VIDEO. Revolutia din 1989. 21 decembrie, Bucuresti. Ultimul discurs al lui Ceausescu si efectul de panica amplificat in difuzoare

Luni, 21 Decembrie 2020, ora 18:086873 citiri
VIDEO. Revolutia din 1989. 21 decembrie, Bucuresti. Ultimul discurs al lui Ceausescu si efectul de panica amplificat in difuzoare

Pe 20 decembrie, Nicolae Ceausescu se intoarce din vizita oficiala efectuata in Iran. Timisoara se declarase primul oras liber de comunism. Ceausescu ia decizia de organizare a
unui miting pentru 21 decembrie, in Piata Palatulului, la CC al PCR. Pana la sosirea lui Ceausescu din Iran, conducerea de stat fusese asigurata de Elena Ceausescu, Emil Bobu si Manea Manescu.


Mitingul, organizat de pe o zi pe alta, va incepe la orele 12:00. Nicolae Ceausescu, insotit de Elena Ceausescu si Ion Dascalescu, au aparut in fata multimii, in balconul CC al PCR. Piata este plina de "oameni ai muncii". Este asigurata toata butaforia specifica mitingurilor ceausiste, de la lozinci, tablourile cuplului prezidential, drapelele tarii sau cele rosii ale PCR, pana la steguletele rosii cu secera si ciocanul. Ceausescu se adreseaza multimii. Dupa doar cateva minute, Ceausescu va privi stupefiat spre multime, vuietul si o serie de evenimente care se vor produce urmand sa duca la dezorganizarea mitingului.

TVR are carele de transmisie in direct amplasate in piata. Utimul miting al lui Ceausescu este transmis in direct. Putin dupa inceperea discursului, Ceausescu priveste stupefiat catre multimea din care se aude un vuiet, neintelegand ce se intampla. Oficialii, din balcon sau din spatele geamurilor, privesc ingroziti la randul lor spre multime. Ceausescu refuza, la indemnul unuia dintre oficiali, sa intre inauntrul cladirii si va incerca sa "linisteasca" multimea.

Camera filmeaza cadre cu acoperisurile cladirilor, in vreme ce Nicolae Ceausescu cheama multimea la ordine, spunand unuia dintre oficiali ca "este o provocare" si refuzand sa plece din balcon. Elena Ceausescu cheama si ea multimea la ordine. Vor continua cateva minute sa linisteasca multimea. Incapatanat, crezand ca astfel detine in continuare controlul, Nicolae Ceausescu isi va termina scurtul discurs pentru a puncta astfel propagandistic ca discursul a avut loc. Multimea aflata in primele randuri va aplauda zgomotos scandand "Ceausescu - PCR". Oficialii vor aplauda si ei, pentru ca mai apoi, impreuna cu cei doi Ceausesti sa intre in cladire.

Suntele din banda joasa care au indus panica in multime

Vuietul auzit in multime si care a provocat panica provenea de la cateva autospeciale care au amplificat sunetele in banda joasa creand panica, potrivit raportului Comisiei Senatoriale privind actiunile desfasurate in Revolutia din Decembrie, document care se afla in rechizitoriul Dosarului Revolutiei. Zgomotele amestecau sunete produse de avioane, de elicoptere sau tancuri, provenind dintr-o sursa de bruiaj amplificata la maxim in difuzoare. In Dosarul Revolutiei se afla declaratia lui Dumitrescu Ionel, audiat la SPM, acesta fiind la acea vreme ofiter al MApN, cu gradul de inginer colonel in cadrul Sectiei cu inzestrare cu material tehnic a Consiliului Politic Superior al Armatei.

Autospecialele pentru sunetul de panica, sub comanda lt.maj. Grumaz Alexandru

In atributiile acestuia se afla "asigurarea cu tehnica de propaganda speciala - razboi psihologic". Acesta a declarat ca "de la unitatea unde activam au fost trimise patru autospeciale care au avut rolul de a amplifica sunetul, respectiv de a dubla sistemul celor de la Radiodifuziunea Romana. Aceste autospeciale s-au aflat sub comanda lt.maj. Grumaz Alexandru. (...) Afirm in deplina cunostinta de cauza ca una dintre autospeciale a fost sursa sunetului de joasa frecventa cu efect de panica, sunet care a provocat dezordine in multimea adunata in Piata Palatului. (...) In timp, s-a acreditat idea conform careia acest sunet a fost generat de sovietici sau americani, insa realitatea este ca sunetul a fost generat de una dintre cele patru autospeciale dispuse de UM 02348 Bucuresti in perimetrul pietei. Semnalul de panica a fost opera propagandei speciale la inamic. (...) Precizez ca acel sunet cu efect de panica, inregistrat pe doua benzi magnetice a fost probabil important. Anterior datei de 21.12.1989 nu a existat nicio situatie in care respectivele benzi sa fie scoase pe teren Este important de precizat ca cele doua benzi nu au aparut ca fiind inregistrate in evidentele unitatii. La 21.12. 1989 au fost scoase si folosite in premiera. Din cate cunosc de la persoanele cu care am intrat in contact, cele doua benzi cu efect de panica urmau a fi folosite in timpul discursului presedintelui Ceausescu, doar daca s-ar fi ivit ocazia".

