Studiu făcut pe două milioane de oameni, în Suedia. Cu cât se reduce riscul de infectare cu coronavirus dacă un singur membru al familiei este vaccinat

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 09:125729 citiri
Studiu făcut pe două milioane de oameni, în Suedia. Cu cât se reduce riscul de infectare cu coronavirus dacă un singur membru al familiei este vaccinat
În familiile în care o singură persoană a fost imunizată, riscul ca celelalte să fie infectate a scăzut cu 45% FOTO Ro Vaccinare

Vaccinarea unui singur membru al familiei scade aproape la jumătate riscul ca ceilalți membri să se îmbolnăvească de COVID. Este, potrivit Digi 24, concluzia unui studiu realizat în Suedia, la care au participat aproape două milioane de oameni.

Potrivit sursei citate, după verificarea vârstei, genului și a diferitelor diagnostice, familiile în care cel puțin un membru a fost vaccinat au fost comparate cu cele în care nimeni nu a primit serul.

Diferența a fost uriașă, spun realizatorii studiului: ei au constatat că în familiile în care o singură persoană a fost imunizată, riscul ca celelalte să fie infectate a scăzut cu 45%. Proporția a ajuns la 97% în cazul familiilor în care patru din cinci membri au fost vaccinați anti-COVID.

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a explicat la Digi24 cum a fost făcut acest studiu. „În Suedia, avem această posibilitate, să facem studii statistice, deoarece toate informațiile sanitare ale populației sunt digitalizate și se pot face aceste studii retrospective cu un număr impresionant de participanți. 1,8 milioane de persoane au fost testate în acest studiu și peste 800.000 de familii”, a precizat Laura Ghibu.

„Acest studiu (care arată că o singură persoană vaccinată în familie poate reduce cu 45 la sută riscul de infectare a celorlalți membri - n.r.) este o informație extrem de utilă pentru noi, în România, în acest moment, pentru că poate nu toți în familie sunt convinși să se vaccineze. În familia mea, de exemplu, tatăl meu nu este convins să se vaccineze, dar cum noi toți ceilalți ne-am vaccinat, îl protejăm și pe dânsul”, a mai explicat medicul român din Suedia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News