Unde se muta Circul de Stat? Primaria da din colt in colt

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 20:27
4973 citiri
Unde se muta Circul de Stat? Primaria da din colt in colt
Foto: Arhiva

Epopeea Circului Globus a ajuns la apogeu. De peste un an de zile, terenul pe care se afla menajeria si depozitul de recuzita a fost retrocedat, proprietarii au somat institutia sa elibereze locul, iar Primaria Capitalei da din colt in colt, fara sa gaseasca o solutie.

"Ne mutam cu recuzita, cu scenografia, cu decorurile si cu oamenii care locuiau pana acum in vagoane in zona Giulesti, vis-a-vis de Institutul Pasteur, la fosta autobaza RATB", a declarat, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al Circului Globus, Cornelia Popescu.

"Primaria cauta, impreuna cu serviciile de specialitate si cu serviciile din subordinea primarului general, sa vada daca are ceva terenuri corespunzatoare pentru animale. Trebuie sa respectam normele europene, astfel incat asociatiile de aparare a drepturilor animalelor sa nu gaseasca nod in papura", mai spune Cornelia Popescu.

Problema veche, nici o solutie

Problema terenului retrocedat de sub circul Globus nu este deloc noua. La inceputul acestui an, primarul Sorin Oprescu parea decis sa cada la o intelegere cu proprietarii terenului, astfel incat sa le dea o suma de bani in schimbul pamantului de aproximativ 9.000 de metri patrati. In acest moment, in zona circului, valoarea unui metru patrat de teren variaza intre 1.600 si 2.000 de euro.

"Pentru a aduna banii am renuntat la cateva proiecte ale municipalitatii si sper sa fie si consilierii de acord cu acest lucru", afirma Sorin Oprescu, in februarie 2011.

O alta varianta ar fi fost declararea terenului retrocedat ca fiind de utilitate publica. Un plan in acest sens exista inca din vara lui 2009, cand alesii au decis infiintarea unei comisii care trebuia sa se ocupe de aceasta problema. Comisia a abandonat subiectul.

De altfel, si Oprescu a cam uitat de problema circului. Ocupat cu podul Basarab, pasajul Pipera, asfaltarea strazilor sau referendumul privind Legea Capitalei, edilul sef a lasat timpul sa treaca pana cand a venit momentul evacuarii.

La 26 mai 2011, terenul trebuia sa fie eliberat, dar pana la urma, proprietarul a cedat rugamintilor si lasa Circul sa-si sustina spectacolele pana la 12 iunie, cand oricum intra in vacanta. "Proprietarul terenului, Gheorghe Stelian, ne-a promis ca ne lasa sa ne desfasuram activitatea pana pe data de 12 iunie, cand noi oricum intram in vacanta, ceea ce inseamna ca vom tine spectatole in fiecare zi, ca pana acum", a precizat Cornelia Popescu, purtator de cuvant al Circului Globus.

De aproape un an, Primaria cauta solutii

Edilul Capitalei spunea, la inceputul anului, ca urmeaza sa se intalneasca cu proprietarii terenului aflat in jurul menajeriei pentru a discuta si a cadea la o intelegere. Cu toate acestea, el a mentionat ca pana a le da banii mostenitorilor mai este cale lunga, pentru ca sumele necesare trebuie aprobate de consilierii generali.

"Pentru a aduna banii, am renuntat la cateva proiecte ale municipalitatii si sper sa fie si consilierii de acord cu acest lucru", a declarat Oprescu. Zilele trecute, in timp ce inaugura podul Basarab, Oprescu tot mai cauta solutii. "Se cauta solutii in momentul acesta, solutii nu de adoptie de animale, ci de stabilire a unui loc in care sa poata sta tigrii", a spus primarul.

Problema este ca animalele trebuie sa stea in apropierea cladirii in care se desfasoara spectacolele, ceea ce inseamna ca este nevoie de o suprafata destul de mare pentru mutatul Circului.

"Variante de terenuri ar fi in zona Lacului Tei sau prin Fundulea, dar deocamdata nu stim nimic sigur", ne-a mai spus Cornelia Popescu. Dupa 12 iunie, daca nu va fi gasita o solutie, Circul Globus se inchide. Probabil ca animalele vor ajunge la Gradina Zoologica, iar copiii vor ramane fara spectacolele atat de dragi.

Bloc turn, pe terenul Circului?

Procesul de retrocedare a fost castigat, in 2007, de familia Tonola, mostenitoarea unui om de afaceri din perioada interbelica.

Mostenitorii familiei Tonola au revendicat 189.000 metri patrati, desi terenul pe care se intinde Parcul Circului este de 174.788, aceasta suprafata incluzand si luciul apei, si constructiile din zona.

Gheorghe Stelian a cumparat pe 100.000 de euro drepturile litigioase de la familia Tonolla, ajungand astfel stapanul terenului. Vrea de la primarie 50 - 60 de milioane de euro pentru teren, dar suma este prea mare pentru municipalitate.

Daca nu o obtine, Stelian a depus deja actele pentru construirea unui bloc turn, pe locul circului. Daca lotul din jurul Circului va fi declarat de utilitate publica, exista varianta ca proprietarul sa primeasca un alt teren in alta parte.

Pana una-alta, insa, nimic nu este stabilit, iar perspectivele nu sunt deloc placute.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#circul globus inchis, #circul globus muta, #teren circul globus, #primarie circul globus , #Bucuresti
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Toarasi, ce sa ne maica cam pa noi, lumea are dreptate! Ce ne trebe noo doo circuri? Ajunge circu din parlament finca ie gratis! Singura problema ie ca ie prea multi artisti si alimale si nu stii la care sa te uiti mai intai!