Cand ar putea fi reluate in siguranta concertele si festivalurile. "Zeci de business-uri se indreapta spre faliment"

Joi, 11 Februarie 2021, ora 00:05
3384 citiri
Cand ar putea fi reluate in siguranta concertele si festivalurile. "Zeci de business-uri se indreapta spre faliment"
Concertele ar putea fi tinute cu distantare sociala/Pixabay

Unul dintre sectoarele cele mai lovite de pandemie a fost industria festivalurilor si a concertelor. Iar recentele declaratii facute de autoritatile romane, care le-au recomandat doritorilor sa nu achizitioneze bilete pe motiv ca situatia epidemiologica ar putea sa nu permita o revenire la normal prea curand, in ciuda campaniei de vaccinare care este in plina desfasurare, a facut ca Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale sa ia atitudine.

Acestia au trimis o scrisoare deschisa premierului Florin Citu, prin care solicita formarea unui grup de lucru in cadrul caruia sa fie stabilit exact cum anume ar putea fi desfasurate evenimentele, in asa fel incat participantii sa se simta in siguranta, iar normele de siguranta sanitara sa fie respectate.

"Cerem o discutie cu premierul. Nu consideram ca este normal sa se arunce in spatiul public astfel de informatii fara ca ele sa fie discutate cu sectorul afectat. Daca se considera ca nu se pot tine evenimente cu mai mult de 150 de persoane poate ca ar trebui sa informeze si premierul, si Ministerul Economiei, si Ministerul Finantelor ca sa isi dea seama ce impact are in piata", a declarat pentru Ziare.com Codruta Vulcu, organizatorul festivalului ArtMania de la Sibiu.

Ministerul Culturii, deschis

Daca la Ministerul Culturii au gasit deschidere inca de anul trecut pentru a discuta problemele din sector si pentru a identifica solutii, in asa fel incat businessurile sa nu intre in faliment, nu acelasi lucru poate fi spus despre Ministerul Sanatatii.

"Ministerul Culturii chiar doreste sa poarte un dialog, nu tine neaparat sa tinem un intreg sector inchis atata timp cat pot fi facute evenimente in aer liber, cu distantare. Eu inteleg ca e cea mai simpla solutie sa nu deschidem nimic doar ca atunci statul trebuie sa vina cu o compensare pentru sector. Toate statele europene, si aici vorbim de Germania, de Olanda, de Norvegia, creeaza fonduri de garantare incepand cu luna iulie 2021, incat organizatorii, chiar de festivaluri si de concerte sa se poata apuca de lucru si, in cazul in care situatia epidemiologica nu va permite desfasurarea evenimentelor, statul sa compenseze pierderile", a completat Codruta Vulcu.

Jazz in the Park cu distantare

Impactul asupra sectorului este major, spune si Alin Vaida, organizator al Jazz In The Park. Anul trecut s-a incercat un format diferit al festivalului, care in mod obisnuit primea 35.000 de participanti pe durata a cateva zile.

"Noi am vrut sa facem o editie mai mica pe care am mutat-o in Parcul Etnografic din Cluj. Am dorit, in acelasi timp, sa dam si un exemplu de bune practici. Am considerat ca am gasit in momentul ala o solutie buna de implementat evenimente pe timp de pandemie. Muzeul Satului era ingradit dar pe langa asta in cadrul Muzeului Satului erau case expuse. Pe de-o parte nu am lasat mai mult de 500 de persoane dar am stabilit capacitati. Practic, ceea ce am facut a fost o delimitare de spatiu in spatiu, am vrut sa cream ideea de abundenta, de activitati", a declarat Alin Vaida pentru Ziare.com.

Zeci de business-uri se indreapta spre faliment

Potrivit acestuia, un sondaj facut in ultimele zile, care are 11.000 de respondenti din randul celor care isi doresc sa participe la evenimente, a evidentiat ca 76% din respondenti ar fi dispusi sa se imunizeze pentru a participa la festivaluri, alti 87% ar purta masca in timpul evenimentului, si doar 3% ar refuza ferm sa participe la evenimente culturale.

"Statul are obligatia sa se asigure ca la finalul acestei pandemii nu vorbim de victime colaterale si de vieti distruse. Si de zeci de business-uri practic in faliment. Tot sectorul este inchis de peste 11 luni, cultura festivaliera nu mai exista. Or aici vorbim nu doar de organizatorii in sine, ci de firmele de scenotehnica", a mai spus Codruta Vulcu.

Ce spun epidemiologii

La randul sau, profesorul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie a declarat ca momentan nu putem spune ca ne aflam intr-o situatie de control a pandemiei.

"La acest moment oportuna este continuarea masurilor de control in paralel cu continuarea sustinuta a campaniei de vaccinare. Cand vom ajunge la acea imunitate colectiva de 60 - 70% ne putem gandi la implementarea masurilor de revenire la normalitate, care sa vizeze si aceste activitati", a declarat epidemiologul.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#concerte, #industrie, #festivaluri, #artmania, #festival , #stiri sociale