Totul despre vaccinul antigripal: Cand e ideal sa-l facem, cum functioneaza si de ce acum nu-l mai gasim in farmacii

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 12:13
35058 citiri
Totul despre vaccinul antigripal: Cand e ideal sa-l facem, cum functioneaza si de ce acum nu-l mai gasim in farmacii
Foto: Arhiva Pixabay

Anuntul Ministerului Sanatatii ca numarul de cazuri de imbolnaviri cu gripa este atat de mare incat a fost declarata epidemie i-a facut pe multi sa constientizeze mai mult riscul la care sunt expusi in aceasta perioada.

Vaccinarea este principalul mod in care ne putem proteja, insa cei care au vrut acum sa-si cumpere din farmacii vaccinul au aflat ca au ajuns prea tarziu: nu mai sunt stocuri.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie este simplu si tine de planificarea noastra, si la nivel de tara, dar si individual. Important acum este sa nu intram in panica, sa aplicam masurile care ne ajuta sa ne protejam si sa ne organizam mai bine pentru toamna, cand vom intra in urmatorul sezon gripal.

Iata cum facem diferenta dintre o gripa si o raceala si ce putem face pentru a ne proteja

"Anul trecut se dadeau 2-3 vaccinuri pe saptamana, acum au fost cereri si de 10 pe zi"

Vaccinurile expira si trebuie tinute in anumite conditii, asadar producatorii nu produc mai mult decat este cererea, fiecare tara transmitand ce nevoi are.

In Romania vaccinul antigripal nu este in schema obligatorie. Pentru persoanele din grupele de risc - bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani si personal medical - Ministerul Sanatatii asigura vaccinul. Din aceste categorii fac parte in jur de 3 milioane de romani.

Pentru actualul sezon gripal, MS a asigurat 1,3 milioane de doze si acum a mai suplimentat cu alte 30.000 de vaccinuri. De ce? Pentru ca, nefiind obligatoriu, persoanele in cauza sunt chestionate de medicii de familie daca vor sau nu sa se vaccineze si se pare ca numarul celor care au raspuns afirmativ a fost in jurul acestei cifre.

De precizat ca sezonul acesta au fost achizitionate cu peste 300.000 de vaccinuri mai mult fata de sezonul 2017-2018, iar comanda a fost facuta de MS in martie anul trecut, dupa cum declara la acea vreme Sorina Pintea intr-un interviu pentru Ziare.com.

Ceilalti cetateni, daca isi doresc sa fie vaccinati, trebuie sa si-l procure singuri din farmaciile cu circuit deschis. Insa si aici tot planificarea se aplica, iar farmaciile planifica folosind experientele anterioare.

"Avem lantul producator-distribuitor-farmacie-pacient. Cum se spune, vaccinurile vandute la liber. La ora actuala, cele doua vaccinuri pentru anul acesta nu se mai gasesc aproape deloc in farmacii si situatia asta e in toata tara.

Stocurile s-au facut pe baza experientei din ultimii 2-3 ani si consumul a fost mic. Anul trecut se dadeau 2-3 vaccinuri pe saptamana, acum au fost cereri si de 10 pe zi. Iar distribuitorii spun ca nu mai au cum sa aprovizioneze pentru ca nu mai au pe stoc. La vaccinuri, ca si la alte medicamente, esentiala este planificarea si se face cu 1-2 ani inainte", a explicat, pentru Ziare.com, Marian Pana, directorul de comunicare al Colegiului Farmacistilor din Romania.

Principala problema: planificarea se face vara, cand nu ne sta gandul la gripa

Si este de precizat ca si anul trecut am avut un sezon gripal agresiv, cu 129 de morti. Cu toate acestea, cand au fost intrebati de medicii de familie daca doresc sa fie vaccinati, foarte multi oameni au spus ca nu, razgandindu-se pe masura ce au inceput sa se inmulteasca imbolnavirile si decesele.

Medicul Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si cel care conduce si grupul de vaccinologie al SNMF, a explicat, pentru Ziare.com, situatia.

"Nu sunt suficiente numarul de doze de vaccin puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii, ideal este ca peste 75% dintre persoanele cu boli cronice si cele de peste 65 de ani sa fie vaccinate. Dar nu MS e vinovat de aceasta situatie, ci pur si simplu in vara, cand noi am facut solicitarea catre pacienti pentru a ne spune cati dintre ei doresc sa se vaccineze, atunci perceptia riscului era mult mai redusa.

Astfel, cartagrafia transmisa de catre DSP bazata pe datele pe care noi le-am dat ca medici de familie a indicat acest numar de 1.300.000. Acum, cand avem o perceptie mult mai corecta a riscului, mult mai multe persoane doresc sa fie vaccinate. MS nu avea de unde sa stie cand a comandat vaccinul cate persoane vor dori sa se vaccineze acum, in luna ianuarie. Si iata ca am ajuns in aceasta situatie", ne-a explicat medicul.

Seful grupului de vaccinologie al SNMF arata ca solutia la aceasta problema zace intr-un sertar prin Parlamentul Romaniei. Si asta pentru ca proiectul de lege a vaccinarii prevede ca medicul de familie sa poata prescrie vaccinul antigripal pe o reteta gratuita sau compensata, astfel incat pacientul sa si-l poata lua din farmacie, daca dozele de la minister s-au terminat.

