Seful CNAS despre defectiunea informatica: Si Heathrow a avut probleme (Video)

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 12:511939 citiri

Directorul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Lucian Duta, a declarat ca defectiunea sistemului informatic unic integrat al institutiei, reparata sambata, este inerenta maturizarii unui program amplu si compex, amintind ca si aeroportul Heathrow din Londra a avut asemenea probleme.

"Astfel de situatii, desi inconfortabile, sunt de multe ori inerente folosirii unui program amplu si complex (...) Sunt probleme care se regasesc si in alte sisteme complexe. De exemplu, aeroportul Heathrow din Londra nu a functionat trei zile din cauza unei defectiuni de soft. Asemenea situatii fac parte din traseul firesc al maturizarii unui asemenea sistem", a spus Duta, intr-o conferinta de presa.

Acesta a asigurat insa ca nu exista urmari negative ale acestei defectiuni si ca toate datele au fost pastrate.

"In afara de disconfort, baza de date nu a fost afectata", a asigurat seful CNAS, care a spus ca celula de criza formata din reprezentanti ai CNAS si companiilor HP, Oracle si Siveco au remediat defectiunea inainte de termen. Mai mult, Duta a asigurat ca problema nu se va mai repeta.

El a cerut scuze celor afectati, dar a amintit ca sistemul informatic e o investitie foarte buna, care a ajutat la reducerea abzuului, risipei si cheltuirii nejustificate a fondurilor.

Repararea defectiunii s-a facut fara costuri suplimentare.

Casele judetene se redeschid de luni

Reamintim ca saptamana trecuta, Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a defectat, ceea ce a facut impozibila plata contributiilor la Sanatate in intreaga tara. Incepand de sambata, sistemul informatic functioneaza in parametrii pentru care a fost proiectat, astfel ca din 17 ianuarie, casele judetene vor lucra conform programului obisnuit.

"In urma verificarilor testarilor tehnice si operationale efectuate de CNAS in colaborare cu echipele mixte HP, SIVECO, ORACLE sistemul informatic functioneaza in parametri pentru care a fost proiectat", se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Conducerea CNAS a decis sa reporneasca activitatile specifice caselor judetene prin intermediul sistemului informatic, asa ca de luni, casele judetene vor lucra conform programului obisnuit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
vin_de_sfecla
rank 3
SGBD-urile ORACLE functioneaza fara probleme atunci cand interfetele de utilizare si capacitatile fizice de stocare/prelucrare sunt corect dimensionate in functie de numarul total al accesarilor simultane - contractarea la cheie cu ORACLE era solutia
DUTTY
rank 5
Seful CNAS despre defectiunea informatica: Si Heathrow a avut probleme