Sindicate, despre propunerea privind plafonarea contribuţiilor la sănătate: „Nu există un mandat din partea cetăţenilor pentru o asemenea măsură”

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 17:25
1482 citiri
Sindicate, despre propunerea privind plafonarea contribuţiilor la sănătate: „Nu există un mandat din partea cetăţenilor pentru o asemenea măsură”
Sindicate, reacție dură la declarațiile ministrului de Finanțe FOTO Pixels

Sindicaliştii din Confederaţia Cartel Alfa” se declară împotriva plafonării contribuţiilor la sănătate, idee lansată de ministrul interimar al Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, şi afirmă că susţinerile ministrului reprezintă ”dovada clară că se doreşte continuarea agendei privatizării sănătăţii”. Sindicaliştii cer autorităţilor măsuri care să crească finanţarea sistemului public de sănătate „prin combaterea evaziunii fiscale şi aducerea cât mai multor venituri în zona de contributivitate”.

”CNS Cartel ALFA se opune categoric plafonării contribuţiilor la sănătate! Cerem în schimb măsuri care să crească finanţarea sistemului public de sănătate, prin combaterea evaziunii fiscale şi aducerea cât mai multor venituri în zona de contributivitate”, au transmis reprezengtanţii sindiclaiştilor luni, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceştia consideră că declaraţia ministrului interimar Dan Vîlceanu ”indică o gravă neînţelegere a principiului solidarităţii, pe care este bazat orice sistem public de sănătate” şi reprezintă ”dovada clară că se doreşte continuarea agendei privatizării sănătăţii, în ciuda faptului că pandemia demonstrează, fără tăgadă, rolul fundamental al serviciului public de sănătate”.

”Principiul solidarităţii reprezintă datoria fiecărui cetăţean de a plăti un procent egal din veniturile sale la bugetul public de sănătate. Acţiunea guvernului, şi în special a ministrului finanţelor publice (PUBLICE, nu PRIVATE), ar trebui mai curând orientată către creşterea încasărilor la bugetul public al sănătăţii prin diminuarea evaziunii, creşterea numărului contribuabililor, aplicarea aceleiaşi reguli asupra tuturor veniturilor (nu doar a celor salariale) şi prin eliminarea unor excepţii nejustificate (cum ar fi, spre exemplu, cea prin care cei care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii la nivelul salariului minim indiferent de cât de mare e nivelul câştigurilor). Dacă cei cu venituri mari doresc să beneficieze de condiţii de îngrijire a sănătăţii la standarde ridicate, atunci trebuie să acţioneze pentru îmbunătăţirea şi întărirea sistemului public de sănătate, nu pentru DESFIINŢAREA lui!”, scriu oficialii CNS ”Cartel Alfa”.

Sindicaliştii critică în termeni duri executivul pe care îl acuză de incompetenţă şi susţin că deciziile guvernanţilor „nu fac decât să submineze eforturile sistemului public de sănătate, eforturile lucrătorilor din acest sistem, cu consecinţe devastatoare pentru cetăţenii care au nevoie de îngrijire medicală în această perioadă, indiferent de tipul de intervenţie necesar, covid sau non-covid”.

”A vorbi în actualul context sanitar despre reducerea contribuţiilor la sănătate (realizată de mai multe ori în ultimii 20 de ani) dovedeşte fie o gravă nepricepere, fie indiferenţa faţă de soarta cetăţenilor aflaţi în suferinţă, după principiul «cine are bani trăieşte, ci nu, nu ne interesează». O spunem cu tărie că NU EXISTĂ un mandat din partea cetăţenilor pentru o asemenea măsură!”, mai transmis sindicaliştii.

Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate.

”Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a anunţat Vîlceanu, citat de Profit.ro.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sindicate, #sanatate, #contributii sanatate, #vilceanu ministru finante , #spital