Seful RADET se indoieste de utilitatea repartitoarelor

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 11:18
5094 citiri
Seful RADET se indoieste de utilitatea repartitoarelor
Foto: Arhiva

Bogdan Becheanu, directorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti, spune ca nu stie cat de bune sunt repartitoarele de caldura si crede ca multe facturi sunt calculate gresit de catre administratori.

Potrivit sefului RADET, facturile la caldura ale bucurestenilor pot fi calculate usor si fara ajutorul repartitoarelor. El mai spune, citat de Evenimentul Zilei, ca sunt blocuri in care nu toate apartamentele au aparate de masurat caldura si ca aici administratorii nu pot calcula in mod corect factura.

El considera ca locatarii blocurilor care au centrale de apartament profita si de caldura pe care o primesc abonatii RADET: "Nu este OK sa existe blocuri in care sa fie si apartamente cu centrala si unele racordate la sistemul centralizat de incalzire. Intotdeauna, unii vor plati ce consuma altii. Asa se intampla de multe ori, cei care au centrala intr-un bloc unde exista si incalzire centralizata platesc mult mai putin pe gaz decat cei care stau intr-un bloc unde sunt numai centrale de apartament".

Becheanu mai afirma ca RADET stie exact cata caldura se consuma intr-un bloc si se declara nelamurit de situatia creata in blocurile care au apartamente cu repartitoare si apartamente fara repartitoare: "Acolo nu mai inteleg nimic, acolo s-a rupt filmul. Adica, unuia ii calculezi in functie de metri patrati, unuia dupa repartitoare. E complicat."

"Ori pui repartitoare la tot blocul, ori nu pui la niciunul"

El crede ca nu este normal ca intr-un bloc sa fie doua variante de incalzire: "Ori pui la tot blocul, ori nu pui la niciunul. I-ai innebunit. Blocul trebuia sa fie tot, cap coada, cu repartitoare sau fara. Si atunci se calcula intr-un singur mod. Mie mi se pare ca nu este corect in acele blocuri".

Legat de utilitatea repartitoarelor, Bogdan Becheanu a spus ca nu stie cat de bune sunt acestea: "Cat de bune sunt ele ca si aparate sau cat de bune sunt ele ca sunt puse in blocuri? Daca intr-un bloc sunt repartitoare la toate apartamentele, este o solutie prin care poti sa imparti consumul cat de cat corect. Daca nu sunt, iarasi eu zic ca si acolo se poate imparti consumul cat de cat corect pe metri patrati construibili. Dar cand sunt combinatii din astea, jumatate cu repartitoare, jumatate fara repartitoare, acolo chiar nu am idee."

O alta problema cu care se confrunta RADET o reprezinta pierderile prea mari de caldura. Explicatia e simpla: sistemul de incalzire a fost construit in perioada comunista, cand trei sferturi din caldura era destinata consumului din zona industriala si doar un sfert populatiei.

In prezent, sistemul deserveste doar un sfert din abonatii de dinainte. Astfel, tevile sunt prea mari si genereaza pierderi de pana la 23%. Inlocuirea actualelor tevi cu unele mai mici ar fi singura solutie, numai ca ar costa foarte mult, 1,5 miliarde de euro, bani pe care Primaria nu ii are.

RADET a anuntat miercuri ca bucurestenii vor avea caloriferele calde, dupa scaderea accentuata a temperaturii si avand in vedere prognoza meteo.

RADET va furniza caldura pe parcursul a trei zile, iar in cazul in care vremea se va raci in continuare se va trece pe program permanent de distribuire, se anunta intr-un comunicat remis Ziare.com.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#incalzire centralizata Bucuresti, #RADET caldura Bucuresti, #repartitoare de caldura, #Bogdan Becheanu RADET , #radet