Explicațiile medicilor pentru valul de răceli din plină vară: "Temperaturile excesive pot favoriza apariția infecțiilor respiratorii"

Luni, 19 Iulie 2021, ora 22:15
4762 citiri
Explicațiile medicilor pentru valul de răceli din plină vară: "Temperaturile excesive pot favoriza apariția infecțiilor respiratorii"
Pacienții cu simptome trebuie să se adreseze medicului/ FOTO Pixabay

În plină vară, cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienți care acuză simptome de răceală. Fie că e vorba de copii sau de adulți, aceștia se plâng de strănut, tuse și alte simptome similare deși temperaturile de afară depășesc 35 de grade Celsius constant.

Medicii explica faptul că deși un număr mare de răceli e neobișnuit vara, circulația virusurilor în sezonul cald nu e ceva neobișnuit.

"Sunt infecții respiratorii acute, cu unul din virusurile care circulă atât iarna, mai frecvent în sezonul rece, dar care circulă și vara. Date fiind condițiile climatice, de umezeală, temperaturile excesive, care pot la rândul lor modifica poarta de intrare, respectiv bariera mucoasei respiratorii, aceste infecții pot apărea. Există o circulație a virusurilor respiratorii, nu neaparat a celor gripale, în această perioadă. Virusul gripal nu dispare nici el complet, doar e mai puțin agresiv în sezonul cald", a explicat pentru Ziare.com profesorul Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Căldura excesivă favorizează apariția infecțiilor respiratorii

Potrivit acesteia, sunt peste 200 de virusuri respiratorii. Masca nu este însă necesară în spațiile deschise, afirmă specialistul.

"Masca trebuie purtată în situații particulare, unde există incertitudinea vis a vis de statutul vaccinal anti-COVID al persoanelor. Trebuie să evităm contactul cu persoanele care prezintă simptome respiratorii. Pe de-o parte pentru că nu știm exact care este etiologia și pentru a evita o posibilă contaminare cu SARS-COV-2", a explicat profesorul Azoicăi.

Inclusiv căldura nu e bun prieten. Mai mult, ea favorizează apariția infecțiilor respiratorii, în special pentru că se folosește în exces aerul condiționat.

"Sunt modificări bruște de temperatură. Suntem în a doua săptămână cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, ceea ce poate să afecteze integritatea mucoasei respiratorii. Venind de la temperaturi de 35 de grade, intrăm la temperaturi de 20 de grade Celsius. Ce e important de reținut e că aceste virusuri care circulă vara, cum sunt rinovirusurile, nu au aceeași agresivitate ca iarna. Mai sunt și alergii", a punctat șefa Societății Române de Epidemiologie.

Infecțiile respiratorii acute au depașit COVID-ul în SUA

La rândul său, medicul de familie Daniela Ștefănescu punctează că în localitatea din Ilfov în care are cabinetul nu sunt foarte multe cazuri de răceală nici la copii, nici la adulți.

"Fiind o răceală mai ușoară e posibil ca adulții să se fi tratat singuri, cu simptomatice. Să sperăm că simptomele acestea de răceală ușoară să nu fie de fapt chiar COVID și nefiind făcute testele, să nu avem această informație. În Statele Unite ale Americii, CDC a anunțat că SARS-COV-2 a trecut pentru prima dată pe locul doi, pe locul întâi fiind infecțiile respiratorii acute. Eu cred că acolo unde sunt zone aglomerate, masca nu ar strica, cu toate că am senzația că există o tendință ca nici în interior să nu se poarte masca, ceea ce nu e în regulă", a conchis medicul de familie.

Care sunt simptomele răcelii

Răceala este o infecție acută a căilor respiratorii superioare (nas și gât) cauzată cel mai frecvent de rinovirusi. Suntem contagioși cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la aproximatix 7 zile după, atunci când simptomele se opresc.

Răceala se manifestă prin dureri în gât, strănut, nas înfundat, scurgeri de mucozitati nazale, tușe care apare în a 4-5 a zi de la debut, și uneori febra ușoară.

În general, nu este nevoie de consultul unui medic, simptomatologia dispare în cel mult o săptămâna și necesită doar tratament simptomatic: repaus la pat, hidratare 2 litri de apă/zi, antipiretice.

Conform specialiștilor, este necesar un consult medical în cazul pacienților în vârstă, sau cunoscuți cu boli cronice, precum și în cazul unei stări de sănătate precară a bolnavului - de exemplu, dacă nu suportă efortul de tușe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#vaccinare, #rinovirusuri, #virusuri, #profesorul azoicai, #doina azoicai, #covid, #raceala, #medici de familie, #daniela stefanescu , #coronavirus