Tele-munca, o noua aiureala de la Guvern. Lucrezi de la distanta, dar angajatorul sa se asigure ca nu esti izolat de colegi

Miercuri, 09 August 2017, ora 21:30
11327 citiri
Tele-munca, o noua aiureala de la Guvern. Lucrezi de la distanta, dar angajatorul sa se asigure ca nu esti izolat de colegi
Foto: Ziare.com

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri dupa-amiaza, un proiect de lege privind reglementarea activitatii de tele-munca/teleworking (munca de la distanta).

La prima vedere, pare un demers inovator, util intr-o economie in care angajatorii apeleaza tot mai mult la programe flexibile de munca. Insa, proiectul contine mai multe prevederi restrictive, care nu fac decat sa limiteze si sa faca extrem de greoi si birocratic un astfel de raport de munca.

Proiectul presupune concret munca de la distanta folosind "tehnologia informatiei si comunicatiilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau al unui act aditional la acesta, (...) prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor, cum ar fi Internetul, telefonul inteligent".

"Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator va putea fi desfasurata de catre salariat si la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Desfasurarea activitatii in regim de tele-munca de catre salariat va avea loc cel putin o zi pe luna si se poate extinde pe toata perioada de lucru. Salariatul isi poate exprima acordul cu aceasta forma de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional, dupa caz", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit Guvernului, acest tip de munca "va conduce la flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii, si va oferi avantaje atat salariatului, cat si angajatorului".

Salariatul, avantajat in ce priveste raportul intre viata profesionala si cea personala si eliminarea consumului de bani si de timp cu deplasarile

"Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu inchirierea spatiilor, utilitatile, consumul de carburant si parcul auto. In ceea ce-l priveste pe salariat, acesta va elimina consumul de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de munca si valorificarii timpului de lucru, optimizandu-si, astfel, raportul intre viata profesionala si cea personala", mai arata comunicatul.

Guvernul subliniaza si ca, astfel, "vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii", asta dupa ce, marti, au aparut informatii ca Guvernul va obliga firmele si institutiile publice cu cel putin 50 de angajati sa aiba cel putin 4% salariati persoane cu dizabilitati, altfel vor trebui sa plateasca o taxa cu mult mai mare la stat, iar persoanele cu dizabilitati care pana acum beneficiau de pe urma vanzarii produselor si serviciilor, in contul acestor sume, nu vor mai putea face acest lucru pe viitor.

Actul normativ urmeaza sa fie trimis in Parlament, unde sa fie dezbatut si adoptat.

Toate bune si frumoase pana aici. Numai ca, mai departe, Guvernul vine cu supra-reglementari care fac greoie, birocratica sau chiar imposibila munca la domiciliu.

De exemplu, proiectul de lege prevede ca locurile desfasurarii activitatii de tele-munca sunt acele locuri care pot fi utilizate de tele-salariat doar dupa ce angajatorul si-a exprimat acordul cu privire la utilizarea lor din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

Mai mult, angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea in munca la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, in functie de particularitatile specifice ale acestor locuri si de cele convenite in cadrul contractului individual de munca.

Proiectul mai prevede ca, in cazul in care locul de desfasurare a activitatii tele-salariatului este la domiciliul acestuia, reprezentantii organizatiilor sindicale la nivel de unitate ori reprezentantii salariatilor si cei ai autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de tele-munca, doar in urma notificarii in avans a tele-salariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia.

Apoi, se precizeaza ca este interzisa efectuarea de ore suplimentare de catre tele-salariati, iar in contract trebuie sa fie prevazute, printre altele:

- perioada si/sau zilele in care se presteaza activitatea de tele-munca de catre tele-salariat

- locul/locurile desfasurarii activitatii de tele-munca

- intervalul orar in care se desfasoara activitatea de tele-munca si in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea tele-salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului

- modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de tele-salariat

In plus, proiectul mai prevede ca angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca tele-salariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si sa ii asigure acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat.

Deja sistemul devine foarte restrictiv pentru angajat, dar si foarte birocratic si extrem de greu de urmarit de catre angajator. Cum ar mai putea sa isi valorifice salariatul timpul de lucru cand in contract trebuie prevazut exact cand si unde isi va desfasura activitatea?

Pe de alta parte, cum ar putea angajatorul sa evalueze si sa isi asume conditii de munca sigure pentru angajat cand acesta va alege sa lucreze in propriul apartament, intr-o cabana de vacanta sau pe o banca in parc? Ce sistem de monitorizare si control ar trebui sa aiba ca sa poata indeplini toate conditiile legale?

In viata reala, munca de acasa presupune ca angajatorul urmareste doar realizarea s arcinilor si obiectivelor stabilite impreuna cu angajatul, la termenele si in conditiile de calitate stabilite.

O astfel de supra-reglementare ori va face inutil demersul guvernului, ori va forta firmele si angajatii sa agreeze intocmirea formala a unor documente care sa nu aiba nicio legatura cu realitatea. Asa cum se intampla de fiecare data cand reglementarile sunt facute fara sa se tina cont de economia reala si de impactul asupra angajatilor si angajatorilor.

F.N.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#proiect lege contract telemunca, #teleworking proiect lege Guvern , #Codul Muncii