Valeriu Gheorghita: "Decesele care s-au inregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate"

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 22:372598 citiri
Valeriu Gheorghita: "Decesele care s-au inregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate"
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare FOTO Facebook/Ro Vaccinare

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, afirma, miercuri seara, ca fara a creste rata vaccinarii, numarul de persoane vaccinate, va fi foarte greu sa evitam mai tarziu o crestere a numarului de cazuri. "Cred ca discutia asupra valului patru nu este daca vine, ci cand vine si care va fi amploarea lui", a afirmat Gheorghita.

"Este cat se poate de clar ca, fara a creste rata vaccinarii, numarul de persoane vaccinate, va fi foarte greu sa evitam mai tarziu o crestere a numarului de cazuri", a declarat, miercuri seara, la Digi 24, Valeriu Gheorghita.

Potrivit acestuia, in tarile cu rata mare vaccinare - Israel, Marea Britanie - desi a crescut numarul de cazuri nu a crescut numarul deceselor si nici al persoanelor internate.

"Decesele care s-au inregstrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru ca limitam consecintele aceste pandemii - oameni care ajung in spital, oameni care fac forme grave de boala si oameni care-si pierd viata", a adaugat Valeriu Gheorghita.

Acesta a precizat ca, vaccinandu-ne, suntem in siguranta in fata variantei Delta, care este mult mai contagioasa.

"Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate imbolnavi alte 6-7 persoane (...) Datele arata deja ca sunt multe tari in care tulpina Delta a devenit dominanta", a mai precizat Gheorghita.

"Nu am ajuns la imunizarea in masa (...) din pacate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobandita ca urmare a trecerii prin boala nu ofera suficienta protectie, 20 - 50% dintre persoane au risc sa se infecteze. Cu cat rata de vaccinare este mai redusa, cu atat viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare", a adaugat presedintele CNCAV.

Intrebat despre valul patru, Gheorghita a afirmat: "Cred ca discutia asupra valului patru nu este daca vine, ci cand vine si care va fi amploarea lui. Mi-as dori sa ne inselam cu totii".

Specialistii esmiteaza ca, la finalul lunii august, tulpina Delta va deveni dominanta.

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) impotriva COVID-19 a anuntat miercuri doua noi decese provate de tulpina Delta a noului coronavirus, bilantul fiind astfel de trei decese. De asemenea, Comitetul precizeaza ca varianta Delta are potential de a deveni tulpina majoritara la nivel global, precizand faptul ca vaccinurile administrate in schema completa isi mentin eficienta fata de infectia cu aceasta tulpina.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii