UE evită subiectul introducerii vaccinului obligatoriu

Autor: Bernd Riegert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 15:38
3355 citiri

UE este departe de un curs unitar împotriva pandemiei. Cota de vaccinare este prea redusă. Noul ministru german al Sănătății, Karl Lauterbach, va avea mult de lucru.

Deși Comisia Europeană și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au avertizat deja toate statele membre cu privire la gravitatea situației epidemiologice și la faptul că lucrurile se vor agrava și mai mult în următoarele săptămâni, miniștrii Sănătății din țările Uniunii stau cu mâinile în sân. Nu se vede vreun demers de coordonare a acțiunilor în acest val pandemic și pe fondul extinderii variantei Omicron.

La ultima lor reuniune, desfăşurată săptămâna aceasta la Bruxelles, ei au refuzat și să discute despre o eventuală introducere a obligativității vaccinării în Europa. Deși ar fi fost în mod clar momentul să o facă: cota medie a vaccinării în UE este de 66% din populația adultă, ceea ce experții consideră mult prea puțin. În șase țări membre, cota vaccinării este chiar sub 55%. Iar miniștrii de resort nu au nicio soluție pentru ridicarea acestei cote prin vaccinare voluntară.

Inacțiunea te pune pe gânduri

Nici Comisia Europeană nu are în plan o campanie proprie de promovare a vaccinării. Comisara europeană pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a recunoscut că întreaga Europă poate fi periclitată și dacă un singur stat membru are o cotă de vaccinare prea redusă și poate astfel genera mereu noi valuri de infectare, care se pot ulterior extinde la celelalte state membre. Dar nimeni nu a vrut să admită ce consecințe ar trebui să urmeze unei asemenea constatări: și anume discutarea și deciderea cât mai rapidă a introducerii obligativității vaccinării. Delta și Omicron nu stă după politicieni nehotărâți.

Austria și Germania vor să introducă vaccinul obligatoriu pentru toată populația. Italia, Spania, Franța au deja obligativitatea vaccinării pentru anumite domenii și grupuri profesionale. Ce înseamnă aceste lucruri pentru celelalte țări membre și pentru statele vecine? Vor renunța cândva Germania și Austria să mai accepte intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor comunitari nevaccinați, ceea ce ar fi o decizie logică? Ce se va întâmpla cu certificatul verde care atestă că o persoană este vaccinată, însănătoșită sau testată negativ? Acest certificat funcționează din vară și asigură călătorii relativ neproblematice între țările membre. Întrebări la care nu a venit încă niciun răspuns de la Bruxelles.

Fără răspunsuri la întrebări-cheie

La șase luni de la introducerea sa, nu se știe nici cât va rămâne valabil certificatul verde. Se discută despre șase luni, nouă luni sau chiar 12 luni. Miniștrii Sănătății nu au avut nimic de spus nici despre doza booster anti-coronavirus: se recomandă sau este chiar necesară? De parcă ar fi destul timp pentru discuții și decizii poate cândva la anul. Fostul ministru german al Sănătății, Jens Spahn (CDU), a plecat lansând la Bruxelles concluzia că el nu crede că în interiorul UE sunt necesare noi restricții de circulație.

Este fals, pentru că Irlanda, Portugalia și în curând Franța solicită suplimentar un test negativ care să însoțească certificatul de vaccinare. Malta nu permite decât accesul celor vaccinați, testele nu sunt acceptate de micul stat insular. Regulile 3G, 2G sau 2G+ se aplică altfel și după criterii diferite în fiecare stat membru. Este de așteptat ca această discrepanță privind reglementările să se extindă în viitorul apropiat. După 20 de luni de pandemie, UE nu a învățat aparent mare lucru.

Mult de lucru pentru Karl Lauterbach

Noul ministru german al Sănătății, Karl Lauterbach (SPD), are deci mult de lucru când va participa la reuniunile de la Bruxelles, cu intenția de a pune în mișcare aparatul de decizie paralizat de acolo. Odată cu venirea sa va avea loc probabil o discuție despre vaccinul obligatoriu și despre reguli unitare de călătorie în UE - și asta nu cândva în viitor la valul șase sau șapte.

Ca aspect pozitiv, UE a reușit să procure destul vaccin pentru toate statele membre - doar că o treime din cetățenii comunitari nu vor serul anti-Covid. Comisia Europeană se va îngriji, pentru toate cele 27 de țări membre, și de achiziționarea și livrarea medicamentelor care împiedică forme grave de COVID-19. Cel puțin atât au reușit să decidă miniștrii europeni ai Sănătății.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#covid, #Corona, #Karl Lauterbach, #UE, #Uniunea Europeana, #vaccinare obligatorie, #obligativitatea vaccinarii, #mini trii sanata ii, #sanatate , #vaccin obligatoriu