The Independent: Pastele, o perioada fascinanta pentru a vizita Romania

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 16:43
2742 citiri
The Independent: Pastele, o perioada fascinanta pentru a vizita Romania

Romania este o tara frumoasa cu traditii deosebite, iar Sarbatorile de orice fel sunt cele mai bune ocazii pentru straini sa le observe si sa se indragosteasca de ele.

Asa s-a intamplat si cu Margaret Campbell, jurnalista de la The Independent, care povesteste cat de minunata este tara noastra si mai ales Transilvania, in lumina sfanta a Invierii.

"Romania a indurat una dintre cele mai dure dictaturi comuniste, insa chiar si in cele mai dificile zile ale regimului Ceausescu romanii au tinut cu tarie de traditiile lor.

Transilvania este un colt din Europa ale carui zone rurale nu au fost atinse de asa-zisul progres. Peisajul este unul de vis: dealuri de un verde inchis, pe care se vad pete ce reprezinta ferme si case in stil medieval", scrie jurnalista despre prima sa experienta transilvaneana.

Ea povesteste de primele traditii pe care le-a observat sau despre care i s-a vorbit, in special vopsitul oualor in foi de ceapa si incondeiate cu ceara de albine, frunze si alte motive. Si sunetul de toaca ce se aude de la biserici a impresionat-o.

In Hunedoara, acolo unde a ales sa petreaca Pastele romanesc echipa de la The Independent, cel mai impresionant edificiu a fost Castelul Corvinestilor. Gazda la care au tras i-a dus in noaptea de Inviere la o biserica mica, retrasa, ferindu-i astfel de imbulzeala din principala biserica a orasului. Acolo jurnalista a remarcat straiele deosebite ale preotilor romani si, mai ales, durata slujbei, cele trei ore parand sa nu se mai termine pentru britanici.

Si obiceiurile din diminetile primelor zile de Paste au fost observate - fiecare dimineata a inceput cu paine inmuiata in vin - Pastele - urmata de ciocnirea oualor care fusesera decorate cu atata migala inainte.

Cat despre mancarurile de Paste cu care romanii se desfata dupa un post de 40 de zile, britanicii au avut toata admiratia: mielul la cuptor si pasca.

Campbell a fost impresionata si de faptul ca obisnuitul salut, "ziua buna", a fost inlocuit dupa seara Invierii cu "Hristos a-nviat!", cel caruia ii e adresat salutul raspunzand cu "Adevarat a-nviat!", obicei ce tine 40 de zile, pana la inaltare, cand salutul este schimbat cu "Hristos s-a 'naltat!", urmat de "Adevarat s-a 'naltat!".

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Paste Romania traditii, #Paste Romania obiceiuri, #oua incondeiate Paste, #Margaret Campbell paste Romania , #Bucuresti