Cum s-ar putea trata românii anti-COVID la domiciliu: ”Orice terapie trebuie făcută sub supravegherea medicului cu aplicarea corectă a protocolului”

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 22:30
8027 citiri
Cum s-ar putea trata românii anti-COVID la domiciliu: ”Orice terapie trebuie făcută sub supravegherea medicului cu aplicarea corectă a protocolului”
Favipiravir, medicamentul vital pentru bolnavii de COVID, de negăsit în farmacii FOTO: stiridecluj.ro

Un medicament anti-COVID care i-ar putea salva pe cei infectați cu SARS-Cov-2 să scape de formele grave de boală ar putea fi administrat la domiciliu, chiar în primele ore de când s-a stabilit că este vorba despre această infecție. Însă medicamentul nu poate fi utilizat deoarece nu există în farmacii.

Este vorba despre Favipiravir, un antiviral care, conform studiilor, ar da rezultate bune în cazul pacienților COVID-19 și care este inclus în protocolul național de tratament.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, doctor Sanda Alexiu, a explicat pentru News.ro că Favipiravirul, un medicament care poate fi prescris de medicii de familie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de Covid 19, la domiciliu, în faza de debut a bolii, conform protocolului de tratament pentru pacienţi cu SARS-CoV- 2 revizuit încă de la sfârşitul lunii aprilie a acestui an de Ministerul Sănătăţii, nu poate fi nici acum prescris, pentru că nu se găseşte în farmacii.

Medicul spune că Favipiravirul, spre deosebire de Remdesivir, care se administrează intravenos, presupune administrarea de pastile, lucru care este în beneficiul pacienţilor aflaţi în primele zile de boală. Luată din timp, boala poate fi stăpânită, explică docotrul Alexiu, care a luat personal acest antiviral în luna decembrie a anului trecut, când a fost diagnosticată cu boala Covid-19. Medicamentul, prescris prin medicii de familie, ar putea fi o soluţie excelentă pentru degrevarea spitalelor supraaglomerate, în plin val 4 al pandemiei. Tratamentul se administrează în acest moment numai în spital.

În prezent, cei care fac forme ușoare de boală se tratează la domiciliu cu medicamente care ameliorează simptomele. Însă în unele cazuri, situația se înrăutățește și ajung la spital unde li se administrează și acest antiviral

Marius Geantă: Tratamentul la domiciliu trebuie făcut sub supravegherea medicului

Despre protocolul de tratament anti-COVID-19, doctorul Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină spune că a fost actualizat pentru a include date despre tratamente care și-au dovedit eficiența. ”Însă trebuie aplicat corect pentru ca rezultatele să fie cât mai bune. De aceea, orice tratament la domiciliu trebuie să fie inițiat, continuat și schimbat sub observația medicului, pentru a identifica exact momentul optim pentru un anumit medicament și, foarte important, momentele în care boala se poate agrava. Chiar dacă medicamentele care pot fi administrate la domiciliu sunt comune (antitermice, antiinflamatoare), cheia reușitei tratamentului ține de aplicarea corectă a protocolului (și adaptarea acestuia, la nevoie) de către medic”, a precizat medicul Marius Geantă pentru Ziare.com.

”Schema de tratament pentru cei cu forme ușoare trebuie stabilită împreună cu medicul de familie”

Președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină a mai spus că ”sunt câteva elemente importante pe care trebuie să le cunoaștem în contextul creșterii valului 4 în România. Spre deosebire de valurile anterioare, în acest val varianta delta are o capacitate de a se transmite considerabil crescută, ceea ce inevitabil va duce la un număr important de persoane care vor avea infecție SARS-CoV-2. Din fericire, marea majoritate a celor care se infectează cu varianta delta fac forme ușoare de boală, iar procentul este încă mai mare în grupul celor vaccinați.

Așadar, cu atât mai mult în acest val 4, se vor trata acasă (prin automedicație sau, ideal, sub observația medicului de familie) cei mai mulți dintre cei pozitivi. Automedicația trebuie evitată, iar persoanele pozitive (test rapid sau test PCR) trebuie să discute schema de tratament cu medicul de familie sau cu medicul curant”.

