Ultima sedinta de guvern din acest an: Cresterea salariului minim, pe agenda

Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 08:05
2593 citiri
Ultima sedinta de guvern din acest an: Cresterea salariului minim, pe agenda
Foto: Site-ul oficial al Guvernului

Executivul condus de Dacian Ciolos se va intruni miercuri, la ora 10:00, in ultima sedinta de guvern din acest an, urmand a fi discutat proiectul de hotarare privind cresterea salariului minim pe economie.

Reprezentantii Guvernului si ai sindicatelor au avut, luni si marti, discutii pe acest subiect.

Marti dimineata, la Comisia de Dialog Social, sindicatele, patronatele si Guvernul au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste salariul minim.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat la B1 TV ca s-a ajuns la un compromis, iar salariul minim va creste de la 1 mai la 1.250 de lei.

Ulterior, la sedinta Consiliului Economic si Social, patronatele si reprezentantii Guvernului au votat pentru cresterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/luna, incepand cu 1 mai, in timp ce partea sindicala a votat impotriva, a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman si al Consiliului Economic si Social.

Acesta a explicat ca avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate sa tina cont sau nu de acest aviz.

Reprezentantul partii sindicale a explicat ca isi mentine pozitia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

Guvernul a cazut la pace cu sindicatele pe salariul minim: De cand va creste si cu cat

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in prezent exista aproximativ 129.950 de salariati activi cu un salariu de 1.200 de lei si 1.372.171 de salariati activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelata cu efectuarea unui studiu de impact care sa analizeze efectele unei astfel de decizii in sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat in primul trimestru al anului 2016.

Disputa continua pe salariul minim: Cum s-a votat in Consiliul Economic si Social

In context, Dragu a aratat ca o crestere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus in sectorul public in conditiile in care salariile au fost deja majorate cu 10% pana la 25%.

Guvernul a decis, recent, sa inghete, deocamdata, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sedinta guvern salariu minim, #Ciolos salariu minim, #majorare salariu minim , #salariu minim pe economie