Ședința de urgență a CNSU: Noi restricții în dezbatere pentru călătorii din Africa de Sud

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 13:481413 citiri
Ședința de urgență a CNSU: Noi restricții în dezbatere pentru călătorii din Africa de Sud
Noi restricții în dezbatere pentru călătorii din Africa de Sud

Persoanele care vin în România din statele sud-africane – acolo unde a fost depistată varianta de îngrijorare Omicron, o nouă tulpină a SARS-CoV-2 – ar putea intra în carantină indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit, sâmbătă, 27 noiembrie, și urmează să ia o decizie în acest sens.

CNSU propune carantină pentru persoane care vin din șapte state în care a fost detectată varianta Omicron, transmite Digi24.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Care sunt punctele de pe agenda CNSU

Se propune actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

În al doilea rând, se propune modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

O a treia propunere vizează interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News