Antiviralele au o eficiență mai mare cu cât sunt administrate mai devreme

Conform protocolului de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, antiviralele au o eficienţă cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluţie; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienţilor cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluţia severă.

Dintre antivirale, Remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.

Pentru pacienţii monitorizaţi la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectaţii asimptomatici nu primesc tratament, pacienţii cu forme uşoare de boală primesc simptomatice şi medicaţie cu efect antiviral dacă au factori de risc pentru evoluţie severă, pacienţii cu forme medii şi severe care rămân la domiciliu pot primi şi profilaxie a trombozelor dacă au şi alţi factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat).

Utilizarea de azitromicină (şi alte antibiotice) şi de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecinţe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice şi poate avea o evoluţie prelungită a bolii.

Când se administrează Favipiravir-ul

Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virusul Ebola. Din cauza efectelor teratogene, utilizarea sa a fost autorizată doar pentru situaţii speciale cum ar fi epidemii cu virusuri gripale noi.

Există date care susţin un potenţial beneficiu în cazul administrării la formele uşoare - medii de boală. O metaanaliză a studiilor publicate până în 20 august 2020 arată reducerea semnificativă a simptomatologiei şi a modificărilor radiologice la pacienţii trataţi cu favipiravir, fără a diminua necesarul de terapie intensivă sau rata deceselor.

Într-un studiu randomizat, derulat în India, care a inclus 150 de pacienţi cu forme uşoare sau medii de COVID-19, favipiravir a determinat remisia semnificativ mai rapidă a simptomatologiei. Un studiu derulat în Japonia a demonstrat că favipiravir s-a asociat cu o remisie mai rapidă a febrei la pacienţii trataţi din prima zi de la diagnosticare, faţă de cei la care tratamentul s-a iniţiat din ziua a 6-a de boală.

Dozele folosite au fost cele înregistrate pentru gripă: 1.600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore timp de 10 - 14 zile, administrat oral; au fost propuse şi doze mai mari în tratamentul COVID-19. Nu este indicat la copii şi a fost folosit în China la paciente din grupe de vârstă fertilă doar dacă aveau testul de sarcină negativ şi întotdeauna asociat cu medicaţie contraceptivă pe durata tratamentului şi minimum 7 zile după oprirea acestuia; bărbaţilor li s-a recomandat de asemenea utilizarea de metode contraceptive pentru cel puţin o săptămână după încheierea tratamentului cu favipiravir.

Favipiravir rămâne o alternativă terapeutică pentru formele uşoare sau medii de COVID-19, în situaţia în care toate condiţiile menţionate pentru administrarea în siguranţă sunt îndeplinite.

Când se administrează Remdesivir

Eficienţa Remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO.

Durata de administrare este de 5 zile şi se poate prelungi la 10 zile pentru pacienţi intubaţi, cu ECMO; Goldman JD şi colaboratorii au arătat o eficienţă similară pentru durata de tratament de 5 zile şi, respectiv, de 10 zile. Evoluţia clinică sau negativarea testelor PCR SARS-CoV-2 poate dicta modificarea acestor durate de tratament.

Când se administrează plasma de convalescent

Administrarea de plasmă de convalescent pleacă de la premisa că un pacient care nu are o imunodepresie va avea după infecţia cu SARS-CoV-2 un nivel suficient de anticorpi protectivi pentru a putea fi folosiţi în scopul limitării replicării virale la un pacient cu COVID-19.

Plasma de convalescent reprezintă o alternativă terapeutică pentru pacienţii cu forme uşoare şi risc de evoluţie severă, în absenţa anticorpilor monoclonali neutralizanţi, dacă pacientul îşi exprimă acordul informat; totuşi, riscurile asociate cu administrarea sa îi pot contrabalansa beneficiile.

Favipiravir urma să fie produs la Cluj însă, din cauza cererii scăzute, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Producţia ar putea începe totuși în noiembrie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Favipiravir, #antivirale interzise farmacii, #tratament COVID 19 , #coronavirus