Alti doi romani au fost infectati cu noua tulpina agresiva de coronavirus din Marea Britanie. Bolnavii sunt din Bucuresti

Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 14:40
4370 citiri
Alti doi romani au fost infectati cu noua tulpina agresiva de coronavirus din Marea Britanie. Bolnavii sunt din Bucuresti
MAPN

Inca doua cazuri cu tulpina SARS-CoV-2 in varianta B.1.1.7 descrisa in Marea Britanie, cu transmisibilitate crescuta, au fost secventiate la INBI "Matei Bals". Ambele cazuri sunt din Bucuresti. Nici una dintre cele doua persoane nu a calatorit in afara tarii, informeaza Ministerul Santatii.

Vlad Voiculescu, seful de la Sanatate, a transmis un punct de vedere catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta de la nivelul Municipiului Bucuresti prin care spune ca nu recomanda relaxarea masurilor, asa cum propun autoritatile locale.

Starea de sanatate a romanilor infectati

In ceea ce priveste cei doi pacienti infectati cu noua tulpina, acestia au o stare de sanatate buna, se afla izolati la domiciliu si sunt supravegheati de medicul de familie conform metodologiei in vigoare.

In prezent, si alte teste de secventializare sunt in prelucrare in cadrul laboratorului INBI "Matei Bals", cu rezultate in curs.

Recomandarile Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa ceara testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.

"Avand in vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, in paralel cu Campania nationala de vaccinare, masurile de protectie raman la fel de importante: purtarea corecta a mastii de protectie, evitarea zonelor aglomerate, distantarea sociala si igiena mainilor", arata MS.

In total, avem trei cazuri de infectare cu noua tulpina pe teritoriul Romaniei.

Ce se stie despre tulpina agresiva de COVID-19

Noua tulpina de coronavirus descoperita in Marea Britanie, care ar fi cu 70% mai infectioasa, a provocat mii de imbolnaviri in Regatul Unit. Despre noua tulpina de coronavirus se vorbeste mai intens din decembrie, insa primele cazuri au fost detectate in septembrie. In luna noiembrie 2020, un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de aceasta noua varianta de coronavirus.

Ceea ce ii ingrijoreaza pe specialisti cu privire la aceasta noua tulpina e faptul ca ea inlocuieste rapid alte versiuni ale virusului si sufera mutatii care afecteaza parti importante ale acestuia, transmite BBC.

Potrivit sursei citate, unele dintre mutatiile noii tulpini cresc capacitatea virusului de a infecta. Astfel ca, data fiind contagiozitatea tulpinii, Anglia a trecut de la restrictii de nivel 2 la reguli stricte, de nivel 4.

Cine a fost sursa zero a noii tulpini de coronavirus

Dupa ce premierul Boris Johnson a facut declaratii referitoare la gradul ridicat de transmisie, ministrul Sanatatii din Marea Britanie, Matt Hancock, a admis, pentru postul de televiziune Sky News, ca noua tulpina este in afara controlului.

"Trebuie sa reluam controlul si singurul mod de a-l face este de a restrictiona contactele sociale", a transmis oficialul britanic.

Sursele citate noteaza ca sursa zero a noii tulpini a fost un pacient din Marea Britanie, insa expertii nu exclud nici ideea ca mutatia ar fi fost importata dintr-un alt stat.

Explicatia gasita de experti a fost ca pacientul, pe un fond imunitar scazut, neavand posibilitatea de a lupta cu virusul, a facilitat modificarea virusului.

17 mutatii ale coronavirusului

De altfel, au fost identificate si alte mutatii ale coronavirusului, 17 la numar, considerate a fi importante. Au existat modificari ale proteinei pe care virusul o foloseste pentru a debloca accesul catre celulele corpului uman.

Cealalta mutatie a mai aparut, inclusiv la faimoasele nurci infectate. Aceasta mutatie dubleaza infectiozitatea, conform experimentelor de laborator.

Studiile efectuate de acelasi grup sugereaza ca mutatia face ca anticorpii din sangele supravietuitorilor sa fie mai putin eficienti in combaterea virusului.

UPDATE Autoritatile ridica restrictiile in Capitala, de luni. Restaurantele, teatrele si salile de jocuri se vor deschide la o capacitate de 30%

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tulpina noua , #stiri sociale