Tinerii cred ca batranii ar trebui sa nu ia pensii de la stat - studiu

Joi, 22 Iulie 2010, ora 09:03
6821 citiri
Tinerii cred ca batranii ar trebui sa nu ia pensii de la stat - studiu

Tinerii cred ca batranii ar trebui sa dispara de pe piata muncii si sa nu ia pensii de la stat, ci sa traiasca din agoniseala de-o viata. Acesta este una dintre concluziile unui sondaj realizat de Fondul ONU pentru Populatie.

Un procent urias, de 76% din intervievati, spune ca ar dori ca pe piata muncii sa nu existe persoane varstnice active. "Este posibil ca tinerii sa se teama de concurenta cu varstnicii experimentati", a explicat, miercuri, autoarea studiului, profesorul universitar Constanta Mihaescu, citata de Adevarul.

In privinta modului de finantare a pensiilor, 32% din tineri sunt conservatori, adepti ai sistemului actual, cu pensiii platite din cotizatiile salariatilor, iar 26% sunt radicali: fiecare batran sa traiasca din ce-a economisit pe parcursul vietii, nu din pensii date de stat. Alti 39% au propus solutii inedite pentru adunarea banilor pentru pensii: un impozit special, egal pentru toata populatia sau taxe speciale pe consumul de benzina, alcool si tutun.

Potrivit autorului studiului, ipocrizia tinerilor este dovedita de procentul mare al tinerilor care sustin drepturi egale, intre varstinici si tineri, pe piata muncii, dar, pe de alta parte, nu vor sa o partajeze cu varstnicii.

92 la suta dintre repondenti sunt de acord sau totalmente de acord ca populatia de 65 ani si peste sa aiba aceleasi drepturi ca si tinerii si adultii pe piata muncii, in timp ce 76 la suta nu sunt de acord sa partajeze piata fortei de munca cu persoanele varstnice active.

"Ei sunt de acord cu drepturi egale pe piata muncii, dar, pe de alta parte, nu vor sa o partajeze cu varstnicii", explica autoarea studiului.

18% din studentii chestionati cred ca intre generatia lor si cea a varstnicilor exista relatii conflictuale, 11% cred ca e vorba de indiferenta, 37% spun ca exista doar relatii formale si doar 34% sunt de parere ca intre cele doua generatii exista relatii de intelegere, simpatie si ajutor reciproc.

Studiul a pornit de la ideea ca imbatranirea populatiei duce la o coabitare mai lunga a generatiilor tinere cu cele varstnice si, prin urmare, relatiile dintre cele doua generatii sunt foarte importante.

Sondajul a fost facut printre studentii cu varste intre 19 si 21 de ani din toate universitatile bucurestene, iar raspunsurilor lor surprind cu atat mai mult cu cat analiza a fost facuta in plin an de crestere economica, 2008.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#sondaj perceptii tineri batrani, #sondaj viziune tineri asupra batrani , #ancheta sociala