Un sfert din localnicii dintr-un sat din Sibiu, botezati la rau de Sfantul Ioan

Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 18:00
4020 citiri
Un sfert din localnicii dintr-un sat din Sibiu, botezati la rau de Sfantul Ioan
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandra Sandru

Toti localnicii din satul Talmacel, judetul Sibiu, care poarta numele Sfantului Ioan, au fost botezati, duminica, la rau, obiceiul "Udatului Ionilor" fiind unul vechi in zona, ce se pare ca a prins contur inainte de Marea Unire.

Cam un sfert dintre localnicii din satul Talmacel, judetul Sibiu, poarta numele Sfantului Ioan, dar duminica, tot satul a fost in sarbatoare. Oamenii s-au trezit de dimineata, si-au impodobit caii, boii si carele si au plecat, impreuna cu Ceata junilor, prin sat, cu colinda.

"Obiceiul este deosebit. Se impodobesc animalele, carele, junii si junesele imbraca straie populare si toata lumea merge prin sat. Se strang toti Ionii si Ioanele si, impreuna cu baietii de la Ceata junilor, ajung la rau. Aici este invitat preotul satului, care face o rugaciune si se boteaza Ionii si Ioanele la rau, apoi se boteaza si invitatii", a declarat Nicolae Basaraba Petru, primarul Talmaciului, oras din care face parte si satul Talmacel.

Potrivit edilului, circa un sfert din populatia satului Talmacel isi serbeaza ziua onomastica de Sfantul Ioan.

Dupa scaldatul picioareleor, intreaga suflare s-a prins intr-o hora, mai ales ca vremea buna nu i-a mai indemnat spre case, dupa botezul in rau, ca in alti ani.

Sarbatoarea de "Udatul Ionilor" este un obicei despre care batranii satului spun ca dateaza de dinainte de Marea Unire din 1918. Atunci, tinerii care nu facusera armata se adunau in mijlocul satului si, de Sfantul Ioan, se scaldau in rau.

Potrivit specialistilor, "Udatul Ionilor" de la Talmacel incheie oficial sarbatorile de iarna in Marginimea Sibiului.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#udatul Ionilor talmacel Sibiu, #traditii obiceiuri Sfantul Ioan Botezatorul , #sarbatoare