Sunteti de acord cu noile reguli privind ajutoarele la caldura?- Sondaj Ziare.com

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 07:46
4133 citiri
Sunteti de acord cu noile reguli privind ajutoarele la caldura?- Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa nu-i mai ajute pe romanii care se incalzesc in sistemul centralizat acordand subventie la energia termica, urmand sa mai fie sprijiniti financiar cu ajutoare doar cei cu venituri sub 786 de lei pe membru de familie.

Pentru majoritatea romanilor, cu venituri peste acest prag, caldura in sistem centralizat nu va mai fi subventionata de la stat. Singura exceptie sunt persoanele singure, care vor fi ajutate daca au venituri pana in 1.082 lei.

Ajutorul, atat cat va mai fi acordat, se va da in trepte, astfel ca, acolo unde venitul pe membru de familie este mai mic de 155 de lei, factura la incalzire va fi compensata de catre stat in proportie de 90%.

Pana acum, subventia de la stat pentru caldura era de aproape 50%, asa incat, in noile coordonate, facturile la intretinere vor creste considerabil, in unele cazuri ajungand chiar sa se dubleze.

Pe de alta parte, avantajul este ca banii economisiti vor ajunge (teoretic) la ajutoare pentru cei mai saraci. Cat de corecta este decizia ramane de vazut, avand in vedere ca s-ar putea ajunge la cazuri in care cei care au putin peste 786 de lei sa plateasca enorm la facturi si, in cele din urma, raman cu aceiasi bani de cheltuiala ca si cei care au venituri mai mici, dar beneficiaza si de ajutoare.

Costul la incalzire poate creste la nivel national cu valori intre 60% si 150%.

Daca trecem la cifre, vedem ca avem parte de unele cel putin ametitoare. Astfel, potrivit unor calcule efectuate de Ariston Thermo Romania si remise Ziare.com, bucurestenii vor plati la RADET, anual, in cazul unui apartament cu doua camere, 3.471 de lei, iar, in cazul unuia cu trei camere, 4.749 de lei.

Pentru o locuinta cu patru camere, in conditiile in care acestea sunt dotate cu contoare si repartitoare, pretul va ajunge, pe an, la 6.046 de lei.

In Bucuresti, intretinerea se va scumpi cu 30 la suta, potrivit lui Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).

Avand in vedere ca numarul celor debransati a crescut de la an la an, multi cetateni vor ingrosa randurile la ghiseele RADET, pentru a se debransa acum, la auzul vestii venite de la Guvern.

Putini insa vor mai avea sansa sa mai faca asta, caci, in unele orase, debransarile s-au facut numai pana la sfarsitul verii. Astfel, momentul in care a venit decizia este o alta lovitura sub centura, caci nu toti romanii mai au sansa sa aleaga acum daca renunta la incalzirea centralizata sau raman bransati, fiind aproape obligati sa suporte costurile.

Ordonanta are si alte hibe. De pilda, oamenii cu aceleasi venituri sau poate chiar mai mici chiar decat subventionatii, dar care detin centrale proprii nu primesc nicio subventie. Faptul ca si-au permis "luxul" de a avea propria centrala (multe, cel mai probabil, luate in rate) nu inseamna ca acel om isi permite sa plateasca facturile uriase, cauzate de cresterea pretului la gaze.

De asemenea, nu se specifica in actul legislativ ce se intampla cu agentul termic pierdut pe parcursul conductelor extrem de vechi. Astfel, multi dintre noi vom ajunge sa platim sume extrem de mari, pentru calorifere cel mult amortite.

Ziare.com va invita dezbatere si vot: sunteti de acord cu noile decizii privind eliminarea subventiei la caldura? credeti ca pragul de 786 lei pe cap de familie pentru acordarea subventiilor este unul corect? Ar trebui acordate subventii si pentru cei cu centrale proprii?

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#subventii caldura, #subventii eliminare caldura, #subventii intretinere , #intretinere