Ce ne-ar mai putea determina să ne vaccinăm. Medic: ”În România, obligativitatea ar produce efecte contrare”

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 21:50
4188 citiri
Ce ne-ar mai putea determina să ne vaccinăm. Medic: ”În România, obligativitatea ar produce efecte contrare”
Tânăra se vaccinează împotriva COVID-19 FOTO: RoVaccianre

În timp ce unele țări europene au introdus vaccinarea obligatorie a populației și guvernele vor să îi amendeze pe cei care refuză, România încă nu are o strategie concretă pentru imunizarea oamenilor.

Sunt mulți români care încă refuză să creadă în boală deși cele mai multe state ale lumii au trecut deja prin patru valuri pandemice, iar pentru noi ultimele luni au fost foarte dureroase. Acum, după ce noua variantă a coronavirusului, Omicron, a ajuns și în țara noastră, iar unele date arată că vaccinul ar putea să nu aibă efect prea mare asupra ei, a determinat un nou val de neîncredere în aceste seruri.

Deși avem Omicron, varianta Delta este dominantă în România

Medicii spun însă că nu este cazul să renunțăm acum pentru că varianta Delta este încă dominantă pe teritoriul nostru iar vaccinurile și-au arătat eficacitatea privind protejarea față de formele grave de boală.

”Vaccinarea cu trei doze restabilește protecția la 96-97% față de varianta Delta. Iar din datele pe care le avem până în prezent referitor la varianta Omicron, cei care s-au vaccinat au făcut forme ușoare sau chiar asimptomatice de boală. Astfel, putem spune că vaccinurile pe care le avem în prezent, neadaptate la varianta Omicrom, protejează împotriva formelor grave de boală și în cazul acestei mutații. Vaccinarea este recomandată cu atât mai mult în acest context.

Mai este o situație. Nu știm dacă Omicron va deveni variantă dominantă în România. Urmează să se stabilească acest aspect. Însă, până când acest lucru se va întâmpla, varianta Delta este cea care se transmite în continuare iar în acest caz avem toate datele care arata eficacitatea și siguranța administrării vaccinului.

Oamenii nu trebuie să aștepte ca Omicron să devină dominantă, apoi să decidă dacă se vaccinează sau nu. Până atunci ar putea să treacă două- trei luni, poate chiar mai mult, iar până atunci dacă încă nu s-au vaccinat, ar fi bine să o facă pentru a se proteja față de Delta”, a explicat pentru Ziare.com medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

”Ar trebui să ne gândim la strategii comunicaționale la nivelul micro-comunităților”

În timp ce noi avem aproximativ 7,5 milioane de persoane vaccinate complet, iar zilnic vin să se imunizeze câteva zeci de mii de români, multe dintre dozele administrate fiind cele de rapel, în alte state europene, autoritățile au decis să ia măsuri drastice. În Austria, de exemplu, pe lângă introducerea vaccinării obligatorii, guvernul a anunțat sancțiuni drastice pentru cei care refuză să respecte legea. Amenzile pot depăși 3.000 de euro.

La noi, medicii încă imploră oamenii să se vaccineze după ce valul patru a prăbușit sistemul sanitar și a ucis mii de români. Cu toate acestea, încă există reticențe iar acum, după ce numărul infectărilor a scăzut, numărul celor care par să nu creadă în știință a crescut din nou.

”Referitor la obligativitatea vaccinării, eu cred că până nu epuizezi toate mijloacele pe care le ai la dispoziție nu ar trebui să te gândești la formule de acest gen pentru că genul acesta de atitudine, mai ales în societatea din România, produce efecte contrare, mai ales că majoritatea populației este nevaccinată.

Ce se poate face acum? O reală prioritizare în special a grupelor de risc, persoane în vârstă, persoane care nu au acces la serviciile de sănătate, în mediul rural și care au și boli cronice. Pentru ei ar trebui gândite strategii prin care în mod real vaccinul și informația corectă să ajungă la ei.

Avem mari părți din teritoriu unde vaccinul, deși este disponibil, teoretic, în mod practic el nu poate fi administrat în unele zone pentru că poate fi o localitate, de exemplu, în care nu există nici măcar o asistentă medicală. Cine poate să administreze acolo vaccinul. Iar pentru mulți oameni, a face un drum de câteva zeci de kilometri până la un punct de vaccinare sau până la un medic de familie, de multe ori este un efort financiar.

