Tarile lovite de criza, victime ale unei conspiratii? - De la cititori

Miercuri, 03 August 2011, ora 17:52
3299 citiri
Tarile lovite de criza, victime ale unei conspiratii? - De la cititori

Actuala situatie economica dezastruasa a Greciei - fie ea si vremelnic pasuita de noua transa de imprumut acordata - se afla pe buna dreptate pe buzele mai tuturor analistilor economici. Din pacate nu numai pe buzele acestora.

Romania nu duce lipsa de analisti economici. Are suficienti, dar parca nu asa de multi precum se poate lauda cu unii analistii "dupa ureche". Din pacate, acestia din urma sunt mai telegenici decat cei seriosi.

Din aceasta cauza, atunci cand un reputat economist precum domnul Eugen Radulescu explica intr-o recenta emisiune a TVR ce poate insemna falimentul unei tari - oricare ar fi ea - care nu isi gestioneaza judicios resursele financiare, sunt convins ca o mare parte a publicului a preferat sa comute pe programe care rimeaza mai bine cu alt gen de analize.

Comparatia unei tari cu o familie oarecare, care nu isi poate permite sa cheltuiasca mai mult decat produce, oricat de mult bun simt ar avea, este infinit mai putin atractiva decat analizele fantasmagorice ale unor asa-zisi analisti care aduc in discutie argumente ce tin mai mult de teoria conspiratiei.

Am cunoscut, nu demult, un muritor cat se poate de obisnuit, la prima vedere, sofer de taxi, trecut prin viata - zicea el - nu degeaba. Din vorba in vorba, intre doua blocaje in trafic, pentru care erau raspunzatori in opinia sa trioul malefic Basescu-Boc-Udrea, domnia sa a tinut sa ma uimeasca si cu parerile sale despre actuala situatie economica mondiala.

Intr-un timp record, intre Universitate si Hala Traian, am aflat raspunsuri la intrebari si probleme la care cele mai luminate capete din Europa si in general din lume nu au reusit sa le dea de capat.

Astfel, nici bine nu ajunsesem in dreptul Pietei Rosetti, ca aflasem deja ca FMI nu este altceva decat o organizatie sionista, care intr-o colaborare malefica cu toate bancile venite de pretutindeni si-a propus sa distruga tara noastra; Intre alte doua stopuri am inteles ca in opinia sa, acelasi FMI este raspunzator pentru posibilul faliment al Greciei si a situatiei nu mai putin fericite a Argentinei.

"Bine - am indraznit eu - dar oare tot ce este rau intr-o tara, nu se poate explica decat prin cauze externe?"

Interlocutorul meu era insa obisnuit cu asemenea intrebari puse probabil si de alti nefericiti care au beneficiat de serviciie sale. Asa ca, in ritmul destul de smucit in care conducea, m-a uimit in continuare:

"Am impresia ca dumneata nu prea citesti si nu te uiti la televizor... Ati vazut reportajul ala in care niste unii stateau si rezemau mesele intr-o carciuma dintr-un sat, in timp ce niste voluntari din alte tari se ocupau cu un dig impotriva inundatiilor? Era o facatura de film, menita sa arate ca poporul asta nu este harnic. Ascultati-ma pe mine, ca stiu ce vorbesc - mai aduga el, nu inainte de a se rasti la o cucoana care nu traversa in ritm sustinut strada pe o trecere de pietoni - ...Tara asta se duce de rapa. Poporul asta era foarte fericit inainte. Avea tot ce ii trebuia. Ne-am lasat dusi de nas de toti nepoftitii care au dat navala dupa revolutie aici. Eu unul in satul Dolhasca de unde sunt, nu am vazut ca cineva sa moara de foame inainte. Mai taiam o pasare, mai taiam un vitel...".

Pana la Hala Traian mai erau vreo cincizeci de metri, asa ca am mai riscat o observatie: "Noi astia de la oras in timpul asta stateam la coada la tacamuri". Eu am vorbit, eu am auzit.

Soferul din Dolhasca mi-a aruncat o ultima privire dusmanoasa: "Douascinci de lei. Nu pot sa va dau chitanta ca aparatul este stricat". Nu mai era nimic de spus. Ajunsesem la Hala Traian. Si la capatul rabdarii. Nu era pentru prima data cand auzeam exprimate asemenea idei. Era pentru prima data cand le auzeam insa de la un om onest, in felul sau... Iar din povestea asta aiuritoare am inteles odata in plus ca in tara asta dialogurile au fost de mult inlocuite cu monologuri.

Dincolo de asta insa am mai inteles ca pentru tot talmes-balmesul din capul unora este raspunzatoare si presa. Chiar asa, nu s-ar putea organiza pe un anumit post un sondaj de genul: "Daca considerati ca daca va loviti cu capul de pragul de sus este vinovat guvernul Boc si FMI, trimiteti mesaj DA, daca credeti ca sunt alte cauze, raspundeti cu NU"?!

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Teoria conspiratiei, #analisti politici romani, #criza economica globala , #romani