Senatorul Vlad Alexandrescu ii obliga pe premierul Orban si ministrul Tataru sa explice criza de Euthyrox din farmacii

Luni, 04 Mai 2020, ora 12:56
8147 citiri
Senatorul Vlad Alexandrescu ii obliga pe premierul Orban si ministrul Tataru sa explice criza de Euthyrox din farmacii
Foto: Vlad Alexandrescu

Senatorul Vlad Alexandrescu (USR) a cerut oficial, luni, explicatii din partea premierului Ludovic Orban si a ministrului Sanatatii cu privire la lipsa indelungata din farmacii a medicamentului Euthyrox, subliniind ca aproape 1 milion de romani sunt "condamnati, iata, la suferinta si frica, poate la moarte, de un management iresponsabil".

Criza de Euthyrox a fost recunoscuta public de premierul Ludovic Orban, cu saptamani in urma, iar pacientii si asociatiile care ii reprezinta le-au transmis guvernantilor in mai multe randuri mesaje referitoare la consecintele nefaste pe care intreruperea tratamentului le poate avea asupra bolnavilor.

"Suntem pacienti fara tiroida, cu cancer, nu avem cum sa traim fara substitutia de hormoni, practic ne iau dreptul la viata", semnala o pacienta care anunta ca se va depune chiar si o plangere penala pe acest subiect.

Afla mai multe despre Marele mister din Sanatate: De ce lipseste Euthyrox-ul din farmacii, daca s-a dat drumul la export? Ce solutie unica au pacientii.

In interpelarea adresata luni de senatorul USR Vlad Alexandrescu premierului Ludovic Orban, conform procedurilor parlamentare in vigoare, se atrage atentia asupra faptului ca "dependentii de Euthyrox sunt lasati fara medicamentul de care depinde viata lor".

"Ce tara europeana isi condamna bolnavii la moarte? Aproximativ 5% din populatia tarii sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. In 2016, in Romania, au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de trei ori mai multe decat in 2010. Potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica, numarul pacientilor cu afectiuni tiroidiene din Romania s-a triplat. Acestia sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox.

Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri. Ministerul Sanatatii spune ca acest medicament nu lipseste ba chiar ca inca din 8 aprilie depozitele au fost aprovizionate si de acolo Euthyrox a fost distribuit in farmacii, dar in farmacii nu e de gasit", se mai arata in documentul citat.

Citeste textul integral:

Senatorul USR spune ca s-a deplasat personal in farmacii si a constatat ca exista o criza.

"Farmaciile sustin ca primesc cantitati mult mai mici decat in mod obisnuit, desi depozitele de medicamente le raspund ca medicamentul se afla in stoc", mai spune Vlad Alexandrescu, precizand ca in tarile invecinate "Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Moldova - nu a fost niciun moment criza de Euthyrox".

"Intrebarea mea este: cine nu isi face treaba? Unde sunt stocurile de Euthyrox importate? Unde au disparut? Au fost exportate cumva de firme-capusa pentru un profit mai mare? Saptamana trecuta, Ministrul Sanatatii a emis un ordin de ministru care include Euthyrox pe lista medicamentelor care pot fi exportate. Nu inteleg de ce in Europa nu sunt probleme, dar la noi sunt", mai arata senatorul USR.

In interpelare, Vlad Alexandrescu ii cere premierului Orban sa raspunda la cateva intrebari:

  • 1. Ce fac Guvernul, Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine pentru a depasi criza Euthyrox?
  • 2. Exporta Romania Euthyrox (potrivit Ordinului de ministru emis recent) in timp ce bolnavii au nevoie de acest medicament ce nu se gaseste in farmacii?
  • 3. Care este rolul Agentiei Nationale a Medicamentul (ANM) in aceasta criza si cum se poate garanta bolnavilor, dependentilor de Euthyrox ca au dreptul la viata prin asigurarea medicamentului?
  • 4. Colegiul Farmacistilor a cerut ca stocurile de Euthyrox sa fie marite?
  • 5. Cine sunt importatorii autorizati?

Documentul a fost adresat luni, sub forma de intrebare, si ministrului Sanatatii, potrivit cadrului legal care reglementeaza relatiile dintre Parlament si Guvern.

Citeste textul integral:

Conform art.173 si 175 din Regulamentul Senatului, Guvernul si fiecare dintre membrii sai sunt obligati sa raspunda la interpelari si intrebari in cel mult doua saptamani, insa "pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult 3 saptamani".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#interpelare premier criza Euthyrox, #Vlad Alexandrescu criza Euthyrox , #medicamente