Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Sondaj: Romanii iubesc traditiile de Paste

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 17:49
2329 citiri
Sondaj: Romanii iubesc traditiile de Paste
Foto:severbocu.ro

Romanii considera sarbatorile de Paste foarte importante pentru ei, aproape toti inrosesc oua in casa, se declara religiosi si spun ca merg des la biserica, chiar daca nu se spovedesc decat rareori.

Acestea sunt cateva dintre concluziile care reies din sondajul de opinie "Pastele la romani" realizat la finalul lunii martie de IRES, institut condus de sociologul Vasile Dancu.

Astfel, 92% dintre romani spun ca traditiile de Paste sunt foarte importante pentru ei si 87% se declara persoane religioase.

81% sustin ca merg des la biserica, iar alti 3% ca nu o fac, dar si-ar dori. Dintre cei care toti acestia 12% declara ca merg sa se inchine de cateva ori pe saptamana iar 47% de cateva ori pe luna.

Doar 1% dintre romani nu sarbatoresc Pastele, in timp ce 82% sustin ca participa la Slujba de Inviere si aproape tot atatia, 80%, spun ca vor merge in aceasta duminica sa ia pasti.

In schimb, cand vine vorba de spovedanie, lucrurile sunt mult mai echilibrate. Astfel, 26% declara ca s-au spovedit, 33% inca nu au facut-o dar urmeaza sa o faca, 38% spun ca nu obisnuiesc sa faca acest lucru, iar restul nu raspund la aceasta intrebare.

Din acelasi sondaj mai reiese ca romanii sunt destul de obinuiti sa tina post si ca vor petrece Pastele, in cea mai mare parte, acasa.

Interesant este ca dintre cei 93% care spun ca vor petrece Pastele acasa, dintre care unii vor merge si in vizite, mai putin de jumatate, 49%, spun ca vor avea ca musafiri membri ai familiei, 33% asteapta alte rude si doar 7% colegi de serviciu.

Doar 9% dintre romani petrec anul acesta Sfintele Sarbatori in strainatate.

Buget de criza

Si in privinta bugetului situatia este destul de echilibrata. 11% dintre respondenti au de gand sa cheltuiasca sub 100 lei, 46% intre 100-500 lei, 21% intre 500-1.000 lei , 8% intre 1.000-1.500 lei, 3% intre 1.500-2.000 lei iar 2% peste 2.000 lei, ceilalti preferand sa nu raspunda la aceasta intrebare.

49% dintre respondenti au declarat ca au de gand sa cheltuiasca mai putin in acest an de Paste, 61% declarand ca bugetul le-a fost afectat de criza economica.

Oarecum surprinzator este faptul ca mai mult de jumatate dintre respondenti, 51%, au declarat ca obisnuiesc sa faca traditionala pasca in casa, in loc sa o cumpere de la magazin.

Deloc surprinzator insa, 97% dintre respondenti au declarat ca vopsesc oua rosii, majoritatea in jur de 30 de bucati.

Sondajul mai dezvaluie ca romanii sunt obisnuiti sa faca acte de caritate de sarbatori, 30% dintre ei de fiecare data, iar 46% uneori.

Sondajul de opinie a fost efectuat pe un esantion de 1522 de subiecti, in perioada 30-31 martie 2010, iar eroarea este de +/- 2,5%.

Increderea romanilor

Cu cat au mai multe studii, romanii tind sa aiba mai putina incredere in prim-ministrul Emil Boc si in presedintele Senatului, Mircea Geoana, releva un barometru de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Potrivit studiului realizat de IRES in luna martie, "odata cu cresterea numarului de ani de scoala scade increderea in Televiziunea Romana, in Mircea Geoana si in Emil Boc".

In privinta increderii in institutii, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta pare sa se bucure de cea mai mare incredere in randul populatiei. 87% dintre respondenti au declarat ca au multa sau foarte multa incredere in pompieri.

De un nivel ridicat de credibilitate se bucura si serviciile de ambulanta si Posta Romana, 81%, respectiv, 77% dintre respondenti spunand ca au incredere in acestea.

De asemenea, 18% dintre participantii la studiu au declarat ca au "foarte multa incredere" in Armata iar 52% - ca au "multa incredere" in aceasta institutie. 43% dintre respondenti au afirmat ca au multa incredere in Serviciul Roman de Informatii.

Doua institutii cu atributii in ordinea si siguranta publica, Jandarmeria si Politia, beneficiaza de niveluri diferite de incredere din partea populatiei, potrivit IRES.

Daca in cazul Jandarmeriei respondentii au afirmat in proportie de 45% ca au incredere in institutie, in privinta Politiei 44% dintre cei chestionati au raspuns ca au incredere putina sau foarte putina in aceasta structura.

La cel mai scazut nivel al increderii populatiei se afla judecatoriile si tribunalele, mai mult de jumatate dintre respondenti aratand ca au incredere scazuta sau foarte scazuta in aceste institutii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#romani sondaj Paste, #romani traditii Paste, #Obiceiuri Paste , #Bucuresti
Comentarii
Poza Kronstadter
Kronstadter
rank 5
ROMANII IUBESC ORICE "TRADITII" ASOCIATE CU MANCATUL, BAUTUL SI NEMUNCITUL