Uite parcarea, nu e spatiul verde! Cum am ajuns sa ne pierdem printre masini, la noi acasa

Sambata, 07 Martie 2020, ora 09:34
12768 citiri
Uite parcarea, nu e spatiul verde! Cum am ajuns sa ne pierdem printre masini, la noi acasa
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Ziare.com continua sa va dezvaluie astazi motivele pentru care - in loc sa traim intr-un oras aerisit si confortabil - am ajuns la un pas sa ne sufocam intre masini parcate de-a valma, pe strazi, pe trotuare si pe spatii verzi.

In primul episod v-am aratat ca Bucurestiul se afla intr-o situatie critica. Avem cate o masina la fiecare doi locuitori, dar nici pe departe suficiente locuri de parcare.

Iar in al doilea episod v-am relatat despre modul in care - desi a avut atat timp, cat si bani - Primaria Capitalei n-a reusit, totusi, in ultimul deceniu si ceva, sa impiedice orasul sa se aglomereze din cauza masinilor. Acum incearca sa mai rezolve cate ceva, in al 12-lea ceas, sistematizand locurile existente si incepand sa construiasca vreo cateva parcari supraetajate noi.

E putin probabil, insa, ca aceste masuri luate de PMB sa ii imbunatateasca sesizabil viata bucuresteanului de rand. Iar motive sunt mai multe. Pe de o parte, oricat de multe locuri noi de parcare ar amenaja Primaria, nu va satisface niciodata cererea oamenilor, care in fiecare an isi inmatriculeaza zeci de mii de masini.

Or, administratia nu mai are suficient spatiu ca sa sa amenajeze, in permananta, atat de multe locuri noi, la sol. Iar ca sa faca atatea parcari supraetajate, n-ar avea destui bani.

Singura solutie viabila ar fi ca - in paralel cu amenajarea de noi locuri - primarul general sa gaseasca modalitati de a scadea necesarul de locuri de parcare.

Daca ar scadea numarul de masini, nici n-am mai avea nevoie de atat de multe locuri de parcare - Foto: Arhiva Ziare.com

Asta ar insemna, inainte de toate, conditii mai bune de transport in comun, astfel incat macar unii dintre bucuresteni sa renunte treptat la masinile personale, in favoarea autobuzelor, troleibuzelor si tramvaielor.

Din pacate, nu sunt semne ca asa ceva se va intampla prea curand, in Bucuresti.

Totodata, administratia Capitalei ar mai putea impune o serie de noi taxe, care sa-i determine pe bucuresteni sa renunte la masinile de care nu au neaparat nevoie. Iar mai putine masini ar inseamna un necesar mai mic de locuri de parcare. Gabriela Firea a si incercat sa ia o masura cu un astfel de efect, prin introducerea Vinietei Oxigen. Dar a renuntat la taxa, in incercarea de a-i convinge pe bucuresteni sa o voteze din nou primar general in aceasta vara.

Problema este ca - in lipsa oricaror masuri de scadere a necesarului de parcari - oamenii vor continua sa isi cumpere masini, chiar daca niciodata nu vor avea suficient loc pentru ele.

Iar primele zone unde vor aparea probleme si mai mari decat acum din cauza aglomeratiei sunt asa-numitele "cartiere-dormitor", cu multe blocuri inalte.

Mai ales in zonele cu aglomerari de blocuri inalte, bucurestenilor nu le ajung niciodata locurile de parcare - Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Deja acolo nu mai sunt demult nici locuri de parcare si nici macar suprafete unde sa se mai poata amenaja altele noi. Asa ca primarii - ca sa le faca pe plac oamenilor - sunt nevoiti sa caute tot soiul de solutii ca sa faca, in permanenta, loc pentru alte si alte masini. Iar unele dintre solutii nu sunt deloc in interesul oamenilor, pe termen lung.

Cum ar putea rezolva primariile de sector problema locurilor de parcare si ce fac, de fapt

Per total, in cele 6 sectoare ale Capitalei sunt putin peste 200.000 de locuri de parcare rezidentiale. Ele reprezinta - din calculele Ziare.com - cam un sfert din cate ar fi necesare.

Primaria Sectorului 1, spre exemplu, a transmis pentru Ziare.com ca are peste 9.000 de locuri de parcare rezidentiale amenajate. Ar mai face si altele, dar n-are unde. Asa ca e in permamenta cautare de suprafete pe care le-ar putea lua si transforma in parcari.

Intre timp, administratia sustine ca ar putea transforma strazile mici din cartier intr-unele cu sens unic. In acest fel, chiar daca oamenii ar putea parca de o parte si de alta a carosabilului, tot ar mai fi loc si pentru trafic rutier.

Aceeasi problema o intalnim la Primaria Sectorului 2. Sunt 26.000 de locuri de parcare, dintre care circa 500 amenajate in 2019. Altele noi se amenajeaza cu greu pentru ca nu sunt terenuri libere. Iar mii de oameni asteapta un loc de parcare.

