Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Situatie dramatica la granita dintre Romania si Republica Moldova. Medicii epuizati nu intrevad finalul pandemiei de COVID

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 13:40
4037 citiri
Situatie dramatica la granita dintre Romania si Republica Moldova. Medicii epuizati nu intrevad finalul pandemiei de COVID
Romania a vaccinat mai multe persoane decat intraga populatie a Republicii Moldova. Sursa: Unsplash.com

In spitalul orasului Leova din Republica Moldova, amplasat pe malurile raului Prut, care formeaza granita cu Romania, medicii epuizati nu prevad sfarsitul pandemiei: cazurile de COVID se inmultesc, iar vaccinarile abia au inceput, relateaza Al Jazeera.

Primul cetatean al Republicii Moldova a fost vaccinat la inceputul lunii martie - la mai bine de doua luni dupa ce tarile membre ale Uniunii Europene au inceput sa-si imunizeze cetatenii - si asta numai datorita donatiilor din Romania.

Desi Romania si Republica Moldova vorbesc aceeasi limba, situatia vaccinarilor ofera un exemplu relevant privind importanta pe care o poate avea o granita, noteaza Al Jazeera.

Pana in prezent, Republica Moldova, tara care nu face parte din Uniunea Europeana a primit doze suficiente pentru abia 3% din populatia sa, in timp ce Romania, membra a UE din 2007, a administrat deja peste trei mlilioane de vaccinuri, mai multe decat intraga populatie a Republicii Moldova.

"Daca Romania nu ar face parte din UE, cu siguranta i-ar fi fost mult mai greu sa primeasca vaccinuri", spune Sorin Ionita, analist politic in cadrul grupului Expert Forum.

Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, a spus ca gestionarea de catre Comisia Europeana a achizitiilor a contribuit la evitarea "haosului" in care "cel mai mare ofertant" ar fi primit cele mai multe vaccinuri.

Este unul din motivele pentru care Bucurestiul s-a abtinut sa critice modul de administrare a vaccinurilor in spatiul UE, spre deosebire de alti membri din est, precum Ungaria si Polonia, spune Ionita..

Aceasta pozitie concilianta "face parte dintr-o politica mai larga a Bucurestiului, care, sustinuta de o populatie eurofila, nu cauta o lupta cu Bruxellesul", adauga el.

Republica Moldova, o parte a Romaniei pana cand Uniunea Sovietica a anexat-o in 1940, ramane una dintre cele mai sarace tari din Europa si s-a bazat pana acum pe donatiile de vaccinuri, aproximativ 72.000 pana acum, de la Bucuresti.

A mai primit alte 38.000 de doze in cadrul mecanismului global COVAX, creat pentru sustinerea tarilor sarace si in curs de dezvoltare sa lupte impotriva pandemiei.

In total, aceste vaccinuri donate ar fi suficiente pentru a vaccina aproximativ 110.000 de persoane cu cel putin o doza, dintr-o populatie de 3 milioane.

Perspectiva ramane sumbra, deoarece "vaccinarea reprezinta singura sansa" de a contracara pandemia, spune Andrei Malasevschi, directorul spitalului din Leova.

"Nu am avut asa-numitele valuri. Pandemia a crescut doar si continua sa o faca", spune el.

Pana acum au murit de COVID -19 peste 4.800 de persoane in Republica Moldova.

La Institutul de Urgenta din capitala Moldovei, Chisinau, unul dintre cele mai mari spitale din tara, numarul paturilor unitatii Unitatii de terapie intensiva a crescut de la 24 la 62 pentru a face fata afluxului de pacienti cu COVID.

"Este prea devreme pentru a lua in considerare vaccinarea categoriilor de risc, si sa nu mai vorbim de populatia generala", spune Adrian Belii, seful unitatii Unitatii de terapie intensiva si unul dintre cei mai proeminenti medici ai tarii.

Daca Moldova ar fi membra a UE, "asa cum viseaza un segment mare al populatiei, lucrurile ar fi fost diferite", adauga el.

In timp ce numarul cazurilor continua sa creasca, presedintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, a declarat ca va incerca sa "obtina acces rapid la vaccinul Sputnik V" din Rusia, un anunt care a starnit discutii acerbe intre moldoveni.

Mass-media locala a raportat ca lucratorii din domeniul sanatatii din regiunea pro-rusa Gagauzia au refuzat vaccinul AstraZeneca, spunand ca ar astepta mai degraba Sputnik V.

"Suntem foarte politizati. Si cand unele spitale spun ca nu vor folosi un vaccin din Europa pentru ca il vor pe cel rusesc, avem o problema ", spune Malasevschi.

"Aproximativ un milion de moldoveni care lucreaza in strainatate vor dori sa fie vaccinati cat mai curand posibil, deoarece nu vor putea calatori fara un certificat", preziceaza el.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#vaccin, #vaccin COVID, #Republica Moldova, #vaccinare, #diferente, #AstraZeneca, #sputnik v, #Sputnik Moldova , #vaccin covid
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Din primul an? Păi și dacă durează ca a de-acum un secol, vreo 12