Urs acuzat ca profaneaza morminte intr-un cimitir din Harghita: "Nu s-a atins pana acum de pietrele funerare. Manca flori si lumanari" VIDEO

Luni, 28 Iunie 2021, ora 13:23
3393 citiri
Urs acuzat ca profaneaza morminte intr-un cimitir din Harghita: "Nu s-a atins pana acum de pietrele funerare. Manca flori si lumanari" VIDEO
Pana acum nu s-a intamplat sa sape sau sa distruga pietrele funerare, spune primarul comunei Atid FOTO Facebook/ Borboly Csaba

Primarul comunei harghitene Atid, Szilveszter Attila, a anuntat intr-o inregistrare video ca un urs a produs stricaciuni in cimitirul in localitate si ca oamenii au ajuns la capatul rabdarii.

"E foarte trist. Deja am ajuns cu problema ursilor ca intra in gradina, intra la morminte. Uitati, darama morminte, sapa la mormant. Aceasta se numeste profanarea mormintelor. Nu se accepta asa ceva. Nu mai pot sa stea in padure ca-s atatia de multi", a spus Szilveszter Attila, intr-o inregistrare facuta in cimitir si postata pe pagina de socializare a presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba.

Primarul face un apel pentru a se lua masuri responsabile de rezolvare a acestei probleme.

"Eu va rog pe toata lumea care e competenta in sensul acesta: Ministerul Mediului, asociatia vanatorilor, pe toata lumea cine-i competent, sa facem ceva acum, nu numai sa vorbim. Va rog si pe verzii (ONG-urile de mediu - n.r.), uitati-va oameni, deja am ajuns la punctul culminant. Au ajuns oamenii la punctul maxim de rabdare. Nu se mai poate. Gata, s-a terminat cu asta. Daca lasam tot asa, ajungem sa ne manance ursii. Va rog sa luati masurile cele mai dure, cele mai bune, cele mai responsabile in sensul acesta", a mai spus Szilveszter Attila.

In postarea presedintelui CJ Harghita se mai precizeaza ca prezenta ursului in cimitir "este un motiv de ingrijorare, deoarece oamenii nu mai indraznesc sa mearga nici in aceste locuri unde-i comemoreaza pe cei dragi" si ca "situatia a scapat de sub control si este nevoie de interventia imediata a celor competenti".

Nu este pentru prima data cand ursii produc stricaciuni in cimitirele din Harghita.

Primarul din Baile Tusnad, Butyka Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, ca prezenta ursului este una obisnuita in cimitir, unde animalul mananca flori si lumanari.

"Tot timpul e in cimitir, e ceva obisnuit. Mananca flori si lumanari, dar pana acum nu s-a intamplat sa sape sau sa distruga pietrele funerare", a spus Butyka Zsolt.

Intr-o alta postare pe Facebook, presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, precizeaza ca l-a invitat in Harghita pe presedintele Asociatiei "Agent Green", Gabriel Paun, acesta urmand sa vina in judet in luna iulie, pentru a vedea care este situatia de la fata locului.

"La solicitarea primarilor din Ciucul de Jos l-am invitat pe reprezentantul Agent Green in judetul Harghita sa vada realitatea si pe baza ei sa fie formulate actiuni! Ii multumim pentru raspunsul prompt, il asteptam in 23 iulie, sa mergem impreuna pe teren si sa luam pulsul locului!", se arata in postarea lui Borboly Csaba.

In aceeasi postare, presedintele CJ a precizat ca manifestarea anuntata pentru marti, 29 iunie, in fata Ministerului Mediului trebuie sa se desfasoare cu maxim o suta de persoane, motiv pentru care a propus ca manifestantii sa fie prezenti in mai multe locuri din capitala.

"Marti, 29 iunie, la ora 12.00, sa fim impreuna in mai multe locatii din Bucuresti, sa sustinem protectia vietii umane dar si a speciei de urs cu masuri care sa genereze un echilibru intre om si natura!", scrie presedintele CJ Harghita, pe pagina de Facebook.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#urs Harghita, #urs cimitir, #distrugeri ursi , #ursi