Bâlbele testării anti-COVID în școli cresc nivelul tensiunii în toată țara: ”Este un dublu standard grețos al autorităților”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 22:18
2866 citiri
Bâlbele testării anti-COVID în școli cresc nivelul tensiunii în toată țara: ”Este un dublu standard grețos al autorităților”
Teste rapide de salivă FOTO: Unsplash.com

Autoritățile emit reguli și puncte de vedere menite să creeze confuzie în privința campaniei de testare anti-COVID din școli.

Atunci când apare un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, cursurile se suspendă cu prezență fizică, iar cei care nu au fost contacți direcți pot reveni la cursuri în a opta zi dacă se testează, iar rezultatul este negativ.

Ce se întâmplă însă dacă a opta zi pică duminica. Răspunsul autorităților este acesta:

”La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2 se suspendă cursurile cu prezență fizică pentru clasa respectivă.

Se pot testa în ziua a 8-a de la data confirmării cazului pozitiv, elevii care nu sunt identificați contacți direcți în urma efectuării anchetei epidemiologice.

Elevii care nu se testează în ziua a 8-a continuă cursurile online timp de 14 zile”, se arată în răspunsul DSP București, la solicitarea Ziare.com.

Astfel, conform legii, dacă a 8-a zi este sâmbătă, duminică, Paște, Crăciun sau altă sărbătoare legală în care elevul nu merge la școală, el trebuie să își facă testul și să-l transmită mai departe. Dacă depășește termenul rămâne în online până în a 14-a zi. Iar acest lucru li se întâmplă celor responsabili pentru că testarea nu este obligatorie în România.

Ana Măiță: ”Autoritățile se pot juca cu viețile noastre cînd vor însă sunt foarte aliniați cu procedurile când este vorba de noi”

Președinta Asociației Mame Pentru Mame, Ana Măiță, este de părere că ”această procedură care pe hârtie arată foarte bine. Numai că în momentul în care începi să o aplici, vezi că cine a pus-o cap la cap nu a avut picioarele bine plantate pe terenul realității”.

”Din start procedura este incompletă pentru că ar fi trebuit să prevadă și astfel de obstacole absolut obiective, cum sunt weekend-uri sau sărbători legale, care nu au de a face cu dorința familiei de a testa copilul”, a spus Ana Măiță pentru Ziare.com.

”Dublu standard grețos al autorităților în raport cu elevii și părinții”

”A doua chestiune pe care vreau s-o subliniez este dublul standard absolut grețos al autorităților și al directorilor de școală în raport cu elevii și părinții din această țară.

Adică ministerul și guvernul își permit să schimbe după bunul plac vacanțele, să se joace cu ziua de testare, cu livrările de teste și să ne spună de pe o zi pe alta: uite testul, nu e testul, nu mai testăm lunea și joia, testăm marțea și vinerea. Pentru ei, o zi-două, două săptămâni, două luni, nu este nicio problemă să se joace cu viețile noastre. Însă când este vorba despre o zi întârziere, pentru că a opta zi a picat duminica, sunt foarte aliniați cu procedura și cu regulile”, a mai explicat Ana Măiță.

Ea a mai subliniat că dacă societatea are răbdare cu factorii de decizie atunci când sunt întârzieri sau bâlbe din diverse cauza obiective, atunci și autoritățile ar trebui să aibă mai multă înțelegere față de situații similare din cealaltă parte.

”Dacă totuși cădem de acord că obiectivul tuturor, al autorităților locale și centrale, al directorilor de școală, al părinților este să menținem copiii în siguranță și să facilităm un proces de educație cât mai complet cu prezență fizică la școală.

Noi păsuim autoritățile când se bâlbâie și livrează testele cu trei luni întârziere și apoi ajung în școală ba lunea, ba marțea pentru că înțelegem că sunt niște aspecte obiective: au intervenit niște interdicții, nu s-au semnat niște contracte subsecvente. Nu mai știu cum să-și paseze pisica între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, ANM, ONAC și CNSU. Dar să înțeleagă și ei că nu testăm copilul că este duminică și îl testăm luni dimineață”, a mai spus reprezentanta ONG-ului.

”Din această lipsă de obligații nu aflăm nimic”

Măiță spune că, în primul rând, autoritățile ar trebui să se gândească la faptul că testarea nu este obligatorie. ”Mai mult, un alt semnal de alarmă este că Ministerul Educației nu transmite săptămânal câte teste au fost administrate în total. Ne spune doar câte au ieșit pozitive. Și aflăm ulterior câte s-au confirmat din acestea.

Copiii nu sunt obligați să facă testele antigen rapide. Apoi, nu sunt obligați să le confirme cu test RT-PCR. Iar din toată această lipsă de obligații noi nu aflăm de fapt nimic.

Ar trebui măcar să centralizăm câte teste s-au făcut în total astfel încât la finalul fiecărei săptămâni să vedem raportul cost-eficiență pentru această măsură”, a explicat președinta Mame Pentru Mame.

Testarea nu poate fi verificată

Copiii își primesc testele acasă și le fac sub supravegherea părinților. Însă nu garantează nimeni că acestea sunt făcute în ziua respectivă sau sunt reale.

”Toată măsura aceasta a testării a fost ”croită” de către autorități foarte ”șmecher” încât să nu poată fi monitorizată din punctul de vedere al eficienței”, a declarat Ana Măiță într-un interviu anterior.

”Sunt puține școli care centralizează pentru rapoartele lor interne numărul total de teste. Altele cer doar testele pozitive.

Este un alibi perfect pentru ca noi să nu vedem cât de rațională a fost această măsură, dacă a avut un plan în spate, care este raportul cost eficiență”, a mai spus Ana Măiță.

Două milioane de teste au ajuns, luni, în școli

2 milioane de teste rapide din salivă au ajuns în noaptea de duminică spre luni (12 spre 13 decembrie) la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea au fost trimise imediat la inspectoratele școlare însă, testarea a fost amânată cu o zi.

”Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.

Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi.

Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Această testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor”, a transmis Grupul e Comunicare Strategică.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență firma care a adus aceste teste avea termenul de livrare în data de 20 decembrie 2021.

Însă, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este interesat ”în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU şi furnizori”.

”Ca ministru al Educației, mă interesează ca procesul de invăţământ să se desfăşoare cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitară stabilite in Hotărârile CNSU şi în Ordinul comun Educaţie-Sănătate. Ca autoritate care gestionează sistemul de educaţie, am iniţiat toate demersurile legale conforme atribuţiilor noastre, ne-am adresat oficial IGSU si aşteptăm răspunsul”, a spus Sorin Cîmpeanu.

De au rămas școlile fără teste rapide

Tot duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a ţinut să clarifice situaţia privind livrarea testelor.

Într-o emisiune televizată, Raed Arafat a arătat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli iar IGSU încheie contractele subsecvente cu furnizorii.

Arafat a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă care ar trebui să ajungă în şcoli, prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#teste saliva elevi, #Ana Maita, #fara teste scoli, #teste rapide , #teste saliva
Comentarii