Traditii si obiceiuri de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 07:58
8207 citiri
Traditii si obiceiuri de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril
Foto: Crestin ortodox

Crestinii ii sarbatoresc, joi, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, cunoscuti drept conducatorii cetelor de ingeri si calauze ale sufletelor spre Rai.

Conform traditiei, in aceasta zi se face marea pomenire a tuturor mortilor din familie, iar credinta populara spune ca de Sfintii Mihail si Gavril nu se lucreaza.

In 8 noiembrie este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, dar si a cetelor ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre Rai.

Astfel, Arhanghelul Mihail este conducatorul ostilor ceresti-ingeresti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i dea vestea ca il va naste pe Mantuitorul Iisus si tot el a dus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, in comparatie cu Arhanghelul Gavril. El poarta, uneori, cheile Raiului, este un infocat luptator impotriva Diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este dat sa mai traiasca.

De multe ori, este inalnit alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.

In trecut, in Bucovina, arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca "ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora". In credinta populara, arhanghelii asista si la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.

La munte, unde arhanghelii sunt si patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), pe care o aruncau in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor. Se credea ca, daca turta cadea cu fata in sus, in primavara toate oile vor avea miei.

In calendarul popular, Sfintii Mihail si Gavril se serbeaza trei zile, in 8, 9 si 10 noiembrie. Prima zi se numeste capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Obiceiul este ca, de Sfintii Mihail si Gavril, sa se aprinda lumanari atat pentru cei in viata, cat si pentru cei trecuti la cele sfinte fara lumanare sau disparuti in imprejurari naprasnice.

De asemenea, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril - despre care se crede ca iau sufletele oamenilor cand mor - se facea marea pomenire pentru toti mortii din familie.

Conform credintei populare, in aceasta zi de sarbatoare a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril nu se lucreaza, intrucat cine nesocoteste aceasta regula se va chinui inainte de moarte.

Ziua de 8 noiembrie este considerata "Vara Arhanghelilor", iar pe langa aceasta, intre arhangheli si Craciun, trebuie sa mai fie intre doua si patru zile senine si calduroase, numite popular "Vara iernii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, #traditii Sfintii Mihail Gavril , #sarbatoare