Cum poate rezolva Romania criza de medici din sectiile ATI unde sunt tratati bolnavii COVID. Dr.Sandesc: "Nicaieri in lume nu se face ingrijirea in ATI de catre alti specialisti"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 16:26
2457 citiri
Cum poate rezolva Romania criza de medici din sectiile ATI unde sunt tratati bolnavii COVID. Dr.Sandesc: "Nicaieri in lume nu se face ingrijirea in ATI de catre alti specialisti"
Criza de medici in sectiile ATI unde sunt tratati bolnavii de COVID FOTO Facebook/DSU

Misiuniea medicilor din sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) unde sunt ingrijiti bolnavii cu forma grava de COVID-19 nu poate fi usurata de ajutorul colegilor medici cu alte specializari. Nu exista un cadru legislativ, nici in Romania si nici in alt stat UE, care sa permita unui doctor care nu are atestat de terapie intensiva sa trateze un bolnav critic, internat intr-o astfel de sectie.

Dorel Sandesc, vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, a explicat pentru ziare.com, care ar fi forma legala ce le-ar putea permite unor medici de alta specializare sa intre intr-o sectie de Terapie Intensiva pentru a trata bolnavi.

"Nicaieri in lume nu se face ingrijirea in ATI de catre alti specialisti. Exista o specialitate care dureaza cinci ani si legal, sigur, ingrijirea pacientilor critici poate fi facuta doar de medicii de specilitatea ATI. A existat o initiativa a Societatii Europene de Terapie Iintensiva care, prin Comsia Europeana, a derulat un proiect de training a personalului non- ATI, asistente sau medici, in ingrijiri ale pacientilor critici, program la care Romania a marsat. Societatea Romana de ATI a asigura trainerii si au fost un numar destul de mare de oameni din toata tara care au fost intruiti in acest program", a explicat Dorel Sandesc.

"Acest lucru s-a dovedit a fi util"

Vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva a precizat ca acest program de instruire pentru medici cu alta specializare decat ATI nu le da dreptul sa ia decizii cu privire la tratamentul bolnavului critic, ci doar sa urmeze un protocol sub supravegherea stricta a unui specialist.

"El (programul de instrurire n.r.) nu da in niciun caz dreptul de a trata individual pacientii critici de catre personalul care a parcurs acest curs, dar ii ajuta sa aiba niste cunostinte astfel incat sa poata colabora cu medicii ATI in ingriirea unor pacienti. Acest lucru s-a dovedit util mai ales in situatiile in care avem pacienti care raman in sectii non-ATI, dar care au nevoie de unele ingrijiri mai complexe si in care colaborarea intre medicii ATI si un personal care are o oarecare instruire mai mare decat o avea inainte dupa acest curs, este benefica pacientilor. Un ortoped de exemplu poate ajuta, dar numai in sensul in care lucreaza intr-o echipa, cu un medic ATI. Poate ajuta in limitele competentei lui. Aceasta este situatia legala si, dupa cum spuneam, este una care se practica in toata Uniunea Europeana din moment ce acest proiect s-a derulat in mai multe tari", a explicat medicul Dorel Sandesc.

Tensiuni intre ATI-isti si medicii care "someaza"

Nu de putine ori in acest an al pandemiei au existat situatii tensionate intre medicii care au specializarile ATI, infectioase, interne si pneumologie, competente care le permit sa trateze bolnavi COVID-19, si colegii lor cu alte specializari care au fost nevoiti sa "someze" in aceasta perioada. Parerile sunt impartite in randul doctorilor din Romania, in conditiile in care in alte tari, (Spania si Italia) s-a gasit totusi o forma legala pentru ca toti medicii care urmeaza un curs de formare de cateva luni pentru specializarea de terapie intensiva sa poata intra in sectia ATI pentru a acorda ingrijiri medicale.

"Fiecare specialitate abordeaza o anumita parte din problemele de sanatate ale corupului uman si aceste curricule de formare si certificatele de atestare a abilitatilor de lucru sunt reglate strict pe patologii. Orice activitate in afara acoperirii cu specializarea este considerata malpraxis. Se pedepseste prin lege. Nici asigurarea medicala nu se adreseaza greselilor din toate disciplinele medicale, fiecare isi acopera partea de practica pe specialitatea lui. Un inginer electronist nu poate sa faca structura unui picior de pod, pentru ca de asta se ocupa un inginer constructor, desi ambii sunt ingineri", a explicat unul dintre medicii care lucreaza intr-un spital suport COVID-19 din Romania.

Tari precum Spania, sustine acesta, au gasit forme de a face cursuri de scurta durata cu medicii pentru a le da certificate opozabile legiuitorului pentru situatia special creata in aceasta perioada, "la noi s-au cam impiedicat", a precizat medicul.

Ce promite Ministerul Sanatatii

La sfarstul lunii martie 2021, Andreea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sanatatii, a declarat ca se lucreaza la un cadru legal care sa permita medicilor din toate specializarile sa trateze bolnavii de COVID-19 fara sa existe repercusiuni legale. Aceasta a recunoscut insa ca un medic de alta specializare nu poate sa faca ceea ce face un specialist in terapie intensiva "in ceea ce priveste intubarea pacientilor sau ingrijirea la un nivel extrem de inalt a acestora. Drept pentru care niciodata nu se vor putea face astfel de schimburi", a precizat Moldovan intr-o conferinta de presa din 26 martie 2021.

Cu alte cuvinte criza de personal din sectiile ATI, arhipline in aceste zile din cauza numarului extrem de mare de bolnavi COVID in stare critica, nu se poate rezolva fara personal de specialitate, deficitar in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#criza, #medici, #ATI, #Covid 19 , #medici