Un barbat de 70 de ani din Botosani a murit de la o supradoza de Paracetamol, dupa ce s-a tratat singur de COVID

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 14:31
3993 citiri
Un barbat de 70 de ani din Botosani a murit de la o supradoza de Paracetamol, dupa ce s-a tratat singur de COVID
Septuagenarul a preferat sa se trateze acasa de COVID. Foto: Unsplash.com (arhiva)

Un barbat de 70 de ani infectat cu noul coronavirus a murit, la finalul saptamanii trecute, dupa ce a preferat sa se trateze acasa cu Paracetamol.

Potrivit medicilor, barbatul a ajuns zilele trecute in stare grava la spital dupa ce a luat mai multe zile la rand cate doua tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul sau a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva, potrivit monitorulbt.ro.

Un echipaj cu medic din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) a fost directionat la Saveni pentru a-l prelua pe acesta si transporta la Urgente. Din pacate, starea lui era deja foarte grava.

"Pacientul prezenta un test rapid COVID pozitiv, cu intoxicatie la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile cate doua comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte grava, cu saturatie mica de oxigen in sange", a precizat medicul Andreea Starica, din cadrul SJA Botosani, pentru sursa citata.

"A intrat in in stop cardio- respirator"

Barbatul a fost preluat de medicii de la Urgente si internat imediat pe Sectia de Terapie Intensiva in stare critica. Din pacate, starea acestuia a continuat sa se agraveze, iar dupa aproape 24 de ore a suferit o insuficienta de organe, intrand in stop cardio- respirator. Medicii nu au mai putut sa ii reporneasca inima, fiind declarat decesul.

Potrivit literaturii de specialitate, cantitatea maxima admisa pentru organism este de 4.000 de miligrame de Paracetamol in 24 de ore, in timp ce barbatul luase, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame, ceea ce i-a afectat foarte mult ficatul, precizeaza sursa citata.

Medicamentele n-ar fi fost prescrise de medic

"A intrat in coma vineri. Din declaratiile familiei, pacientul prezenta de cateva zile simptome de viroza: febra, frisoane, dureri musculare si articulare. Lua la domiciliu doua tablete de cate 500 de miligrame, adica un gram de paracetamol la patru ore", a explicat Monica Adascalitei, directorul DSP Botosani, la Digi24.

Din declaratiile familiei, barbatul a luat paracetamol timp de patru zile, pana sa i se faca rau. La nivelul DSP Botosani nu se cunosc informatii cu privire la posibilitatea ca barbatul sa fi luat paracetamol la indicatiile unui medic.

"Automedicatia este total gresita"

Cadrele medicale avertizeaza din nou ca tot mai multi pacienti cu COVID ajung la spital in stare foarte grava, dupa ce prefera sa se trateze acasa cu medicamente luate fara acordul medicului. In foarte multe cazuri, medicii spun ca persoanele au ramas acasa pana starea lor de sanatate s-a agravat profund.

"Unora le este frica sa vina la spital. Boala nu o poti pacali. Daca e sa ai Covid, ai si acasa si la spital. Asociaza spitalul cu forme grave de boala si spun ca vor sa stea acasa. Unii nu cred in Covid, altii se trateaza acasa si cand vad ca nu se mai poate vin, se testeaza, ies pozitivi si deja evolutia este nefavorabila", a mai explicat medicul Monica Adascalitei, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani, citata de monitorulbt.ro.

Aceasta spune ca este necesar ca pacientii cu simptome sa se prezinte la spital pentru a fi supusi unui set specific de analize pentru a determina gravitatea afectarii pulmonare.

"Automedicatia este total gresita. Daca exista niste investigatii minime, o raza, o analiza, de la care sa porneasca un tratament, evolutia este mult mai buna", a mai spus sefa DSP.

Mai puteti citi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#covid deces medicamente, #covid deces paracetamol, #paracetamol covid , #medici
Comentarii