In multime existau persoane care se ocupau cu atacarea celor aflati in piata cu obiecte ascutite

Cadrul militar mai declara ca "aceasta ocazia s-a ivit atunci cand anumite persoane infiltrare in randul manifestatiilor au declansat actiuni diversioniste cu scopul de a sparge mitingul. Este vorba de impunsaturi cu diverse obiecte contondente si ascutite, victimele acestei actiuni fiind in special femeile. Busculada a fost creata dinspre exterior spre interior, fiind generata o miscare ce nu a putut fi controlata. In acel moment, a fost declansat sunetul cu efect de panica existent pe benzile respective. Rezultatul acestor actiuni este binecunoscut. Precizez ca Mircea Andrievici, (comandant UM 02487) nu a luat singur decizia de folosire a acestui sunet cu efect de panica, ci doar dupa ce s-a consultat cu mine si Ionescu Dan (comandantul UM 02381 Bucuresti). Impreuna am decis sa experimentam pe viu folosirea acelui sunet. Cunosteam la modul teoritic ce efecte poate genera difuzarea unui astfel de sunet. Sunetul era emis pe o banda de joasa frecventa si odata generat crea efecte de panica maxima, in functie de subiectii asupra carora actiona (...). Benzile cu sunet de panica au fost distruse prin ardere in seara zilei de 21.12.1989. Pentru realizarea acestui sunet se folosesc huruit de blindate, impuscaturi de mitraliere grele sau usoare, explozii de petarde, grenade. In acest fel este posibil ca zgomotele unor explozii raportate de unii martori sa fie generate de emiterea sunetului respectiv".

La Dosarul Revolutiei se afla si declaratia din 1993 a lui Constantin Manea - fostul sef de cabinet al lui Ceausescu, intre 1962-1989, "Dupa evacuarea populatiei adunate la miting au ramas foarte multe pancarte, lozinci si s-a facut curatenie. Nu stiu cine spunea, parca Barbu Petrescu (primarul capitalei), ca au fost adunate foarte multe sule. Unele din ele cu varful insangerat. Explicatia ca ar fi fost o echipa pregatita care a intepat femeile si ele au tipat, de disperare si durere. Deci asa s-a produs. A fost foarte bine organizat."

Tot la dosar se afla si declaratia din 1994 a fostului colonel Lazarescu Florian, adjunct al sefului Directiei a V-a si sef al Serviciului de operatii tehnice: "In ziua de 21.12.1989 mitingul a inceput la ora 11:00 si a durat putin. Dupa ce Nicolae Ceausescu a luat cuvantul, am auzit, la interval scurt, doua suieraturi puternice, ca la lansarea si caderea unei rachete, am simtit durere in stomac. Lumea s-a speriat, mitingul s-a spart. Zgomotul venea dinspre Athenee Palace. Putea sa vina si prin difuzoare, caci era foarte puternic. Au fost si doua explozii ca de petarde. (...) In dreptul Bibliotecii Centrale Universitare era parcata o masina de culoare kaki de la armata, cu difuzoare. Cred ca de aici au venit suieraturile. Eu am discutat cu colonel Ciobanu - sef de stat major la punctul nostru de comanda si el mi-a spus ca zgomotul a venit de la masina armatei. (...)"

SRI: evenimentele au fost premeditate

In ceea ce priveste dezorganizarea mitingului popular din 21 decembrie 1989, la dosar se afla si punctul de vedere al Serviciului Roman de Informatii, potrivit caruia: "Ceea ce nu mai lasa loc de dubii in privinta premeditarii evenimentelor este faptul ca din datele obtinute ulterior, in plan informativ, coroborate cu unele informatii certe, precum si cu marturii provenite de la diverse persoane care au participat nemijlocit la miting sau care au avut ocazia sa-l priveasca de la distante propice unor imagini de ansamblu, pun in evidenta numeroase aspecte care nu pot tine in niciun fel de actiunea maselor - purtatoare ale revolutiei. Vacarmul sonor (asemanator cu cel produs de formatiuni de avioane, elicoptere sau tancuri) a provenit initial dintr-o sursa de amplificare, nu din randul manifestantilor".

"Fugiti ca ne omoara!", "Vin tancurile!"

SRI mai arata in punctul sau de vedere ca "Starea de panica s-a datorat unei senzatii fizice de spaima, resimtita sub forma unei nelinisti (....). Mai multe persoane au relatat ca, exact inaintea inceperii panicii, pe laturile exterioare ale multimii, au aparut masini ARO din care au coborat persoane cu bate, care, penetrand cordonul de asigurare exterior au inceput sa-i loveasca pe participanti. Penetrarea cordoanelor exterioare ridica semne de intrebare in privinta atitudinii unor cadre de comanda din MI. Alte persoane au afirmat ca, aflandu-se in mijlocul multimii, au observat cum unii purtatori de lozinci au scos lozincile si, cu manerele cu varfuri ascutite - atipice pentru cele confectionate in acest scop - au inceput sa-i impunga pe cei din jurul lor, strigand in acelasi timp "Fugiti, ca ne omoara!", "Vin tancurile!" etc."