Cum legea este insa blocata la Camera Deputatilor de foarte mult timp, Sorina Pintea a venit cu alta solutie. Aceasta a anuntat ca medicii de familie vor face chestionarea pacientilor acum, in plin sezon epidemic, cand cetatenii constientizeaza mult mai bine riscurile.

Vaccinati-va in octombrie-noiembrie

Asadar, in acest sezon este putin probabil sa ne mai putem vaccina, daca nu am facut-o deja. Insa e bine sa invatam din ceea ce ni se intampla, sa ne informam corespunzator, iar sezonul gripal viitor sa ne gaseasca pe toti mai bine pregatiti.

Iata deci cand este ideal sa ne vaccinam si ce e bine sa stim despre vaccinul antigripal.

"Vaccinarea e ideal sa se faca incepand cu data de 15 octombrie - inceputul lui noiembrie. In momentul vaccinarii apare o perioada de aproximtiv 2 saptamani in care organismul nu are inca anticorpii pregatiti. Deci nu avem protectie imediata.

De aceea, este de preferat ca administrarea vaccinului sa se faca undeva in noiembrie, astfel incat, atunci cand apare debutul sezonului gripal, organismul sa aiba anticorpii pentru a lupta cu boala", ne-a explicat dr. Dumitra.

Nici mai tarziu nu este nerecomandat sa ne vaccinam, in cazul in care avem acces la vaccin. In general, varful sezonului gripal se inregistreaza in lunile februarie-martie si sezonul se incheie cam prin aprilie, cu mici variatii de la an la an.

De ce trebuie sa ai trimitere de la medicul de familie ca sa-ti cumperi vaccinul

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca se poarta discutii ca in viitorul sezon gripal persoanele sanatoase care isi cumpara singure vaccinul sa poate sa primeasca injectia chiar in farmacii.

La acest moment, vaccinul se elibereaza din farmacii cu reteta de la medicul de familie. Un vaccin costa in jur de 50-60 de lei.

L-am rugat pe dr. Dumitra sa ne explice de ce este aceasta procedura: "Ideal este ca pacientul sa se prezinte mai intai la medic, sa fie consultat si sa primeasca reteta. Merge in farmacie, cumpara vaccinul, dar apoi trebuie sa se intoarca imediat la medic.

Vaccinul trebuie transportat in conditii speciale, intr-un dispozitiv care sa fie izoterm, si imediat il administram dupa ce a fost luat din frigider din farmacie. Altfel devine inactiv, daca a stat o perioada de timp in afara temperaturii de 2-8 grade Celsius".

Cum explica medicii cazurile in care persoane vaccinate "au racit mai rau"

Cu totii stim cel putin pe cineva care stie pe cineva care, dupa ce s-a vaccinat antigripal, "mai rau s-a imbolnavit". Medicul Dumitra ne-a explicat situatia.

"In cele 2 saptamani este ca si cum nu ai facut vaccinul, in acea perioada de 2 saptamani de dupa vaccin nu exista niciun fel de protectie. Deci, da, o persoana se poate imbolnavi. Dar nu s-a intamplat de la vaccin, pentru ca e un vaccin cu virus inactivat, adica omorat, distrus, si nu poate sa produca boala. Pur si simplu, e posibil sa se imbolnaveasca cu virusul salbatic, cel care circula in acel moment.

Pe de alta parte, multe persoane se asteapta ca, administrand un vaccin gripal, sa nu mai existe niciun fel de alta infectie respiratorie sezoniera. Nu, vaccinul impotriva gripei protejeaza exclusiv impotriva virusurilor care sunt continute in vaccin", ne-a lamurit medicul.

Cat de mult ne apara vaccinul

Am vrut sa stim si cat de mult ne poate proteja vaccinul, avand in vedere ca acopera doar cateva tulpini ale virusului gripal.

"Nu intamplator, tulpinile care circula in acest moment, asa s-a intamplat de fiecare data, sunt exact cele cuprinse in vaccin.

Structura vaccinului din fiecare an e decisa de o comisie mondiala tocmai pe baza acestor circulatii care au fost facute in sezonul precedent si sunt selectate acele tulpini care au sansele cele mai mari sa se raspandeasca in populatie in aceasta perioada. Acum, cele 2 subtipuri de virus tip A care sunt circulante in Romania sunt ambele incluse in vaccin.

Faptul ca ele sunt prezente in acest moment la inceputul sezonului nu exclude ca la sfarsitul acestui sezon sa existe un drift, o modificare a acestui virus, astfel incat eficacitatea vaccinului sa fie mai redusa in luna aprilie. Dar important e ca persoanele care sunt vaccinate sunt protejate in ianuarie, februarie, martie. Chiar daca ar scadea protectia in luna aprilie, in acest timp am salvat mii de oameni de la moarte", ne-a spus seful grupului de vaccinologie al SNMF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#vaccin antigripal pret, #vaccin antigripal farmacii 2019, #comanda vaccin gripal planificare, #efecte secundare vaccin antigripal , #gripa