Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi critică autoritățile pentru comunicarea din timpul pandemiei: ”Teama de medici este un motiv pentru care oamenii nu se vaccinează”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 16:59
1693 citiri
Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi critică autoritățile pentru comunicarea din timpul pandemiei: ”Teama de medici este un motiv pentru care oamenii nu se vaccinează”
Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi cere îmbunătățirea comunicării privind vaccinare FOTO Facebook / RO Vaccinare

Dezbaterea organizată luni, 13 decembrie, de Agenţia Naţională pentru Romi pe tema vaccinării a fost criticată de Preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi, Florin Motoi. Mesajul care ar putea fi indus este că ”romii nu se vaccinează”, a reclamat acesta.

Motoi a subliniat că, mai întâi, romii din comunităţi ar trebui să beneficieze de serviciile medicale și că unul dintre motivele pentru care oamenii nu se vaccinează a fost modul de comunicare, care i-a speriat.

La dezbatere au fost invitaţi peste o mie de reprezentanţi ai comunităţii rome, cărora le-au răspuns la întrebări ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, şi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

”Modul acesta de conferinţă mă sperie puţin, pentru că s-au făcut nişte statistici de genul că în comunitatea romă se întâmplă nişte lucruri care, din punctul meu de vedere, la nivel de societate ar putea crea anumite probleme, sau mesajul ar fi de genul romii sunt o problemă şi romii nu se vaccinează. Şi pe parcurs, dacă ne raportăm la ideea de vaccinare obligatorie, cum de altfel se aude peste tot, se poate introduce acest lucru, cred că noi am fi prima comunitate care am putea să beneficiem de obligativitatea de a fi vaccinaţi. Să dea Dumnezeu să nu se întâmple lucrul acesta. Asta este partea, să zic aşa, negativă de care ar trebui să vă spunem despre ea”, a afirmat Florin Motoi, în cadrul dezbaterii.

El a ţinut să menţioneze că, în opinia sa, faptul că nu există o deschidere către vaccinare nu este un atribut al comunităţii rome, ci al societăţi româneşti.

”În altă ordine de idei, să ştiţi că informaţiile despre care dumneavoastră vorbeaţi mai înainte şi distinşii domni sunt la nivel de societate românească, nu neapărat de comunitatea romă. Este adevărat, asimilarea mesajului în comunitatea romă este mai slabă, ca să zic aşa, decât în societatea naţională sau în societate, dar pentru asta, domnule preşedinte, din punctul meu de vedere cred că nu printr-o simplă conferinţă se pot rezolva aceste probleme şi cred că trebuia să ne prezentăm aicea, sau, dacă nu, să prezentăm anumite soluţii în aşa fel încât romii din comunităţi să beneficieze de serviciile medicale mai întâi, să aibă o legătură directă cu medicii. (...) Ar fi bine ca întrebările despre care vorbim astăzi să fie puse în comunitate. Cred că mesajele trebuiesc în comunitate, întâlniri trebuiesc făcute în comunitate, informaţiile trebuiesc făcute în comunitate şi nicidecum prin neapărat o conferinţă prin care anumiţi lideri poa să ducă mai departe acest lucru”, a adăugat preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi.

Florin Motoi a afirmat că termenii prezentaţi în cadrul dezbaterii de către medici ”nu prea sunt cunoscuţi”.

El a spus că modul în care medicii au comunicat până acum pe tema vaccinării ”nu a făcut decât să-i sperie pe oameni”.

”Unul din cele mai importante motive pentru care nu se acceptă vaccinarea la o parte din populaţie, atât romă cât şi majoritară, este teama de medici. Cu tot respectul faţă de eforturile care le-au făcut, dar modul de comunicare care a fost până în momentul acum a fost deficitar şi sperăm că va fi îmbunătăţit”, a adăugat Motoi.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, în cadrul unei dezbaterii, despre importanţa încrederii reciproce şi a avansat ideea numirii unui consilier onorific la minister care să faciliteze comunicarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccinare covid, #Uniunea Comunitatilor de Romi, #Florin Motoi, #Raed Arafat, #Valeriu Gheorghita, #Alexandru Rafila , #vaccinare covid Romania