Unde poate fi administrată doza a treia de vaccin anti COVID și când este momentul potrivit pentru a ne imuniza

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 21:30 8659 citiri
Vaccinarea se poate face la liber FOTO Pixabay

Doza a treia de vaccin anti COVID-19 poate fi administrată în oricare centru are disponibil vaccin pe baza de ARN Mesager, sigurul care poate fi administrat celor care au deja imunizare cu schemă completă.

Dacă la început de an mulți români s-au programat inclusiv în centre care erau din afara localității din care proveneau doar pentru a reuși să se imunizeze, acum cei care doresc să își administreze a treia doză, așa cum e recomandarea autorităților, pot merge la orice centru pentru a se vaccina.

"Se poate merge în orice centru de vaccinare în care se folosește Pfizer, important e să fi trecut șase luni de la a doua doză administrată. Certificatele sunt valabile până pe 30 iunie 2022. Este posibil ca, o dată cu a treia doză, valabilitatea certificatului să fie prelungită cu șase luni de zile. Nu trebuie făcut test de anticorpi înainte de a merge la centru pentru administrarea celei de-a treia doze", a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Sandra Alexiu, șefa Asociației Medicilor de Familie București Ilfov.

Cine este eligibil pentru a treia doză

Vaccinarea cu a treia doză debutează pe 28 septembrie, conform autorităților române. Doza 3 este ferm recomandată:

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ. Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

➢ Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile PfizerBioNTech sau Spikevax (Moderna).

Cum se va face programarea la vaccinare

Având în vedere că în România imunizarea cu JohnsonJohnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Adeverințe de vaccinare cu trei doze

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

”Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News