În zona urbană accesul este mult mai facil la serviciile de sănătate dar nu ne putem aștepta ca în multele localități care nu au nici măcar un medic de familie să avem un miracol al ratei de vaccinare. Este vorba despre o criză structurală a sistemului de sănătate, de fapt”, a mai explicat doctorul Marius Geantă.

”Eu am trecut prin patru valuri, eventual am făcut o formă ușoară, de ce m-aș vaccina acum?”

Specialistul spune că acum avem la îndemână și alte instrumente pentru combaterea pandemiei care împreună ar putea duce la un rezultat bun în ceea ce privește controlul acesteia. Dar că oamenii trebuie să fie informați despre fiecare în parte, cu părțile bune și cele mai puțin bune.

”Rămâne discuția în legătură cu mesajele care trebuie să ajungă la oameni care trebuie să redevină mesaje credibile prin adevărul pe care îl exprimă. Este clar că nu mai suntem în situația de acum un an de zile când ne propuneam o vaccinare în masă într-un timp scurt ca să oprim pandemia. Suntem într-o altă realitate acum care trebuie abordată și cu programe comunicaționale puțin mai sofisticate.

Trebuie să înțelegem care sunt barierele pentru oameni, ce anume le influențeză deciziile și ce i-ar determina să se vaccineze. România a trecut prin valul patru fără aproape nicio restricție sau cu restricții mai mult simbolice și o rată scăzută a vaccinării. Atunci oamenii din categoria ”mie nu mi se întâmplă”, foarte răspândită în populația României, ar putea să spună: ”eu am trecut prin patru valuri, eventual am făcut o formă ușoară, de ce m-aș vaccina acum?”

Trebuie să ajungem la nivelul psihologiei fiecăruia dintre acești oameni.

Acum, sigur, nu o putem face din birurile din București, cred că discuția merge la nivel de micro-comunități unde oamenii se întâlnesc între ei, discută aceste lucruri poate cu primarul, poate cu un consilier local, cu preotul, cu învățătorul, cu vreun director de școală, cu vreun manager de spital, medic de familie, etc.

Cred că în aceste micro-medii trebuie schimbată comunicarea și acolo trebuie să ajungă mesajele corecte”, a mai spus medicul.

”Aș prefera să vedem rezultatele pe care nu le-aș cuantifica prin numărul persoanelor care se vor vaccina”

În ceea ce privește obligativitatea vaccinării și sancționarea celor care nu se vaccinează, în Austria, dr. Marius Geantă a explicat:

”Aș prefera să vedem rezultatele pe care nu le-aș cuantifica prin numărul persoanelor care se vor vaccina, pentru că probabil se vor vaccina mulți ci, prin modul în care această vaccinare duce la un control mai bun al pandemiei în Austria.

Genul acesta de măsură pe care o ia Austria și pe care a sugerat-o și șefa Comisiei Europene, continuă, de fapt, vechea retorică ce absolutizează rolul vaccinului în controlul pandemiei, punând între paranteze celelalte mijloace: testarea, secvențierea, distanțare socială, purtarea măștii, tratamentul.

Este cumva o ducere la extrem a acestei măsuri, iar dincolo de această limită nu văd unde ar mai putea duce. Este o strategie de luptă împotriva pandemiei care a fost gândită probabil corect, în urmă cu un an de zile, dar în realitate cifrele au arătat diferit decât erau în prognoze. Se vede că în unele zone a prins mai bine, în alte nu, aceasta trebuie însă adaptată. Acum avem mai multe instrumente”, a arătat medicul.

Ce sancțiuni anunță Austria pentru cei nevaccinați

Potrivit Kurier un proiect de lege prevede că persoanele care nu vor prezenta dovada vaccinării anti-Covid până pe 15 martie 2022 vor fi amendate cu 600 de euro pentru fiecare trei luni în care nu prezintă dovada inoculării.

Astfel, o persoană nevaccinată poate plăti 2.400 de euro pe an.

Vaccinarea va fi obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani. Sunt recunoscute serurile de la BioNtech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Legea ar trebui să se aplice tuturor persoanelor care locuiesc în Austria începând cu 1 februarie 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vaccin COVID, #vaccinare obligatorie, #masuri austria, #masuri Romania , #vaccinare covid Romania