De ce este la modă vaccinarea cu Johnson&Johnson. Profilul celor care se imunizează cu acest ser

Luni, 30 August 2021, ora 21:30
11647 citiri
De ce este la modă vaccinarea cu Johnson&Johnson. Profilul celor care se imunizează cu acest ser
Românii preferă vaccinul Johnson and Johnson FOTO Ro Vaccinare

Un număr tot mai mare de români preferă să se vaccineze împotriva COVID-19 cu serul Johnson and Johnson. Conform specialiștilor, raportul celor care se vaccinează pentru a primi certificatul european de vaccinare și cel al persoanelor care se imunizează pentru a-și proteja sănătatea s-a inversat.

Avantajul serului Johnson and Johnson este că se administrează într-o singură doză. Dezavantajul e că eficacitatea nu este la fel de mare precum cea a vaccinurilor produse de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

"Decizia de a te vaccina poate să fie de mai multe feluri. Eu am întânit persoane care decid să se vaccineze pentru a-și proteja sănătatea, înțelegând amenințarea pe care o reprezintă boala. Iar cealaltă categorie sunt cei care se prezintă la vaccinare pentru a obține un certificat european de vaccinare care să le ofere anumite drepturi atunci când pleacă la muncă în străinătate sau într-o vacanță. Sunt principalele două motivații", a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorului grupului de vaccinare din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

O singură înțepătură dar eficiență mai mică

Astfel, ceea ce vedem în cifre nu reprezintă nimic altceva decât o inversare a ponderii celor care se vaccinează pentru anumite drepturi versus cei care se imunizează pentru propria sănătate.

"Pentru că există o singură înțepătură efortul pe care îl faci este mai redus decât cel depus atunci când mergi să ți se administreze două doze", a completat medicul de familie.

Profilul celor care aleg J&J

Există un profil al celor care aleg vaccinarea cu Johnson and Johnson, mai spune Gindrovel Dumitra.

"Și în rândul persoanelor trecute de 65 de ani putem observa o dorință de a se vaccina cu Johnson and Johnson, dacă le este teamă de efectele adverse. Își asumă aceste reacții o singură dată și nu de două ori. Acesta e un profil. Celălalt profil e al celor care se prezintă la vaccinare doar pentru a avea certificatul european și pentru că așa le cere angajatorul, mai ales în cazul angajaților sezonieri", a conchis medicul.

Anticorpii se formează la 15 zile de la administrare

Este un vaccin administrat în aproape 45 de țări ale lumii. La fel, a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este un vaccin sigur, eficient și e asemănător cu vaccinul AstraZeneca și Sputnik - V. Este obținut prin același tip de platformă cu utilizarea vectorului viral și e dezvoltat în baza adenovirusului 26.

S-a demonstrat că după 15 zile se formează anticorpi cu o eficiență de peste 66%, iar după 28 de zile, eficiența este de peste 85%. La fel, s-a demonstrat că și după 71 de zile, titrul de anticorpi nu scade. Astfel, s-a ajuns la concluzia că acest vaccin poate fi administrat cu o singură doză.

Vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani și mai mult. Este contraindicat doar persoanelor care pot avea o reacție alergică gravă la componentele vaccinului.

Vaccinurile au salvat peste 154 de milioane de vieți în ultima jumătate de secol: ”Printre cele mai puternice invenţii din istorie” STUDIU
Vaccinurile au salvat peste 154 de milioane de vieți în ultima jumătate de secol: ”Printre cele mai puternice invenţii din istorie” STUDIU
Cel puţin 154 de milioane de vieţi au salvat vaccinurile în ultimii 50 de ani, adică şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat miercuri, 24 aprilie, în revista...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#vaccinare, #vaccin, #vaccinare johnson and johnson, #vaccinare cu johson and johnson, #vaccinuri , #vaccinare covid Romania