Un loc de poveste, usor de vizitat de catre oricine: traseu la cabana Piatra Mare prin Canionul 7 Scari

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 14:29
8595 citiri
Un loc de poveste, usor de vizitat de catre oricine: traseu la cabana Piatra Mare prin Canionul 7 Scari
Damian si Simina, intr-unul din traseele saptamanale pe care le fac prin muntii Romaniei

Pandemia ne-a retezat orice sansa la ceea ce numeam... "vacanta", insa, pana ce lucrurile revin la normal, ne putem bucura de excursii prin care sa (re) descoperim frumusetile Romaniei! Iar cum cele mai sanatoase evadari sunt cele in natura, ne-am propus sa va prezentam saptamanal o serie de experiente turistice la care aproape oricine poate avea acces.

Astazi povestim despre un loc de poveste si usor de vizitat de catre oricine: traseu la cabana Piatra Mare prin Canionul 7 Scari.

Pentru maxima eficienta si fara nopti de cazare petrecute in afara propriului domiciliu, am plecat la primele ore ale diminetii din Capitala cu gandul la o zi petrecuta pe munte.

Ne-am propus un traseu relativ usor: am ales sa parcurgem Canionul 7 Scari si sa ne continuam apoi drumul pana la Cabana Piatra Mare, punctul final al calatoriei noastre, astfel incat sa ne intoarcem la timp in Bucuresti inainte de orele 23.00, cand devine interzisa deplasarea fara un motiv special.

Trei ore pana la intrarea in traseu, din Bucuresti

Trebuie sa stii ca din Bucuresti pana la intrarea pe drumul catre canion faci, cu masina, aproximativ 3 ore, in conditiile unui trafic relativ redus. Dupa ce parchezi la Timisul de Jos (exista o parcarea gratuita) va trebui sa urmezi drumul marcat cu banda galbena pana in locul in care vei plati taxa de intrare, in valoare de 10 lei.

Imediat ce ai trecut de bariera, drumul catre cabana te poarta printre peretii sapati de apa in stanci de-a lungul mileniilor. Vei urca cele 7 Scari (de la care vine denumirea canonului) si nu te vei putea opri din a fotografia minunile de peisaje ce ti se desfasoara in fata ochilor ca intr-un film mut. Iar daca ai noroc, asa cum am avut noi, Craiasa Zapezii imbraca totul intr-un alb feeric.

Drumul de la parcare pana la Cabana Piatra Mare dureaza aproximativ 3 ore, este marcat cu banda galbena si, din loc in loc, exista si placute indicatoare ce iti spun cat timp a mai ramas pana la destinatie. Iar in apropierea cabanei sa nu fii surprins cand iti va iesi in cale comitetul de intampinare, format din cativa magarusi blanzi si dornici de atentie.

La Piatra Mare nu te astepta la lux. Daca vrei sa ramai peste noapte ia aminte ca au doar cateva paturi intr-un dormitor comun si trebuie sa faci din timp rezervare. Daca nu esti client al cabanei, acum, in vremuri pandemice, vei fi servit la geam. Noi ne-am desfatat cu cate o ciorba fierbinte pe care am platit 10 lei si care chiar face toti banii, mai ales acum, cand iarna si-a intrat in drepturi. Iti mai poti lua un ceai, cafea sau dulciuri.

Intoarcerea la masina o poti face pe traseul marcat cu dunga rosie, ce dureaza aproximativ 2 ore. Acesta se desfasoara in mare parte prin padure si ocoleste practic canionul.

Ce nu trebuie sa uiti:

- pe munte nu urci in pantofi, ai nevoie de bocanci si imbracaminte in straturi;

- trebuie sa iti pui in rucsac o sticla cu apa, un sanwich si ceva dulce. Pe drum iti va fi foame si sete;

- nu trebuie sa te abati de la traseu daca vrei sa nu te ratacesti. Drumul e foarte bine evidentiat, urmareste marcajele;

- nu uita sa pui in rucsac o bluza de rezerva si o lanterna, noaptea la munte vine pe nesimtite.

Forte important de retinut:

- mergi pe munte, inspira aer curat, fa miscare si relaxeaza-te, insa tot ce lasi pe munte trebuie sa fie urmele pasilor tai.

Acest material a fost redactat si transmis de Damian Dobrescu, impatimit al drumetiilor pe munte si al cicloturismului. Alaturi de partenera sa, Simina Citea, realizeaza proiectul Fabrica de Amintiri. Daca doriti sa le urmariti experientele, o puteti face pe Youtube sau pe Instagram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#munte, #drumetie, #vacanta, #Romania , #romani