Unda verde la debransari - Romanii trebuie sa decida din timp daca vor centrale proprii

Vineri, 18 Mai 2012, ora 00:01
4700 citiri
Unda verde la debransari - Romanii trebuie sa decida din timp daca vor centrale proprii
Foto: Arhiva

Eliminarea subventiilor la incalzire la nivel central a determinat o crestere cu peste 200% a debransarilor in anumite judete ale tarii in 2011, comparativ cu 2010.

Cea mai mare crestere a numarului de debransari a fost inregistrata in judetul Galati, de 220%, urmat de Timis (195%), Neamt (150%), Arges (142%), Calarasi (133%) si Constanta (100%), potrivit comunicatului remis Ziare.com, de catre Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice de apartament.

In ceea ce priveste numarul de debransari, cele mai multe au fost realizate in 2011 in judetul Timis, unde circa 8.000 de proprietari de apartamente au renuntat la sistemul centralizat de incalzire.

"Principala explicatie pentru care Timis este, in 2011, in topul judetelor in ceea ce priveste numarul de apartamente debransate, cu o diferenta de aproape 200% fata de anul precedent, este experienta unei ierni cu facturi mult marite. In aceasta zona, romanii au simtit cresterea costului de facturare al gigacaloriei inca din 2010, deoarece autoritatile locale nu au mai putut suporta partea de subventie ce le revenea", a declarat Catalin Draguleanu, director de Vanzari Ariston Thermo Romania.

Un alt judet care se afla in top in ceea ce priveste numarul de apartamente debransate in 2011 este Arges (peste 7.700 de apartamente), urmat de Brasov si Iasi (cca. 7.000 de apartamente).

Estimarile mai arata ca in ultimii 10 ani sistemul centralizat de termoficare a pierdut peste un milion de abonati. Astfel, daca in 2002 acesta deservea 2,5 milioane de apartamente, in acest moment are doar 1,47 de milioane de beneficiari.

De asemenea, potrivit calculelor companiei, numarul apartamentelor ce sunt dotate cu centrale termice l-a depasit pe cel al apartamentelor bransate, ajungand la peste 1,55 milioane.

In ceea ce priveste evolutia debransarilor in 2012, reprezentantii Ariston Thermo Romania mizeaza pe o evolutie organica, mai ales in conditiile in care romanii s-au lovit iarna trecuta de o crestere a valorii facturilor la incalzire cu 20 - 35%.

"In 2011 foarte multi romani au ramas captivi la sistemul centralizat de incalzire din cauza faptului ca anuntul Guvernului privind eliminarea subventiilor a venit prea tarziu, dar si din cauza ca au asteptat sa vada ce impact va avea aceasta masura. Cresterea costurilor de incalzire a fost insa puternica si s-a resimtit sensibil in buzunarele romanilor, care vor incepe sa se gandeasca cat mai serios la o alternativa", a afirmat Catalin Draguleanu.

Decizia de debransare trebuie luata din timp

Pentru a nu indura inca o iarna cu facturi marite, romanii ar trebui sa ia din timp decizia de debransare, deoarece procesul este unul anevoios si diferit de la oras la oras. De asemenea, debransarile se pot face doar pe o perioada limitata de timp, perioada in care instalatiile sunt golite de apa.

"Exista orase, precum Cluj Napoca, unde acest proces nu presupune complicatii si multe demersuri birocratice, si orase, precum municipiul Bucuresti, unde formalitatea de debransare este anevoioasa si uneori destul de lunga, incat cei interesati de un sistem individual de incalzire ajung sa renunte din cauza lipsei de timp", a mai subliniat Draguleanu.

Acesta a adaugat ca, prin debransare, romanii au sansa de a alege ceea ce este mai potrivit pentru ei din punct de vedere al raportului dintre calitate, confort si pret.

"Daca la finele lunii aprilie a fost sistata furnizarea de agent termic de catre majoritatea CET-urilor din tara, romanii ar trebui deja sa se gandeasca sa inceapa demersurile daca opteaza pentru un sistem individual de incalzire", a declarat Catalin Draguleanu.

Principalii pasi pentru debransare

In Bucuresti, spre exemplu, principalii pasi sunt:

-Obtinerea acordului Asociatiei de Proprietari precum si a vecinilor

-Acordurile se depun impreuna cu cererea de debransare la RADET

-RADET comunica actele necesare pentru dosarul de debransare in termen de 30 de zile

-Intocmirea dosarului de debransare de catre o firma abilitata si agreata de catre RADET

-Aprobarea RADET pentru debransare dupa analiza dosarului. Aceasta poate fi acordata in termen de 30 de zile

-Depunerea dosarului avizat de catre RADET si Asociatia de Proprietari la Sectia de --Distributie a sectorului si intocmirea devizului de plata

-Depunerea chitantei la sectia de termoficare si debransarea efectiva in termen de 45 zile

C.P.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#debransare apartamente, #debransare radet, #instalare centrale termice , #intretinere