Un reprezentant al Agentiei Europene a Medicamentului confirma o legatura intre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboze

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 13:05
5628 citiri
Un reprezentant al Agentiei Europene a Medicamentului confirma o legatura intre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboze
Controverse la EMA pe tema vaccinului AstraZeneca/Foto: AstraZeneca

Un reprezentant al Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenta unei "legaturi" intre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboze observate dupa administrarea acestui ser, intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marti, informeaza AFP.

"Putem spune acum, este clar ca exista o legatura cu vaccinul. Ce cauzeaza aceasta reactie, totusi, nu stim inca", a declarat Marco Cavaleri, seful strategiei de vaccinare la Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA).

"Pentru a rezuma, in urmatoarele ore vom spune ca exista un link, dar trebuie totusi sa intelegem cum se intampla", adauga el, in timp ce EMA se va intalni pe dosar in perioada 6-9 aprilie.

"Incercam sa obtinem o imagine precisa a ceea ce se intampla, sa definim exact acest sindrom datorat vaccinului (...) Dintre persoanele vaccinate, exista un numar de cazuri de tromboza cerebrala la tineri mai mare decat ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem ", a spus el din nou.

EMA urmeaza sa se reuneasca in dosarul AstraZeneca-Oxford in peroada 6-9 aprilie.

"Incercam sa obtinem o imagine clara a ceea ce se intampla, sa definim in mod precis acest sindrom cauzat de vaccin. In randul persoanelor vaccinate exista un numar de cazuri de tromboza cerebrala la persoane tinere, mai mare decat ne asteptam. Trebuie sa spunem acest lucru", a subliniat el.

Suspiciuni au aparut, de mai multe saptamani, cu privire la posibile efecte secundare grave, dar rare, in urma observarii la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford a unor cazuri de tromboza atipica.

Zeci de cazuri au fost deja inregistrate - dintre care mai multe s-au soldat cu decese.

In Regatul Unit s-au inregistrat 30 de cazuri si sapte decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate pana la 24 martie.

EMA a sustinut, pana acum, ca "nu s-a dovedit vreo legatura cauzala cu vaccinul", in pofida faptului ca o asemnea legatura cauzala este "posibila" si ca avantajele vaccinarii impotriva covid-19 cu vaccinul AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decat riscurile.

Un specialist in microbiologie medicala de la Universitatea East Anglia, Paul Hunter, apreciaza ca "elemente de proba inclina mai degraba in favoarea faptului ca vaccinul AstraZeneca-Oxford este cauza".

Din precautie, mai multe tariau decis sa nu mai administreze vaccinul AstraZeneca-Oxford tinerilor - ca Franta, Germania si Canada.

Norvegia si Danemarca au suspendat pur si simplu folosirea, pentru moment, a vaccinului laboratorului suedezo-britanic impotriva covid-19.

Laboratorul farmaceutic AstraZeneca dadea asigurari in martie ca "nu exista nicio proba cu privire la unrisc agravat".

AstraZeneca a dat asigurari sambata ca "siguranta pacientilor" constituie "princicpala (sa) prioritate".

Saptamana trecuta Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) anunta ca nu a constat pana in prezent o legatura intre vaccinarea cu vaccinul impotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford si tulburari tromboembolice si anunta ca isi continua analizele in acest sens.

EMA precizea intr-un comunicat, in care face un bilant al monitorizarii efectelor secundare ale acestui vaccin - caruia laboratorul i-a schimbat denumire in Vaxzevria -, ca, in pofida faptului ca nu s-a demonstrat o legatura de cauzalitate intre vaccinare si deces, nu exclude o legatura de cauzalitate.

Agentia precizeaza ca cercetarile sale nu au permis, in acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care sa favorizeze formarea unor cheaguri se sange atipice (tromboza), susceptibile sa migreze pentru a bloca vase de sange in anumite organe (embolie).

"La ora actuala, supravegherea si analiza nu au identificat niciun factor de risc specific - varsta, sex sau antecedente medicale de coagulare a sangelui - in aceste evenimente foarte rare", subliniaza EMA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#astra zeneca, #vaccin COVID, #agenatia europeana a medicamentului, #pandemie coronavirus lume , #vaccin AstraZeneca