Tot mai multi bolnavi si 5 morti de gripa doar azi. Cand ar putea fi declarata epidemie

Marti, 13 Februarie 2018, ora 23:44
9081 citiri
Tot mai multi bolnavi si 5 morti de gripa doar azi. Cand ar putea fi declarata epidemie
Foto: Arhiva Pixabay

Suntem in plin sezon de viroze si gripa. Lumea in jurul nostru stranuta, tuseste si isi sufla nasul, iar la televizor vedem cifre ingrijoratoare in ce priveste cazurile de imbolnaviri si decese cauzate de virusul gripal.

Mai multe spitale sunt in carantina, accesul vizitatorilor este limitat si Ministerul Sanatatii a anuntat masuri pentru tinerea sub control a raspandirii cazurilor.

Ministrul Sorina Pintea anunta vinerea trecuta ca nu este cazul inca sa vorbim de o epidemie, invocand ca numarul deceselor este mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar a facut apel la cetateni sa respecte masurile impuse, pentru binele lor si al celor din jur.

"Am primit telefoane de la spitale care au instituit carantina, dar se plangeau ca apartinatorii, pacientii nu doresc acest lucru si nu respecta acest lucru. Nu sunt de acord cu limitarea vizitelor. Fac un apel pe aceasta cale. Sa inteleaga ca suntem intr-o situatie delicata a sezonului de gripa. Daca nu vom intelege cu totii ca lucrurile nu stau foarte bine, atunci sa dea Dumnezeu ca numarul deceselor sa nu creasca", avertiza Pintea.

Atunci fusesera inregistrate 18 decese. In prezent insa numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 27, doar azi fiind inregistrate cinci. Intrebata daca e luata in calcul declararea epidemiei, Pintea a raspuns ca "populatia nu e interesata daca se numeste epidemie sau altfel".

E sau nu epidemie?

Am vrut sa aflam, totusi, daca dupa aceasta crestere rapida a numarului de victime se pune problema declararii unei epidemii de gripa in Romania la acest moment si care sunt conditiile pentru a fi decretata o astfel de situatie.

"Daca va continua cresterea sustinuta de cazuri de viroze respiratorii si cazuri de gripa in urmatoarele saptamani, colegii de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile pot sa informeze ministerul de depasirea anumitor valori-prag care nu sunt atinse in momentul de fata.

Pe de alta parte, daca va uitati pe rapoartele Centrului, exista judete unde circulatia practic a tulpinilor de virus gripal nu exista, adica raportarea este zero sau apropiata de zero. Cand exista o astfel de situatie o s-o dea publicitatii, dar nu este cazul inca", a declarat pentru Ziare.com prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

El spune ca totusi exista o crestere mare in ultima saptamana a numarului de imbolnaviri si daca ritmul va fi sustinut timp de alte cateva saptamani si raspandirea cazurilor va fi pe tot teritoriul, este posibil sa fie luata in considerare declararea unei epidemii.

"Ce este preocupant este cresterea brusca, intr-o saptamna, cu 24%, a numarului de viroze respiratorii. Probabil ca daca o sa mai creasca asa vreo 2-3 saptamani se va ajunge la un prag in care ar putea fi luata in considerare o astfel de situatie, cu conditia sa afecteze toate zonele din tara.

In ce priveste numarul de decese, au fost 27 de decese inregistrate anul trecut, insa declararea unei epidemii nu este corelata neaparat cu numarul de decese. Sunt decese asteptate in cazul unor infectii respiratorii serioase cum sunt cele produse de virusurile gripale, apar peste tot si se pare ca in acest an a exisat intr-adevar la nivel global o circulatie mai intensa a virusurilor gripale, si in Europa de Vest, deci nu numai la noi. Si in Statele Unite sezonul gripal este mai greu in acest an comparativ cu alti ani", ne-a mai spus presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Intrebat daca un sezon mai grav implica si masuri mai stricte, Rafila a spus ca nu.

"Masurile sunt standardizate din punctul de vedere al infectiei gripale, dar decizia autoritatilor de sanatate publica de a limita accesul persoanelor in exterior in spitale este o masura corecta care trebuie luata in functie de contextul epidemiologic local", a mai spus specialistul.

La acest moment, Ministerul Sanatatii a anuntat ca exista focare locale de gripa in Bucuresti, Constanta si Iasi, cu tendinta de extindere regionala si cazuri sporadice in unele judete. O epidemie se instituie in conditiile in care exista o crestere de 20% de cazuri de gripa fata de prognoza asteptata.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#epidemie gripa Romania morti, #spitale carantina Romania gripa , #gripa
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"5 morti de gripa doar azi."