Standardele de calitate in domeniul serviciilor sociale, revizuite - reglementari noi pentru copii, varstnici si persoane cu handicap

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 18:56
3247 citiri
Standardele de calitate in domeniul serviciilor sociale, revizuite - reglementari noi pentru copii, varstnici si persoane cu handicap
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate in domeniul serviciilor sociale. Potrivit MMJS, aceste standarde nu au mai fost revizuite din 2015 si se adreseaza tuturor categoriilor de persoane aflate in dificultate.

Noile standarde care ar urma sa fie revizuite se adreseaza copiilor, batranilor si persoanelor cu handicap.

Potrivit proiectului, printre masurile nou introduse se numara "obligatia centrelor rezidentiale de a lua masuri astfel incat beneficiarii sa aiba acces permanent la hrana, care sa fie disponibila si in perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. Concret, in fiecare centru vor trebui sa existe frigidere care sa contina fructe si legume proaspete, alimente neprocesate si desert, la care beneficiarii sa aiba acces oricand si daca doresc", se arata in proiect.

In ceea ce priveste situatia copiilor care frecventeaza gradinita sau scoala se va pune la dispozitia acestora o gustare consistenta, intre micul dejun si pranz, pregatita sub forma de pachet.

"Beneficiarii vor primi o alimentatie suficienta, adecvata, corespunzatoare varstei, starii de sanatate, nevoilor si preferintelor si vor fi implicati in procesul de alegere a alimentelor si cel de preparare a hranei", potrivit proiectului pus in dezbatere de MMJS.

Reprezentantii institutiei mai spun ca o alta noutate o reprezinta majorarea sumelor de bani alocate copiilor institutionalizati pentru achizitionarea de imbracaminte, incaltaminte si alte nevoi personale, care vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel incat acestia, sub indrumarea persoanei de referinta din cadrul centrului, sa isi poata achizitiona ce produse doresc.

"Astfel, nu vor mai fi achizitionate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecarui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora in societate, pe motiv ca poarta haine identice si de aceleasi culori.

Copiii trebuie sa detina obiecte de imbracaminte si incaltaminte curate, decente si neuzate; tinute variate, colorate si vesele, adaptate varstei si potrivite pentru fiecare anotimp al anului. Sunt interzise orice fel de practici de 'uniformizare' a copiilor, prin cumpararea de produse identice pentru toti copiii din centru sau dintr-o grupa/modul", se arata in proiect.

Proiectul de Ordin mai prevede si organizarea de petreceri la zilele de nastere ale copiilor institutionalizati, dreptul acestora de a primi cadouri, dar si al celorlalti copii de a participa la aceste evenimente. Totodata, documentul mai precizeaza ca vor trebui organizate excursii trimestrial si o tabara anual, dar si activitati de socializare, sportive, culturale, educationale, de recreere.

"La capitolul Sanatate, in fiecare centru se vor asigura conditiile necesare pentru protejarea sanatatii copiilor, promovarea unui stil de viata sanatos si asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel incat copiii sa traiasca si sa se dezvolte intr-un mediu de viata care sa le protejeze sanatatea fizica, psihica si emotionala si sa le asigure accesul la toata gama de servicii medicale, in concordanta cu nevoile fiecaruia. Furnizorii de servicii sociale vor avea obligatia de a asigura prezentarea fiecarui copil la un consult stomatologic cel putin o data pe an", potrivit documentului publicat vineri.

Educatia

In ceea ce priveste Invatamantul, proiectul prevede ca in fiecare centru se va asigura respectarea dreptului copilului la educatie si se va facilita accesul acestuia la toate nivelele de invatamant si institutiile de invatamant prevazute de lege, precum si la programe de orientare vocationala si de formare profesionala. Astfel, copilul trebuie sa beneficieze de toate conditiile necesare pentru a urma invatamantul general obligatoriu si, in functie de gradul de dezvoltare si de maturitate, dorintele si aspiratiile fiecaruia, de a avea acces la alte categorii sau nivele de invatamant (invatamant secundar si tertiar, invatamant special si special integrat, invatamant tehnic si profesional).

"Fiecare centru se va asigura ca niciun beneficiar nu prezinta abandon scolar, iar cel putin 90% din beneficiarii centrului nu prezinta corigenta/repetentie la sfarsitul unui an scolar. Standardele minime de calitate reprezinta cerintele minimale privind eficacitatea si eficienta activitatilor desfasurate in raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele asteptate.

Furnizorii de servicii sociale primesc licentele de functionare daca indeplinesc criteriile prevazute in aceste standarde. Noile standarde minime de calitate, aprobate prin ordin al ministrului muncii, vor intra in vigoare dupa parcurgerea procedurii de transparenta decizionala si publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei", se mai arata in proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proiect copii orfelinat zi nastere, #proiect ajutoare batrani copii , #ajutoare