Si poluati, si cu banii luati: A inceput procesul la CJUE pentru aerul din Bucuresti. Ce masuri a luat Firea ca sa nu platim amenzi uriase?

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 07:14
9358 citiri
Si poluati, si cu banii luati: A inceput procesul la CJUE pentru aerul din Bucuresti. Ce masuri a luat Firea ca sa nu platim amenzi uriase?
Foto: Arhiva Ziare.com

Procesul in care Romania este data in judecata la Curtea de Justitie a UE pentru aerul poluat din Bucuresti a inceput oficial, luni.

Ministerul Mediului a primit de la CJUE documentatia depusa de Comisia Europeana, prin care se cere sanctionarea autoritatilor pentru ca nu au luat masurile necesare de sanatate publica.

Informatia a fost confirmata, pentru Ziare.com, de Mihai Dragan, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului: "Curtea ne instiinteaza oficial ca s-a inceput procesul, doar pentru Municipiul Bucuresti".

Ce reclama Comisia Europeana

Amintim ca oficialii de la Bruxelles au anuntat, in luna mai, ca dau in judecata Romania pentru ca nu respecta valorile limita convenite pentru calitatea aerului. Mai exact, Comisia Europeana a spus ca aerul pe care il respira romanii e mult prea poluat si autoritatile nu au luat masuri pentru a proteja cetatenii.

Actiunea de acum vizeaza doar Capitala, dar au fost avertismente si pentru alte mari orase, cum ar fi Iasi si Brasov.

Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.

Tot atunci, Comisia anunta ca statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare, astfel incat perioada de depasire sa fie cat mai scurta posibil.

Planul lui Firea: Cumpara sute de autobuze diesel si da vouchere de biciclete

In virtutea principiului subsidiaritatii, legislatia UE lasa la latitudinea statelor membre alegerea mijloacelor pe care le folosesc pentru a se conforma valorilor-limita. Asadar, a fost obligatia Primariei Capitalei sa vina cu un plan.

Masurile au fost prezentate de Gabriela Firea, laudate de ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, aprobate de Consiliul General si... cam atat.

In concret, am vazut doar actiuni razlete, cu puternice accente populiste, sau nesustenabile pentru un viitor cu un aer curat.

O noua rectificare bugetara la PMB - De unde se taie si cine primeste bani in plus

Iata ce a facut Gabriela Firea pentru ca bucurestenii sa respire un aer mai curat:

- Achizitionarea celor 400 de autobuze Euro 6 de la firma turca Otokar. In anul in care la nivel mondial se anunta ca "era diesel s-a incheiat" si orasele civilizate trec majoritar sau chiar integral la transportul public electric pentru a reduce poluarea.

- 30.000 de vouchere pentru bicilete si trotinete, traditionale sau electrice. Nu exista insa infrastructura pentru ele si multe au ajuns la vanzare pe Internet - fie direct voucherul, fie produsul final - sau "exportate" la rude din provincie.

- De Ziua Internationala a Mediului a prezentat 3 utilaje electrice de curatenie si 2 "pubele premiera in Romania", produse din fibra din trestie de zahar.

- Un proiect pe fonduri europene de 10 milioane de euro pentru constructia de piste de bicicleta.

- Balbaieli pe introducerea unei taxe auto pentru Bucuresti. Atat Firea, cat si Gavrilescu au avansat de cateva ori ideea, doar pentru a "nega vehement" apoi "zvonurile" introducerii unui astfel de bir, cand el a fost contestat puternic de cetateni.

- Dublarea programului Rabla, cu eco-vouchere de 9.000 de lei oferite de Primarie ca bucurestenii sa-si inlocuiasca masinile care polueaza mult. Lansat joi, pe 25 octombrie, programul a lasat multi bucuresteni frustrati, pentru ca aplicarea pentru cele 5.000 de vouchere s-a facut online, iar site-ul Primariei abia s-a incarcat. Unii au renuntat, altii au stat si pana la 4 ore pentru a reusi sa se inscrie, iar acum asteapta sa vada daca "au prins loc".

- A vrut sa dea 500 de lei pe luna bani de benzina pentru cei care fac car-sharing. Proiectul i-a fost desfiintat de specialisti si Opozitie si nu a trecut de votul Consiliului.

- A anuntat ca va cumpara 100 de troleibuze noi cu autonomie de 20 de kilometri si 130 de autobuze hibrid. Totul pentru aproximativ 500 de milioane de euro, pe care spera sa-i obtina de la Fondul de Mediu. Oricum, intre aprobarea proiectului si achizitia efectiva sunt sanse extrem de mari ca procesul sa se fi terminat de mult timp.

Bucurestenii, si poluati, si cu banii luati

In aceste conditii, mai are Primaria Bucuresti timpul necesar implementarii unor masuri reale, astfel incat CE sa isi retraga actiunea?

Am cerut Primariei un raspuns oficial la aceasta intrebare si vi-l vom prezenta de indata ce-l vom primi. Pana atunci, alte voci sustin ca nu.

"Comisia Europeana trimite Romania la Curtea de Justitie a UE din cauza ca PMB, condusa de Gabriela Firea, nu a aplicat planul privind calitatea aerului. Printre altele, cateva lucruri simple pe care nu le-a facut: nu a luat masuri pentru a elimina praful din oras prin rigoare in administrarea spatiilor verzi (bine a facut vreo doua firme pentru asta, dar acelea taie doar frunza la caini) si nu aplica sanctiuni santierelor care nu respecta normele de mediu.

Vom plati amenzi fix in timpul in care vom detine Presedintia Rotativa a UE. (foarte jenant!) Cat de mult? Enorm! Intre 100.000 euro/zi si 400.000/euro/zi, conform jurisprudentei. Legea spune ca Primaria trebuie sa plateasca (intram rapid in faliment), la Primarie este responsabilitatea. Au trecut doi ani si jumatate de mandat Firea la PMB si incepem sa platim pentru asta!", a scris luni pe Facebook consilierul PNL in CGMB Ciprian Ciucu.

Pana cand vom afla daca vom fi sau nu condamnati, va amintim despre solutia propusa de un lider PSD la aerul toxic din Bucuresti: Mutati-va!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania proces poluare Bucuresti amenda, #masuri calitate aer Bucuresti Firea , #poluare