritățile locale”, a mai spus Dr. Marius Geantă.

Măsurile din acest val, diferite de cele din valurile anterioare

Specialistul a mai precizat că ”aceste măsuri ar trebui să fie urmate, din ce am văzut și în valurile anterioare, în primă fază de o stabilizare, a numărului de cazuri, apoi de o scădere.

Rămâne de văzut care va fi impactul acestor măsuri odată ce ele vor fi implementate. Însă, pentru a vedea rezultatul acestor restricții este nevoie să treacă un interval de 10-14 zile”.

Pentru că avem certificat verde, măsurile nu mai sunt la fel de restrictive pentru toată lumea. Cei vaccinați au o serie de beneficii în acest caz.

”Măsurile din acest val sunt diferite față de cele din valurile anterioare, iar diferența cea mai mare o face certificatul verde, mai ales cu componenta de vaccinare. Aici, neavând o experiență anterioară cu acest tip de măsuri pe plan intern, poate fi considerat și un test pentru a verifica eficacitatea introducerii acestora.

Teoretic, ar trebui să producă efecte favorabile, iar asta se poate întâmpla destul de repede”, a mai precizat specialistul.

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a mai spus despre măsurile pentru răspândirea coronavirusului că ”acestea par absolut în regulă, rămâne discuția dacă acestea nu puteau să fie luate mai devreme. Însă această decizie este și politică și administrativă”.

Val diferit, aceeași strategie

”Noi să nu uităm că în valurile 2 și 3, iar acum în valul 4, strategia de luptă pe care o avem este de a pregăti suficiente locuri în sistemul de sănătate pentru persoanele care se infectează și au nevoie de spitalizare, inclusiv ATI, astfel încât capacitatea să nu fie depășită.

Este aceeași abordare ca în valul 3 când pe măsură ce numărul de infectări creștea, creștea și capacitatea spitalelor de a prelua bolnavi covid. Aceasta este strategia. Nici în relație cu valurile anterioare, nici acum, nu am pornit lupta cu măsuri de sănătate publică și care să prevină creșterea numărului de cazuri.

Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, am adaptat și capacitatea sistemului de sănătate, cu riscurile pe care le-am văzut în valul 3, acele incendii date de suprasolicitarea instalațiilor.

În vară, când numărul cazurilor era mic, era complicat să promovăm discuții de sănătate publică în perspectiva valului 4”, a mai precizat dr. Marius Geantă.

Restricții în București după întrarea în scenariul roșu

Bucureştiul intră, oficial, din noaptea de vineri spre sâmbătă, în scenariul roşu, după ce rata de infectare a ajuns vineri la 3,77 la mie. Astfel, conform proiectului de hotărâre adoptat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, este obligatorie purtarea măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor.

Sunt permise orele de educaţie fizică doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele cu certificat COVID.

Cel mai recent raport privind pandemia de coronavirus din țara noastră arată un număr de 7.116 cazuri noi de infectări cu SARS-COV-2, dintre care 136 sunt pacienți reinfectați, la 56.660 de teste RT-PCR și antigenice. La ATI mai erau disponibile 21 de paturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#valul 4 pandemic, #masuri scenariul rosu, #Marius Geanta covid , #coronavirus