Tot mai multe judete sau localitati introduc purtarea obligatorie a mastilor in public. Iata situatia la zi

Marti, 07 Aprilie 2020, ora 12:07
11446 citiri
Tot mai multe judete sau localitati introduc purtarea obligatorie a mastilor in public. Iata situatia la zi
Foto: Arhiva Ziare.com

Tot mai multe autoritati locale din Romania introduc obligativitatea purtarii mastilor in spatii publice sau macar acoperirea fetei cu esarfe sau masti improvizate in casa, cu scopul de a limita raspandirea COVID-19.

Astfel, dupa instituirea carantinei, purtarea obligatorie a mastilor pe strada a devenit obligatorie, incepand de luni, 6 aprilie, la Suceava si in cele 8 localitati invecinate, relateaza Mediafax.

O decizie similara s-a luat si la nivelul judetelor Vaslui, Maramures si Iasi.

Toti cei care ies din casa trebuie sa isi acopere nasul si gura, cu masti special fabricate sau cu alte materiale, pentru a-i proteja pe cei din jur daca vorbesc mai tare, tusesc sau stranuta, dar si pentru a fi mai atenti cand isi duc mana la nas sau la gura, acestea fiind portile de intrare a virusului in organism. De asemenea, vanzatorii au fost avertizati ca risca sa fie sanctionati daca permit accesul in magazin pentru persoanele care nu respecta restrictia.

Si Comitetul Judetean pentru situatii de urgenta din Galati a decis ca incepand de luni, 6 aprilie, nu mai pot iesi in spatiul public decat cei care isi acopera nasul si gura.

Tot incepand de luni, locuitorii judetului Botosani sunt obligati sa aiba acoperite nasul si gura cand ies din casa. Decizia a fost luata in cursul zilei de duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, si se aplica incepand de luni, 6 aprilie, relateaza Monitorul de Botosani.

Si autoritatile din judetul Bacau au luat luni aceeasi decizie. Astfel, incepand de marti, purtarea mastilor de protectie a devenit obligatorie pe teritoriul acestui judet.

"Pe fondul crizei de masti, nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protectie sa fie exclusiv masti medicale. Se pot folosi esarfe, masti din panza sau orice alte tipuri de protectie care sa acopere nasul si gura, important este ca ele, dupa folosire, sa fie spalate si calcate, pentru a asigura o protectie sporita", a transmis Prefectura Bacau, citata de News.ro.

In judetul Alba, restrictia a fost impusa doar la nivelul orasului Campeni. "Se instituie, pe perioada starii de urgenta, obligativitatea de a purta masca pentru toti cetatenii, cat si pentru persoanele care tranziteaza orasul Campeni, incepand din 7 aprilie 2020", este hotararea adoptata de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, potrivit unui anunt postat pe site-ul Primariei Campeni, citata de Agerpres.

Si in judetul Buzau restrictia a fost impusa doar la nivelul orasului Buzau, ea intrand in vigoare incepand de luni, 6 aprilie, relateaza Agerpres.

Conform Digi24, decizia a fost luata si in localitatea Simeria din judetul Hunedoara.

In Vrancea, primarul din Focsani a solicitat, luni, prefectului judetului, prin intermediul unei scrisori deschise, sa impuna purtarea obligatorie a mastilor de protectie in spatiile publice, institutii si spatii comerciale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca recomanda folosirea mastilor de protectie, insa nu poate fi impusa obligativitatea atata timp cat nu poate fi asigurata capacitatea de productie pentru ca fiecare cetatean sa isi poata achizitiona mastile la preturi rezonabile.

"Nu poti sa impui aceasta obligativitate atata timp cat nu exista o capacitate de productie care sa-i ofere fiecarui cetatean posibilitatea de a achizitiona la preturi decente, preturi rezonabile, cantitatile de masti necesare. Sigur ca exista aceasta recomandare, dar cine se apuca sa impuna aceasta obligativitate fara sa ofere cetatenilor posibilitatea de a gasi aceste masti... Aici improvizatiile nu cred ca fac bine. Pentru cetateni trebuie asa numitele masti chirurgicale care ofera un grad de protectie important si care nu sunt pentru intrarea in contact apropiat cu persoane asupra carora exista riscul sa fie infectate", a declarat Orban, intr-un interviu la Digi24.

Totusi, seful DSU, Raed Arafat, a precizat ca recomanda acoperirea fetei nu neaparat cu masti chirurgicale, ci si cu fulare sau esarfe.

Citeste mai multe despre: Arafat: Se recomanda purtatul mastii in spatiile publice. Nu trebuie sa fie medicala, puteti improviza.

Ramai pe Ziare.com pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia de Covid-19, transmise in format LIVE text.

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#purtare obligatorie masti judete, #purtare obligatorie masti coronavirus , #administratia