Sex-tape cu episcopul de Husi: Reprezentantii Bisericii arunca pisica de la Iasi la Bucuresti si invers

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 23:08
15041 citiri
Sex-tape cu episcopul de Husi: Reprezentantii Bisericii arunca pisica de la Iasi la Bucuresti si invers
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu sunt siguri cum trebuie sa procedeze in privinta episcopului Husilor, Corneliu Barladeanu, care a fost filmat in timp ce facea sex cu un student.

Purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, a explicat ca Patriarhia Romana nu poate intreprinde o actiune pe cont propriu de la Bucuresti, deoarece singurul for care are autoritate sa analizeze aceasta problema, in prezent, este Sinodul Mitropolitan de la Iasi.

Dar dupa cateva ore, preotul Marian Timofte, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), a spus ca sinoadele mitropolitane nu au posibilitatea derularii unor anchete asupra ierarhilor din eparhiile care compun mitropoliile respective.

"Acest lucru se poate intampla doar la nivelul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, conform prevederilor statutare si regulamentare bisericesti. La nivelul Sinodului Mitropolitan poate fi facuta o analiza, ceea ce a si fost in cadrul sedintei de astazi si apoi, concluziile Sinodului Mitropolitan sunt inaintate catre Sinodul BOR", a precizat reprezentantul MMB.

Dupa ce a fost informat ca Vasile Banescu a spus ca "Patriarhia Romana, aici, la Bucuresti, nu poate intreprinde o actiune pe cont propriu, pentru ca actiunea aceasta ii incumba Sinodului Mitropolitan de la Iasi", Timofte a declarat ca, cel mai probabil, reprezentantul Patriarhiei s-a referit la sedinta care a avut loc vineri la Iasi in cadrul Sinodului Mitropolitan.

"Nu e o judecata propriu-zisa. Judecarea ierarhilor este competenta doar a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane", a subliniat Timofte.

Potrivit acestuia, vineri s-a intrunit la Resedinta mitropolitana din Iasi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Indemn la rugaciune si implinirea poruncilor lui Dumnezeu

"Sinodul mitropolitan a luat act cu tristete de existenta in spatiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natura morala atribuite Preasfintitului Corneliu, episcopul Husilor. Membrii Sinodului mitropolitan au luat act de declaratia PS Corneliu, care a afirmat ca acuzatiile care i se aduc nu au un suport real, fiind false. Sinodul mitropolitan a analizat cu atentie intreaga problematica legata de acest caz, urmand ca forurile prevazute de legislatia bisericeasca in vigoare sa randuiasca cele cuvenite in astfel de situatii.

Ierarhii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei indeamna clericii si credinciosii din Moldova sa staruiasca in rugaciune, statornicie in dreapta credinta si in implinirea poruncilor lui Dumnezeu", se arata intr-un comunicat remis presei de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Intrucat episcopul Husilor, Corneliu Barladeanu, nu a recunoscut autenticitatea inregistrarilor vehiculate in spatiul public, reprezentantii MMB au trimis Patriarhiei un proces-verbal despre discutiile purtate in sedinta, pentru a lua astfel act si "de a dispune mai departe cele ce se cuvin".

"Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Sinodul Mitropolitan nu poate afirma in acest moment daca episcopul Husilor este vinovat sau este nevinovat. Nu avem un temei in baza caruia sa ne pronuntam, nu exista o cercetare, nu exista nicio ancheta.

Sunt mai multe elemente care trebuie luate in calcul pentru ca un organism bisericesc sau civil sa isi poata face o parere. Probabil vor trebui audiate mai multe persoane. Evident, va fi important rezultatul unei expertize tehnice a inregistrarilor respective. Sunt mai multe elemente care ar trebui sa stea la baza unei convingeri de vinovatie sau nevinovatie", a declarat Marian Timofte.

El sustine ca membrii Sinodului Mitropolitan nu si-au format un punct de vedere fata de vinovatia sau nevinovatia episcopului Husilor, insa au luat act de declaratiile acestuia conform carora "acuzatiile sunt false si nu au suport real".

Dar MMB nu va "musamaliza" cazul daca acuzatiile aduse episcopului se vor dovedi a fi reale, a precizat purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

"Incredintam pe toata lumea ca Biserica nu intentioneaza musamalizarea sau ascunderea sub pres, in situatia in care aceste acuzatii aduse episcopului Husilor se vor dovedi a fi reale.

Biserica este un organism viu, care are un sistem imunitar bine pus la punct si daca acuzatiile aduse episcopului Husilor se vor dovedi a fi reale, cu certitudine el nu va mai ramane in slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane", a declarat Marian Timofte.

Preotii vor sa vada filmarea neblurata

Reprezentantul MMB a spus ca a solicitat redactiei ziarului "Cancan" imaginile neblurate, dar ca solicitarea a ramas fara raspuns.

"Cea de pe Internet, cu foarte multa greutate, am reusit sa vad cam jumatate. Nu am avut starea sufleteasca sa pot sa privesc acele imagini, dar erau doar sugerate, fiind imagini neclare, incetosate.

Chiar si asa, ce se sugera a fi acolo este foarte greu de urmarit. Dupa parerea mea, este imposibil de a identifica vreun personaj din inregistrare. Cu greu ai putea sa-ti dai seama ce e acolo. Dincolo de faptul ca poarta o haina neagra lunga, nici nu poti sa spui daca e vorba de barbat sau femeie sau cine e acolo. Cu atat mai mult, sa spui ca e chipul unei persoane pe care sa o recunosti", a afirmat Marian Timofte.

In ciuda acestui lucru, purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, a confirmat, vineri, ca in filmarea din presa cu un preot care face sex cu un student apare episcopul Husilor, Corneliu Barladeanu.

Amintim ca, la sfarsitul lunii iunie, procurorii DNA Iasi au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, trei preoti din judetul Vaslui acuzati ca l-au santajat pe episcopul Husilor cu aceasta filmare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#BOR preot filmat sex, #preot filmat sex student , #biserica