O treime dintre romani il vad pe Putin ca pe un om al pacii si tot atatia se opun vaccinarii, concluziile unui studiu LARICS

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 21:30
3383 citiri
O treime dintre romani il vad pe Putin ca pe un om al pacii si tot atatia se opun vaccinarii, concluziile unui studiu LARICS
Putin este considerat de o treime dintre romani un pacifist FOTO Pixabay

O treime dintre romani il vad pe Vladimir Putin ca pe un om al pacii in timp ce mai bine de jumatate dintre ei il considera pe Donald Trump un om al razboiului. De asemenea, 27% dintre romani cred ca vaccinarea este singura cale prin care putem scapa de covid, in timp ce 32,5% se opun vaccinarii, arata un sudiu efectuat de Centrul de cercetari sociologice LARICS, in parteneriat cu Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Studiul, apare in Barometrul de Securitate a Romaniei, editia aprilie 2021 si a fost realizat cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin. Analizeaza perceptiile romanilor in 7 capitole distincte: Securitate nationala si globala, Relatii Internationale, Relatiile cu Republica Moldova, Perceptii ale Amenintarilor, Relatii Interetnice, Industria de Aparare, Pandemia.

Concluzii Securitate nationala si globala

- 43% dintre romani cred ca tara noastra e mai in siguranta decat oricand in istorie dupa aderarea la NATO.

- 37% considera ca maximul de siguranta a fost atins in perioada razboiului rece.

- Actualul presedinte al SUA, Joe Biden, este vazut de 68,6% dintre romani ca om al pacii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat mai degraba ca om al razboiului (56,3%).

- Prin comparatie, doar 33,3% il vad pe presedintele rus, Vladimir Putin, mai degraba om al pacii, si doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).

- NATO (66,3%) si SUA (36,9%) sunt vazute ca principalele ajutoare posibile ale Romaniei in cazul in care am fi victima unei agresiuni armate.

- Cei mai multi romani (73,3%) iau in calcul insa ipoteza ca nu ne-ar ajuta nimeni.

Concluzii Pandemie

- 27% dintre romani cred ca vaccinarea este singura cale prin care putem scapa de covid

- 51% cred ca ar trebui cautate si alte metode

- aproape 20% spun ca nu prea sunt de acord in general cu acest tip de vaccinare.

- 40,1% dintre romani spun ca s-au vaccinat sau se vor vaccina.

- 27,3% se mai gandesc daca se vaccineaza in perioada urmatoare

- 32,5% declara ca se opun vaccinarii.

Categoria de varsta cea mai reticenta la vaccinul anti COVID-19. Ce arata datele sociologice

Aceasta ultima cifra a mai crescut putin fata de inceputul anului, probabil si pe fondul discutiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin. De departe, cel mai bine vazut vaccin anti-covid este Pfizer. Pe de alta parte, teoriile conspirationiste privind pandemia au un succes ingrijorator la romani.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese in perioada 12 aprilie - 23 aprilie 2021 in Bucuresti si in toate judetele Romaniei pe baza unui chestionar telefonic.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#romani, #studiu, #Putin presedinte Rusia, #pacifisti , #stiri sociale