Spania va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor de peste 60 de ani. Ce se intampla in cazul celor care au primit deja prima doza

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 07:54
3418 citiri
Spania va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor de peste 60 de ani. Ce se intampla in cazul celor care au primit deja prima doza
Doar spaniolii care au peste 60 de ani se vor vaccina cu AstraZeneca FOTO Hepta.ro

Ministerul spaniol al Sanatatii si autoritatile regionale au cazut de acord miercuri seara ca vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford si compania AstraZeneca sa fie administrat doar persoanelor cu varste mai mari de 60 de ani, potrivit RTVE.

Potrivit unei surse prezente miercuri la Consiliul Interteritorial pentru Sanatate, decizia a fost luata cu sprijinul tuturor comunitatilor, cu exceptia Madrid, care a votat impotriva, iar Tara Bascilor si Ceuta s-au abtinut.

Acordul face referire la persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 65 de ani, iar administrarea vaccinului AstraZeneca celor de peste 65 de ani va fi analizata joi, in Comisia pentru Sanatate Publica.

"Incepand de joi, vom continua administrarea acestui vaccin, insa persoanelor cu varste de peste 60 de ani", a confirmat, ulterior intalnirii, ministrul Sanatatii, Carolina Darias.

Persoanele cu varste mai mici de 60 de ani care au primit prima doza de AstraZeneca vor astepta decizia Comisiei. In cazul lor, exista trei posibilitati si va fi aleasa una in acord cu dovezile stiintifice: sa primeasca si a doua doza de AstraZeneca, sa primeasca o a doua doza dintr-un alt vaccin sau sa nu mai primeasca nicio doza, avand in vedere ca gradul de imunitate obtinut dupa prima doza este destul de ridicat (70%).

In Spania au fost inregistrate 12 cazuri de tromboza, in urma administrarii acestui vaccin, majoritatea la femei cu varste sub 55 de ani.

"Asteptam sa vedem daca dovezile stiintifice sustin administrarea unei a doua doze cu alt vaccin, asa cum este analizat in Regatul Unit, sau daca sa lasam o singura doza avand in vedere ca fisa ehnica arata o eficienta de 70%. In orice caz, vom astepta ce va fi decis la nivel european", a mai spus Darias.

Agentia Europeana a Medicamentului a confirmat, miercuri dupa-amiaza, ca exista o "legatura posibila" intre vaccinul Oxford-AstraZeneca si cazurile "foarte rare" de tromboza, dar a subliniat ca balanta intre riscuri si beneficii ramane "pozitiva".

Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca o legatura intre acest vaccin anti-Covid si aparitia unei forme rare de cheaguri de sange este "plauzibila, dar nu confirmata".

Italia si Germania se numara intre tarile care au decis de asemenea sa nu mai administreze acest ser persoanelor mai tinere de 60 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Alaves, echipa internaționalului român Ianis Hagi (25 de ani), a suferit un eșec rușinos în etapa a 31-a a campionatului Spaniei. Astfel, Alaves, clasată pe locul 14, a fost învinsă cu...
Escrocherie de 645 de milioane de euro. Cum a păcălit o rețea mai mulți investitori să bage bani într-o afacere cu canabis
Escrocherie de 645 de milioane de euro. Cum a păcălit o rețea mai mulți investitori să bage bani într-o afacere cu canabis
Forţe de poliţie sub coordonarea Spaniei au destructurat o bandă care a pus la cale o escrocherie cu plante de canabis pentru uz medicinal, obţinând în mod fraudulos 645 de milioane de euro...
#Spania, #vaccin COVID 19, #AstraZeneca , #vaccin AstraZeneca