Somerii care merg zilnic la serviciu, intr-o lume fictiva. Fenomenul joburilor false

Duminica, 31 Mai 2015, ora 08:50
10374 citiri
Somerii care merg zilnic la serviciu, intr-o lume fictiva. Fenomenul joburilor false

In Europa, unde somajul de lunga durata a atins cote alarmante, un fenomen aparent inedit se manifesta pe piata muncii: in afara altor optiuni, oamenii accepta slujbe false, la companii false.

New York Times scrie ca mii de companii virtuale din Europa, cu variate domenii de activitate, "angajeaza" personal. Falsii angajati vand produse false catre clienti falsi.

La Candelia, o companie de mobila din Lille, Franta, oamenii preiau comenzi din partea clientilor de pe tot cuprinsul tarii, dar si din Elvetia si Germania, negociaza cu furnizorii si pregatesc birourile si scaunele care vor fi livrate.

Sabine de Buyzer lucreaza in departamentul de contabilitate. Afacerea prospera. "Trebuie sa fim profitabili. Toata lumea munceste la capacitate maxima pentru a ne asigura ca vom reusi", spune de Buyzer.

Sunt cuvinte pe care orice sef si-ar dori sa le auda, insa in acest caz totul este o iluzie. Nimic nu este real: nici clientii, nici furnizorii, nici companiile de transport, nici chiar banca de la care Candelia obtine finantare. Salariile lor, de asemenea.

Sabine de Buyzer si-a pierdut postul de secretara in urma cu doi ani si de atunci nu a mai reusit sa isi gaseasca o slujba stabila. Insa din ianuarie de trezeste devreme in fiecare zi, se aranjeaza si pleaca la lucru. La 9.00 ajunge la birou, situat intr-un cartier din Lille, unde rata somajului este printre cele mai ridicate din tara.

Companiile precum Candelia functioneaza ca orice companie reala, cu exceptia faptului ca angajatii nu produc de fapt nimic.

Candelia este una "companiile Potiomkin" din Franta, denumire ce deriva din "satul Potiomkin". Aceasta face referire la satele fictive ce ar fi fost construite de printul rus Grigori Alexandrovici Potiomkin in secolul XIII, sintagma simbolizand disimularea.

Asemenea companii au fost infiintate pentru a veni in sprijinul somerilor din Europa, care isi doresc cu disperare sa se reintegreze in campul muncii.

Ele fac parte dintr-o retea complexa de formare profesionala care functioneaza ca un univers economic paralel, scrie sursa citata.

De-a lungul timpului, scopul lor a fost pregatirea tranzitiei catre industrii diferite. Acum sunt folosite pentru combaterea somajului pe termen lung din Europa.

Oamenii capata un scop

Desi nu este platita in mod real, de Buyzer, in varsta de 41 de ani, isi face treaba ca orice angajat obisnuit. Nu este vorba doar despre formare profesionala, este un mijloc de a le oferi oamenilor un scop si de a reduce, astfel, riscul de depresie.

"De cat am venit aici, am mult mai multa incredere. Pur si simplu vreau sa lucrez", spune de Buyzer.

Situatia ramane ingrijoratoare in Europa. Aproximativ 10 milioane de oameni din zona euro se confrunta cu somaj pe termen lung.

"Este ingrijorator. Competentele lor se pot eroda. Sunt stigmatizati. Conectarea lor la campul muncii si la societate risca sa fie intrerupta, cu implicatii negative pentru ei, pentru familiile lor si pentru economie", spune Stefano Scarpetta, director OCDE pentru ocuparea fortei de munca, munca si afaceri sociale.

Conceptul de companii virtuale, cunoscute mai ales sub denumirea de firme de exercitiu - firme de pregatire profesionala care imita practic toate activitatile comerciale ale unei firme reale, potrivit CPFN, isi are radacinile in Germania de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand multi oameni au avut nevoie de reconversie profesionala.

Astfel de centre s-au raspandit rapid in Europa in perioada urmatoare. In prezent, aproximativ 5.000 de firme de exercitiu opereaza pe continent, fiind finantate din fonduri guvernamentale, si cel putin 2.500 in alte parti ale lumii, inclusiv in SUA.

Rata de succes a centrelor de formare profesionala este ridicata. Intre 60% si 70% dintre cei care participa la firmele de exercitiu in Franta isi gasesc ulterior locuri de munca. Cele mai multe sunt insa prost platite si pe termen scurt, situatie care reflecta schimbarea naturii muncii in Europa.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#someri Europa joburi false, #companii false, #somaj Europa , #somaj