In Sectorul 4, exista 42.205 locuri de parcare rezidentiale. Si aici sunt mai putine decat cer oamenii. Dar administratia incearca sa rezole problema, pregatindu-se sa investeasca in parcari smart (automatizate, supraetajate - n.red.) Iar in 2020, primaria de sector si-a propus sa faca peste 400 de locuri noi de parcare.

Loc de parcare cu opritor, amenajat in Sectorul 4 al Capitalei - Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Cam la fel stau lucrurile si in sectoarele 5 si 6: cateva mii de oameni prind loc ieftin de parcare, platit cu 70-80 de lei pe an, in vreme ce toti ceilalti sunt nevoiti sa isi lase masinile pe unde apuca, aglomerand cartierul pana la refuz.

Cate mii de masini vor mai incapea in cartiere? E greu de spus.

Cert este ca primarii au la dispozitie o serie de solutii eficiente pentru a scadea necesarul de locuri de parcare. Spre exemplu, ar putea creste taxa pe loc. Iar celor care nu prind loc, le-ar putea percepe o taxa de parcare pe domeniul public. Astfel, omul s-ar gandi de doua ori inainte sa isi ia inca o masina.

Dar edilii nu iau astfel de masuri, din cauza ca i-ar costa voturi. Si oricum se descurca ei si altfel...

Primarul Sectorului 3: Parcarea poate fi si spatiu verde, in acelasi timp

Sectorul 3 al Capitalei are cele mai multe locuri de parcare rezidentiale: circa 80.000. Numarul lor a fost si aici ceva mai mic, dar a inceput sa creasca vertiginos in ultimii ani.

Cum a facut primarul Robert Negoita sa amenajeze atat de multe? A folosit suprafetele pe care le-a gasit. Dupa care a inceput asa-zisa "retrasare a trotuarelor". In multe cazuri, asta inseamna ca trotuarul a fost mutat mai aproape de blocuri, in mica gradina din fata. Iar in spatiul ramas liber dupa mutarea trotuarului, s-au facut parcari.

Pe strada Postavarului, trotuarul s-a mutat in gradina, pentru a face loc spatiilor de parcare - Foto: Teodor-Ion Petrut

Teodor Ion Petrut, de la USR Sector 3, a urmarit aceasta "retrasare a trotuarelor", in cadrul unui proiect pe care l-a numit "Ultimul spatiu verde din Sectorul 3". A facut si o harta cu strazile pe care s-au facut astfel de retrasari.

Tanarul spune ca nu mai putin de 9 hectare de spatiu verde au fost macelarite in acest fel, de administratia lui Robert Negoita.

Ba, uneori, muncitorii se apucau de treaba afara autorizatie, spune Teodor Ion Petru. Iar daca erau prinsi de Politie, opreau lucrul pana cand primaria de sector le elibera documentele necesare.

Totul, in defavoarea locuitorilor sectorului, care de la an la an au mai multe locuri de parcare, dar mult mai putin spatiu verde, care sa-i ajute sa isi mentina sanatatea.

Primarul Robert Negoita nu neaga ca trotuarele retrasate trec prin gradinile oamenilor. Dar cu toate astea, spune ca a procedat corect.

"Asta este ca la Radio Erevan. N-am distrus, cum in mod ticalos spun dumnealor, ci am amenajat vreo 90 de hectare de spatiu verde.

Spatii verzi nu inseamna pamant (cum era prin gradinile blocurilor - n.red.). Spatii verzi inseamna copaci, in primul rand, arbusti si iarba. Acolo n-am distrus copaci, n-am distrus iarba, ca nu era! In schimb, am plantat copaci, unde am facut parcare (...)

Robert Negoita, primarul Sectorului 3 - Foto: Hepta.ro

In spatele blocului, in partea de nord nu poate creste nimic, pentru ca nu ajunge soarele niciodata. Iar acele spatii trebuie oricum amenajate ca sa nu mai genereze praf. Problema principala a Bucurestiului nu e poluarea cu dioxid de carbon, sa spunem, ci cu praf (...)

Trotuarul este, de asemenea, spatiu verde. Iar parcarile sunt, de asemenea, si spatii verzi. In sensul ca deasupra e padure. Sunt copaci care umbresc. Sunt si parcari, si alei si spatii verzi. Cel mai bun exemplu e pe bulevardul Unirii, unde ati putea spune ca parcati in padure (adica sub copaci - n.red.)", a declarat Robert Negoita pentru Ziare.com.

Realitatea, este, insa, ca in loc sa fie transformate in trotuare, respectivele gradini dintre blocuri puteau fi foarte bine amenajate ca spatii verzi. Iar oamenii ar fi fost mai castigati, pe termen lung.

Chiar si cu 80.000 de locuri amenajate, multi bucuresteni din Sectorul 3 parcheaza tot pe strada - Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

In schimb, primaria de sector a ales sa-i incurajeze pe oameni sa isi ia masini, punandu-le la dispozitie, din belsug, locuri ieftine de parcare. Problema este ca, tot reamenajand, gradinile vor disparea cu totul, intr-o zi, sub covoare de dale si asfalt pe care sunt trasate locuri de parcare. Si probabil ca pana si atunci oameni se vor plange ca n-au unde sa isi lase masinile!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#parcari resedinta distrugere spatiu verde , #administratia
Comentarii