Cum se măsoară corect saturația de oxigen din sânge. Cardiolog: "NU așa cum v-a arătat Adina Alberts"

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 15:1211056 citiri
Cum se măsoară corect saturația de oxigen din sânge. Cardiolog: "NU așa cum v-a arătat Adina Alberts"
Saturația oxigenului se măsoară cu niște aparate simple, care se găsesc în farmacii, pulsoximetre FOTO Unsplash

Bolnavii de COVID care au forme ușoare sau medii și se tratează acasă, sub îndrumarea medicului de familie, trebuie să aibă grijă să măsoare regulat saturația oxigenului din sânge, unul dintre cei mai importanți factori în monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2.

Saturația oxigenului se măsoară cu niște aparate simple, care se găsesc în farmacii, pulsoximetre. Acestea pot fi folosite eficient acasă și pot salva viața, cu o condiție, să fie folosite corect.

Un medic de la Spitalul Clinic de Urgență "Floreasca" din București, doctorul Gabriel Tatu-Chițoiu, explică detaliat care sunt pașii de urmat pentru folosirea corectă a dispozitivului:


"Pentru cei care aveți COVID și sunteți izolați acasă, cum se folosește corect pulsoximetrul pe care îl aveți?

1.NU așa cum v-a arătat Adina Alberts într-un fake de film în care v-a "convins" că dacă vă puneți botniță vă scade saturația de oxigen: respectiv NU cu ojă/lac gros pe unghii și NU cu pulsoximetrul amplasat cu celulă fotoelectrica pe pulpă degetului, adică invers.

2.Oja/lacul se îndepărtează de pe unghie și senzorul este pus PE UNGHIE. Senzorul citește saturatia de oxigen din capilarele de sub unghie. Pentru asta trebuie amplasat pe ceva solid (pe unghie). Dacă îl puneți invers (pe pulpa degetului) "cleștele" care conține senzorul comprimă capilarele de sub piele și apare eroare de citire, respectiv saturatia de oxigen apare fals scăzută", a precizat medicul, într-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News